2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt születésnapi koncert a Kamarateremben –Lakatos György, Gábor-Nagy Nóra a színpadon

2021. 10. 26., 08:28

210 évvel ezelőtt, október 22-én született az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc. Ebből az alkalomból hívta meg a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ (KIK) városunk neves szülöttét, díszpolgárát, Lakatos György fagottművészt, aki remek zongorakísérőjével, Gábor-Nagy Nóra zongoraművésszel érkezett.

Október 22-én, péntek délelőtt egy rendhagyó énekóra keretében több mint 100 gyerek élvezhette a két művész rögtönözte interaktív koncertet.
A gyerekek a Belvárosi, - a Kertvárosi - és a Katolikus Iskolából érkeztek. A délutáni, felnőtteknek szóló programot Kállai Sándor, a könyvtár dolgozója indította Juhász Gyula: Liszt Ferenc emlékezete című versével, majd Csikós Marianna, a könyvtár vezetője köszöntötte a közönséget.


Amint az köztudott, Liszt Ferenc többször járt Kalocsán, ennek emlékére a város Liszt szobrot állított (Eskulits Tamás bronzszobra), a Zeneiskola is a zongorista zseni nevét viseli. A Kamaratermet egy gyönyörű Liszt Vinczellér - festmény díszíti, hiszen Liszt maga is játszott Kalocsán, talán épp a Kamarateremben.
Ismert tény az is, Kalocsáról indult Lakatos György szépen ívelő pályája, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ma Egyetem) végzett, és jelenleg ott, mint tanszékvezető egyetemi docens tanít. Tanárai életútját levezetve áttételesen Lakatos György is Liszt távoli tanítványa.


Lakatos György a műsort úgy állította össze, hogy az egész világ képviselje magát benne, hiszen Liszt, az első magyar „világsztár” világpolgár volt. Ennek megfelelően az argentin, francia, olasz, orosz zeneszerzők művei mellett természetesen Liszt-mű is elhangzott, ráadásként pedig egy Lakatos Györgynek írt fagottverseny (Wolf Péter szerezte) dallamai is felcsendültek.

Ahogy Lakatos György és Gábor-Nagy Nóra előadásukkal délelőtt a gyerekeket varázsolta el, úgy délután a felnőtteket sem hagyta művészi élmény nélkül, majd egy kis érdekességként találós kérdések, kívánságok hangzottak el.


A születésnapi koncerten az is bebizonyosodott: Lakatos György nem csak zseniális fagottművész, hanem pedagógusi vénával megáldott előadóművész, egy személyben. Bennem az előadás nem hagyott kétséget a felől: aligha lehet Vivaldit, Sosztakovicsot ennél szebben játszani, vagy virtuózabbnak lenni Wolf fagottversenyében, mely utóbbi Kalocsán először hangzott el.

Városunk díszpolgára ezúttal is a rá jellemző humorral átszőve, hihetetlenül széles skálán mutatta meg számunkra a zene szépségét. Zseniális előadói és tanári képessége révén övé volt az egész színpad, a közönség teljes figyelme, ami a remek zongoristával teljesedett ki.
Lakatos Györgynek, Gábor-Nagy Nórának, a szervező KIK-nek a közönség apraja nagyja nevében köszönöm a koncertet!

 

 

Haskóné Apagyi Judit

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei