2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

8 településnek 400 millió humánerőforrás-fejlesztésre – A fő cél: segítségnyújtás a felzárkózáshoz

Illés György Cinó  |  2017. 10. 17., 12:44

A múlt hétfői polgármesteri sajtótájékoztatón jelentették be a „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, az EMMI által kiírt pályázaton elért sikert: az Emberierőforrás-fejlesztési Operációs Program (EFOP) forrásából csaknem 400 millió forintos 100% intenzitású támogatást nyert városunk hét további településsel közösen. A forrásból megvalósítandó programot, a konzorciumvezető Szociális Központ intézményvezetője, Rumi László, projektmenedzser ismertette.

A hétfői polgármesteri sajtótájékoztató keretében bejelentésre került, aKalocsa TV napi híradójának folytatására a Nemzeti Médiahatóság pályázatán nyert 7,5 millió forintos támogatásról már írtunk, ahogyan a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár és két konzorciumi partnere pályázatával az anyák helyzetét, társadalmi aktivitását, a munkaerőpiacon való elhelyezkedését, illetve visszatérését segítő programokra nyert cirka 200 milliós összegről is külön cikkben számoltunk be.

A támogatási összeg nagyságát tekintve a sajtótájékoztatón

A LEGNAGYOBB HORDEREJŰ BEJELENTÉS A SZOCIÁLIS KÖZPONT ÁLTAL SZINTÉN KONZORCIUMBAN NYERT 400 MILLIÓS TÁMOGATÁSRÓL SZÓLÓ HÍR VOLT,

aminek kapcsán dr. Bálint József polgármester a támogatói határozat indoklásából idézve többek közt kiemelte:

A támogatási kérelem alaposan kidolgozott, megfelelően alátámasztott, és a helyi igényekre épülő komplex fejlesztési terv, a konzorcium tagjai felkészültek a projekt megvalósítására, rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal, feltételekkel… A projekt járási jelentőségű, bár nem minden település vesz részt benne. A pályázó konzorciumban Kalocsa mellett a járás hét települése, Dunaszentbenedek, Géderlak, Ordas, Öregcsertő, Szakmár, Újtelek és Uszód vesz részt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A forrásból megvalósuló programról Rumi László projektmenedzser adott rövid tájékoztatást, elsőként kiemelve a konzorciumi partnerekkel való, a kezdetektől jellemző korrekt kapcsolatot, és a pályázat előkészítését kísérő egyélű lelkesedést.

A 24 hónapon keresztül megvalósuló program keretében a munkanélküliek, munkakeresők, szülés után dolgozni akaró nők, vagy épp idős koruk, egyéb szociális helyzetük miatt hátrányos helyzetben lévők mentorálása történne meg szociális szakemberek bevonásával.

Ennek során a mentori tevékenységbe a szociális ágazatból bevonni tervezett 16 munkatárs „kvázi kézen fogva az ügyfelet”, egyéni képességek, készségek felmérése után, személyre szabott módon segíti majd elő az egészségügyi szűrésekhez, szolgáltatásokhoz, egyéb kedvezményekhez, szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutást, egyben megismertetve velük ennek módját a későbbiekre is.

Emellett rendezvények szervezésével is el szeretnének jutni programjuk célcsoportjához.

E mentorprogram mellett képzéseket is tartanak majd a dolgozók és szociális szakemberek részére az elnyert, 100%-os intenzitású támogatásból.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A sajtótájékoztató után a projektmenedzser, Rumi László portálunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az elnyert összeg nagy része képzésekre, személyi költségekre és rendezvényszervezésre fordítódik majd, de szerepel a tervek közt egy tízmilliós nagyságrendű infrastrukturális beruházás is.
A konkrét, mindennapi munka jelentőségét pedig egy példával érzékeltette Rumi László:

Szervezünk mondjuk egy faluban egy mammográfiai szűrést. Aki magától elmegy rá, az rendben. De van, akinek abban kell segíteni, hogy odajusson a helyszínre, mások, a társadalom perifériáján esetleg nem is hallanak a lehetőségről, hozzájuk az információt kell eljuttatnunk, de olyanok is vannak, akik teljesen tájékozatlanok a mellrákkal kapcsolatos kockázatok tekintetében, és azt sem tudják, hogy mi az a mammográfiai szűrés, őket első lépésben erről kell fölvilágosítani, megértetve velük a szűrés fontosságát – magyarázta a projekt értelmét Rumi László, majd a kitűzött célt így foglalata össze:

Először azokat a célcsoportokat és személyeket kell fölkutatnunk és föltérképeznünk, akik valamely okból korlátozottan férnek hozzá a társadalmi javakhoz, közszolgáltatásokhoz. Részükre egyénre szabott programot dolgozunk ki, hogy ezeket a hátrányokat az egyén kiküszöbölhesse, amihez a tanácsokon kívül tevőleges segítséget is nyújtanak a mentorok, igény és szükség szerint. A végeredményt illetően a program azt hivatott elősegíteni, hogy a lemaradók, lemorzsolódók, a társadalom peremére szorulók egészségesebb és egészségtudatosabb, a társadalmi kihívásokra, munkaerőpiac szabta követelményeknek való megfelelésre alkalmasabb, a független és eredményes életvezetésre jobb képességgel rendelkező emberekké válhassanak, akik jobban ismerik, fölismerik lehetőségeiket, és tudnak, de akarnak is élni vele. – zárta gondolatait Rumi László az EFOP forrásból nyert majdnem 400 millió forintos pályázati projektről, amelyben Kalocsa városa a Szociális Központ révén, a konzorciumi partner hét település pedig önkormányzati szinten vesz részt.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK