2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elindult az ipaterület-fejlesztési és az inkubátorház projekt – Immár valamennyi igényelt többlettámogatás megérkezett

Elindult az ipaterület-fejlesztési és az inkubátorház projekt – Immár valamennyi igényelt többlettámogatás megérkezett
Illés György Cinó  |  2021. 02. 15., 14:51

A megyei önkormányzatnál lévő TOP-os iparterület-fejlesztési és óvodaépítési projektek után az inkubátorház megvalósításához is megérkezett az igényelt többletforrás. A 3,8 millió forintról szóló támogató nyilatkozat birtokában immár indulhat a munka. Mint emlékezetes, a Foktői úti laktanya területéből kiszakított, ipari célú felhasználásra átminősített területen úgynevezett inkubátorházat létesít az önkormányzat, hogy a kezdő vállalkozásoknak telephelyet tudjon biztosítani. Az inkubátorház munkaterületét február 10-én adták át a kivitelező Generál Kft.-nek. A területen folyó munkák ütemezéséről, befejezésének várható időpontjáról Skultéti Csaba a Kalo-Bau Kft., Halász László a Generál Kft. ügyvezetőjeként tájékoztatta portálukat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a laktanyából kihasított, a Paksi közre nyíló területen az inkubátorházon kívül a Vagyonhasznosítási Kft.-nek, benne a város parkgondozó kapacitásainak is helyet adó iparterület-fejlesztés valósul meg, a szükséges infrastruktúra kiépítésével, és a korábban katonai használatban állott csarnokok felújításával.

A két egymást kiegészítő, a megyei önkormányzatnál lévő Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati forrásainak felhasználásával megvalósuló projekt az eredeti kalkuláció szerinti, mintegy egymilliárd forint helyett - az elnyert többlettámogatások révén - végül annál jóval többől valósul meg.

Az eredeti elképzelés szerint az iparterület-fejleszétsre nyert 800 milliós, illetve az inkubátorház létesítésére szolgáló 220 milliós pályázati forrással fedezett beruházások utóbb összesen további, mintegy 125 millió forint támogatást nyertek a kormányhoz benyújtott többletforrás-igénylések nyomán, amit az építőipari áraknak a pályázatok benyújtása, illetve elbírálása óta történt jelentős emelkedése indokolt.

Arról már korábban írtunk, hogy Font Sándor képviselő támogatásával az eredetileg 800 milliós forintos pályázati összegből megvalósítani tervezett iparterület-fejlesztési beruházáshoz 118,4 millió forintos többletforrást kapott a város az anyag és munkadíjak növekedésének ellensúlyozására.

Hasonló okokból, ugyancsak képviselői közbenjárással ítéltek meg a kalocsai önkormányzatnak kiegészítő támogatást az Ifjúsági Ház telkén folyó óvodaépítési projekthez. Ennek az összege 138 millió forint volt, amiről már szintén írtunk, egyebek mellett annak kapcsán, amikor Filvig Géza polgármester Font Sándor országgyűlési képviselővel közösen tartott helyszíni szemlét  a TOP-os projektjeink helyszínein.

Ezekről a plusz forrásokról néhány napja, a Régiónapló nyomán portálunkon közölt polgármesteri interjúban is szó esett.

ÉS MOST A LEGÚJABB:

Amint portálunk is megírta, és arról dr. Filvig Géza polgármester közösségi médiás oldalán beszámolt, újabb 3.862.620 forintos kiegészítő támogatást ítélt meg a kormány az inkubátorház megépítésére.

EZZEL KALOCSA ÖSSZES, KORÁBBAN PÉNZÜGYI OKOK MIATT KÉSEDELMET SZENVEDETT, SŐT VESZÉLYBE KERÜLT, TOP-OS FORRÁSBÓL FINANSZÍROZOTT NAGYPROJEKTJE A  MEGVALÓSULÁS ÚTJÁRA LÉPETT.


Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A Paksi közi iparterület-fejlesztés munkálatainak megkezdése kapcsán megkerestük a két kivitelező, a Kalo-BAU Kft. és a Generál Kft. ügyvezetőjét, akik a szerződött feladatról és a munkák tervezett ütemezéséről tájékoztatták portálunkat.

Az év végére elkészülhet

Skultéti Csaba, a Kalo-BAU Kft. vezetője a kivitelezés megkezdésével kapcsolatban elmondta: a  megvalósítást már megkezdték, de az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárása, az esős, csapadékos idő, most pedig a hideg és az átfagyott talaj megakasztotta a munkát.
De amint a meteorológiai viszonyok megengedik, folytatni fogják és hamarosan látványos szakaszában ér az építkezés – mondta Skultéti Csaba, hozzátéve: ha nem tért volna vissza a tél, most az alapozási munkákat végeznék.

Pontosan milyen projektelemek kivitelezésére nyert pályázatot a Kalo-BAU Kft.?

– Három csarnok felújítása és a leendő célokra való kialakítása, valamint majdan az irodákat is befogadó, 1200 négyzetméteres szociális épület létesítése a feladatunk. Ezen kívül az egész terület, illetve a rajta létrejövő egységek teljes infrastruktúrájának kialakítását is mi fogjuk elvégezni, beleértve az inkubátorházat ellátó infrastrukturális rendszert is.

Hogy látja, mikorra készülhetnek el a munkálatokkal?

– A határidő ez év december 31. Nem valószínű, hogy annál hamarabb elkészülnénk, de amennyiben előre nem látható akadály, vis maior helyzet nem merül föl, úgy addigra végezni fogunk – mondta Skultéti Csaba ügyvezető.

A február 10-i munkaterület-átadás után megkezdődhetnek az inkubátorház kiviteli munkái is. Ezzel kapcsolatban Halász Lászlót, a Generál Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Milyen lesz az inkubátorház? Hogyan kell azt kialakítaniuk?

– Az e célra kialakítandó csarnokot hat részre fogjuk osztani, megfelelő építészeti megoldásokkal úgy, hogy azok egyenként alkalmasak legyenek arra, hogy azokban esetleg korábbi telephelyüket kinövő mikro vállalkozások számára jelentsen ez majd megoldást. Ennél pontosabbat most még nem lehet tudni.

Miből áll majd egy-egy ilyen alegység?

– Mindegyikhez tartozik egy kis vizesblokk, öltöző és iroda, valamint egy műhely kialakítására alkalmas nagyobb helyiség.

Hogyan tervezik a munka ütemezését?

– A lehető leghamarabb szeretnénk megkezdeni az építőipari munkát. Mihelyt az időjárás megengedi kezdünk, de úgy gondolom, hogy egyes bontási munkálatoknak már korábban, valószínűleg a február 15-én kezdődő héten hozzálátunk majd.

Mikorra készülhet el?

– A rendelkezésünkre álló idő a terület átadásától, azaz  február 10-től számított 330 nap.

Ez azt jelenti, hogy az év végéig készen lehet?

– Ezzel a becsléssel túl nagyot nem tévedhetünk, de én inkább a szerződésünkben foglaltakhoz tartanám magam. E szerint 330 nap áll rendelkezésünkre, ennek megfelelően a jövő év január elején kell végeznünk a munkákkal – tájékoztatta portálunkat Halász László.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés