2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt születésnapi koncert a Kamarateremben –Lakatos György, Gábor-Nagy Nóra a színpadon

2021. 10. 26., 08:28

210 évvel ezelőtt, október 22-én született az egyik leghíresebb magyar zeneszerző, Liszt Ferenc. Ebből az alkalomból hívta meg a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ (KIK) városunk neves szülöttét, díszpolgárát, Lakatos György fagottművészt, aki remek zongorakísérőjével, Gábor-Nagy Nóra zongoraművésszel érkezett.

Október 22-én, péntek délelőtt egy rendhagyó énekóra keretében több mint 100 gyerek élvezhette a két művész rögtönözte interaktív koncertet.
A gyerekek a Belvárosi, - a Kertvárosi - és a Katolikus Iskolából érkeztek. A délutáni, felnőtteknek szóló programot Kállai Sándor, a könyvtár dolgozója indította Juhász Gyula: Liszt Ferenc emlékezete című versével, majd Csikós Marianna, a könyvtár vezetője köszöntötte a közönséget.


Amint az köztudott, Liszt Ferenc többször járt Kalocsán, ennek emlékére a város Liszt szobrot állított (Eskulits Tamás bronzszobra), a Zeneiskola is a zongorista zseni nevét viseli. A Kamaratermet egy gyönyörű Liszt Vinczellér - festmény díszíti, hiszen Liszt maga is játszott Kalocsán, talán épp a Kamarateremben.
Ismert tény az is, Kalocsáról indult Lakatos György szépen ívelő pályája, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ma Egyetem) végzett, és jelenleg ott, mint tanszékvezető egyetemi docens tanít. Tanárai életútját levezetve áttételesen Lakatos György is Liszt távoli tanítványa.


Lakatos György a műsort úgy állította össze, hogy az egész világ képviselje magát benne, hiszen Liszt, az első magyar „világsztár” világpolgár volt. Ennek megfelelően az argentin, francia, olasz, orosz zeneszerzők művei mellett természetesen Liszt-mű is elhangzott, ráadásként pedig egy Lakatos Györgynek írt fagottverseny (Wolf Péter szerezte) dallamai is felcsendültek.

Ahogy Lakatos György és Gábor-Nagy Nóra előadásukkal délelőtt a gyerekeket varázsolta el, úgy délután a felnőtteket sem hagyta művészi élmény nélkül, majd egy kis érdekességként találós kérdések, kívánságok hangzottak el.


A születésnapi koncerten az is bebizonyosodott: Lakatos György nem csak zseniális fagottművész, hanem pedagógusi vénával megáldott előadóművész, egy személyben. Bennem az előadás nem hagyott kétséget a felől: aligha lehet Vivaldit, Sosztakovicsot ennél szebben játszani, vagy virtuózabbnak lenni Wolf fagottversenyében, mely utóbbi Kalocsán először hangzott el.

Városunk díszpolgára ezúttal is a rá jellemző humorral átszőve, hihetetlenül széles skálán mutatta meg számunkra a zene szépségét. Zseniális előadói és tanári képessége révén övé volt az egész színpad, a közönség teljes figyelme, ami a remek zongoristával teljesedett ki.
Lakatos Györgynek, Gábor-Nagy Nórának, a szervező KIK-nek a közönség apraja nagyja nevében köszönöm a koncertet!

 

 

Haskóné Apagyi Judit

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés