2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt születésnapi koncert a Kamarateremben –Lakatos György, Gábor-Nagy Nóra a színpadon

2021. 10. 26., 08:28

210 évvel ezelőtt, október 22-én született az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc. Ebből az alkalomból hívta meg a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ (KIK) városunk neves szülöttét, díszpolgárát, Lakatos György fagottművészt, aki remek zongorakísérőjével, Gábor-Nagy Nóra zongoraművésszel érkezett.

Október 22-én, péntek délelőtt egy rendhagyó énekóra keretében több mint 100 gyerek élvezhette a két művész rögtönözte interaktív koncertet.
A gyerekek a Belvárosi, - a Kertvárosi - és a Katolikus Iskolából érkeztek. A délutáni, felnőtteknek szóló programot Kállai Sándor, a könyvtár dolgozója indította Juhász Gyula: Liszt Ferenc emlékezete című versével, majd Csikós Marianna, a könyvtár vezetője köszöntötte a közönséget.


Amint az köztudott, Liszt Ferenc többször járt Kalocsán, ennek emlékére a város Liszt szobrot állított (Eskulits Tamás bronzszobra), a Zeneiskola is a zongorista zseni nevét viseli. A Kamaratermet egy gyönyörű Liszt Vinczellér - festmény díszíti, hiszen Liszt maga is játszott Kalocsán, talán épp a Kamarateremben.
Ismert tény az is, Kalocsáról indult Lakatos György szépen ívelő pályája, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ma Egyetem) végzett, és jelenleg ott, mint tanszékvezető egyetemi docens tanít. Tanárai életútját levezetve áttételesen Lakatos György is Liszt távoli tanítványa.


Lakatos György a műsort úgy állította össze, hogy az egész világ képviselje magát benne, hiszen Liszt, az első magyar „világsztár” világpolgár volt. Ennek megfelelően az argentin, francia, olasz, orosz zeneszerzők művei mellett természetesen Liszt-mű is elhangzott, ráadásként pedig egy Lakatos Györgynek írt fagottverseny (Wolf Péter szerezte) dallamai is felcsendültek.

Ahogy Lakatos György és Gábor-Nagy Nóra előadásukkal délelőtt a gyerekeket varázsolta el, úgy délután a felnőtteket sem hagyta művészi élmény nélkül, majd egy kis érdekességként találós kérdések, kívánságok hangzottak el.


A születésnapi koncerten az is bebizonyosodott: Lakatos György nem csak zseniális fagottművész, hanem pedagógusi vénával megáldott előadóművész, egy személyben. Bennem az előadás nem hagyott kétséget a felől: aligha lehet Vivaldit, Sosztakovicsot ennél szebben játszani, vagy virtuózabbnak lenni Wolf fagottversenyében, mely utóbbi Kalocsán először hangzott el.

Városunk díszpolgára ezúttal is a rá jellemző humorral átszőve, hihetetlenül széles skálán mutatta meg számunkra a zene szépségét. Zseniális előadói és tanári képessége révén övé volt az egész színpad, a közönség teljes figyelme, ami a remek zongoristával teljesedett ki.
Lakatos Györgynek, Gábor-Nagy Nórának, a szervező KIK-nek a közönség apraja nagyja nevében köszönöm a koncertet!

 

 

Haskóné Apagyi Judit

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK