2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kormányzati többlettámogatásból folytatódhat Kalocsa két nagyberuházása

2021. 02. 08., 08:48

Az elmúlt év végén Kalocsa két nagy projektjét sikerült mozgásba hozni: a kormány az eredetileg 800 millió forintból megvalósuló, de forráshiány miatt elakadt iparterület fejlesztése beruházás megvalósításához 118,4 millió, a Petőfi Sándor utcában épülő 75 fős óvoda kivitelezéséhez 138 millió forint többlettámogatást biztosított. Ezzel a több mint három évre visszanyúló, még az előző önkormányzat által indított, de forráshiány miatt megrekedt beruházások célegyenesbe fordultak, a két projekt befejezése év végére várható. Ezen kívül idén elkezdődik a Paks II. és a Kalocsa – Paks Duna-híd megépítése, ami további kihívásokat tartogat a város számára. Dr. Filvig Géza azt reméli, hogy 2021-ben már a pandémiás helyzet is az elmúlt évinél intenzívebb önkormányzati munkát tesz lehetővé. A polgármesterrel a Régió Napló készített interjút, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

– A Pakshoz és Kalocsához kötődő két nagy projektre elő kell készülnünk. Ennek érdekében megalapítottuk a százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft-t, amelynek feladata ennek a felkészülésnek a koordinálása. Kiemelt terület a két beruházással összefüggő szolgáltatások fejlesztése, illetve a különböző kulturális, turisztikai programok biztosítása. Így például a mintegy 3500-4000 fő elszállásolásának és kiszolgálásának megoldása a városban. Ez óriási feladat, amit szeretnénk minél hatékonyabban teljesíteni – hangsúlyozta Filvig Géza, hozzátéve: bár a veszélyhelyzet miatt polgármesteri határozattal történt a cégalapítás, de természetesen előzetesen konzultált erről a képviselőtestület tagjaival, és mindenki támogatóan nyilatkozott.

– A Paks-Kalocsa híd megépítésével és a Paks2 beruházással alapjaiban változik meg a térség gazdasági élete, az itt élők lehetőségei. Mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a pozitív hatásokat a lehető legnagyobb mértékben kiaknázzuk, azokat a város és a kalocsaiak javára fordítsuk. A cég az alapítását követően 106 millió forint kormányzati támogatást kapott egyedi elbírálás alapján, ebből az összegből kezdte meg a munkát. Egyebek mellett Kalocsa közterület-zöldítési, fásítási programja, a különféle szabadtéri okos megoldások, fesztivál- és rendezvényszervezés szerepel a feladatok között. Egy kilencszemélyes kisbuszt is vásárol a cég, ami az egyes kalocsai közösségek utazásait segíti a jövőben. Az Innovációs Központ igazgatója Zsikó Zoltán, aki Szekszárdról érkezett hozzánk – számolt be Filvig Géza.

– Pontosan milyen iparterület - és óvodafejlesztés valósul meg az elnyert összegből?

– Ez a történet 2017-ig nyúlik vissza, amikor Kalocsa iparterület fejlesztésre a megyei Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében pályázott, és nyert 800 millió forint támogatást. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően azonban azzal kellett szembesülni, hogy a projekt forráshiányos, ezért a megvalósítás megrekedt. Két lehetősége volt az önkormányzatnak: visszaadja a pályázatot, vagy többletforrást szerez. Ez utóbbi volt a rögösebb út, mégis ezt választottuk, és Font Sándor országgyűlési képviselő támogatásával sikerrel jártunk. A december 21-i Magyar Közlönyben megjelent, hogy 118,4 millió forint kormányzati támogatást nyert erre a célra a kalocsai önkormányzat. Ebből az összegből a honvédségtől átvett öt és fél hektáros terület hasznosítása történik meg. Itt a Vagyonhasznosító Kft-t is el tudjuk helyezni. Az önkormányzat cége a jelenlegi helyéről költözik ide, és zöldmezős beruházásként egy irodaház is épül számára. A fejlesztés során a meglévő honvédségi hangárokból különböző ipari csarnokokat alakítunk ki, ahová kezdő és már működő vállalkozásokat egyaránt várunk. Az ott megvalósuló inkubátorház a kalocsai gazdasági élet fellendítésének egyik fontos eszköze lehet.


Az iparterület fejlesztés megvalósításához a munkaterületet átadtuk, a vállalkozó megkezdte a munkát, a tervek szerint 2021. december 21-ig megvalósul a teljes beruházás.

Ezzel párhuzamosan folyik a Petőfi Sándor utcában épülő új, 75 férőhelyes óvoda építése. Ezt a projektet is forráshiány nehezítette, emiatt akadt el, azonban a 138 millió forintos kormányzati többlettámogatásnak köszönhetően immár ezen a helyszínen is zavartalanul folyik az építkezés, amely várhatóan év végére, jövő év elejére befejeződik.


– Milyen esztendőre számít költségvetési szempontból?

– Most formáljuk-alakítjuk a keretszámokat, ugyanis vannak még szürke foltok a tervezésben. Igyekszünk felmérni az adóbevételek átcsoportosításának hatásait, de pontos számokat még nem tudok mondani. A költségvetés tervezése folyamatban van, február 15-éig kell elfogadni. Az viszont bizonyos, az egyéves működés áttekintésével, értékelésével most válik számomra láthatóvá, milyen tendenciák érvényesültek az önkormányzati rendszerben. Mivel nem politikai, hanem szakmai alapon kívántam felülvizsgálni az önkormányzat működtetését, az elmúlt egy évben mindenki lehetőséget kapott a bizonyításra. Most az eltelt időszak eredményei nyomán hozhatom meg azokat a döntéseket, amelyek az úgynevezett finomhangolást lehetővé teszik a város további fejlődése és minél hatékonyabb működése érdekében. Ennek tükrében átalakítások várhatók. A tervezési időszakban rengeteg műhelymunkát végeztünk el, ami a jövő pályázatait is megalapozza. Arra törekszünk, hogy a megtervezett projektekhez megfelelő forrást találjunk. Azt már bizonyosan kijelenthetem, hogy a turizmus fejlesztése a korábbiaknál sokkal erőteljesebb figyelmet kap a jövőben.Forrás: RégióNapló

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés