2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Érsek atya megírta levelét – Újraindulnak a Szentháromság téri munkálatok, a plénum a polgármester levelére is kíváncsi

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 18., 09:39

A levelezés annyiban sajátos műfaj, hogy a levélre rendszerint válaszlevél érkezik. Ám ha valaki, ez esetben a kalocsai érseknek a kalocsai polgármesterhez írt, a Facebook-on és a város honlapján nyilvánosságra hozott válaszlevelét olvassa a Szentháromság térrel kapcsolatban, annak hiányérzete támad. Az egész történet fél lábon áll. Biceg, mert így nem tudni, hogy a polgármester az érseknek írt levélében milyen kérdésekre várt választ a Szentháromság tér évek óta elhúzódó, a közvélemény kedélyét egyre inkább borzoló átépítésével kapcsolatban. Dr. Bábel Balázs érsek hozzájárulásával immár a közösségi oldalon is olvasható levélhez dr. Bálint József felvezető szöveget írt ahelyett, hogy azt saját levelével együtt hozta volna nyilvánosságra. Közügyről lévén szó, úgy gondoljuk, ez, a Kalocsa legfrekventáltabb közterületével, így mindenkit érintő problémával kapcsolatban szerencsésebb lett volna.

Az ügy mielőbbi megoldása, az indulatok nyugvó pontra jutása érdekében dr. Filvig Géza képviselő felvállalta, hogy leül dr. Bábel Balázs érsekkel és tájékozódik. Ettől egy kicsit okosabbak lettünk, mert ugyan érsek atya a levelében írt érveket ismételte meg, de ezúttal megnevezte a Szentháromság tér végső befejezésének dátumát.

A dr. Bábel Balázs érsek és dr. Filvig Géza önkormányzati képviselő találkozójának nyilvános részleteit a képviselő Facebook bejegyzésében olvashatjuk. Ebből új, fontos információként az derül ki, hogy a tér jövő év végére elkészül. Ezt ennyire konkrétan még senki nem mondta ki, így legalább már van mihez tartani magát a nyilvánosságnak és az ügyben szerveződött, egyre több tagot számláló Facebook-közösségnek.

Ahogy másnak, nekünk is szöget ütött a fejünkbe, hogy ugyan mit tartalmazhatott és mikor datálódott az a levél, amit dr. Bálint József polgármester intézett dr. Bábel Balázshoz a Szentháromság tér felújításával kapcsolatban.

Nos, informális csatornákon keresztül ugyan, de közügyről lévén szó, így hivatali és levél titkot nem sértve, ebben a levélben nagyvonalakban azt kérdezte a polgármester a város főépítésze által adott instrukciók alapján: az önkormányzat mikor kapja meg a tér felújításával kapcsolatos terveket, hogy azt mint tulajdonos megtárgyalja és a változtatásokhoz hozzájárulását adja. A tér átrendezésével pontosan hová kerülnek a szobrok, stb. Információnk szerint a levelet mintegy másfél hónapja adták fel az Érsekségnek, és a részben megismert tartalmából, a kérdésekből jól gondoljuk, még több nyitott kérdés van.

A szót kicsit tréfára fordítva megkérdeztük dr. Filvig Géza önkormányzati képviselőt: nem gondolja, hogy a kocsmai békéltetőre emlékeztetve úgy jár, hogy jobbról, ésbalról is majd ő kapja a pofonokat?

Dr. Filvig Géza ennek lehetőségét nem kizárva nyilatkozta:

Érzékelve a közösségi oldalon indult mozgalom által csak tovább gerjesztett, valljuk meg, nem minden alapot nélkülöző elégedetlenséget, úgy gondoltam, kötelességem ennek a problémának a megoldásában közreműködni. Érsek úrral kialakult jó kapcsolatom megalapozta, hogy fogadjon és őszintén beszüljünk azokról a gondokról, a munkálatok csúszását eredményező tényekről, amelyeket figyelembe véve is úgy álltam föl az asztaltól, hogy talán a közvélemény megnyugtatására is alkalmas ígéretet kaptam.Érsek atya konkrét időponthoz kötötte a tér rekonstrukciójának befejezését. Ez pedig a jövő év vége, tehát az elkövetkezendő 12 hónapban kell belesűríteni mindazokat a feladatokat, amit a tér főszékesegyház előtti része rekonstrukciójának befejezése megkíván.

Az eseményeket követve a foktői katolikus templomnál augusztus 9-én munkabalesetben megsérült Vörös Márta, az érsekség főépítész asszonya is megszólalt az egyik helyi médiumban, de a befejezés határidejét illetően információ nem ütötte meg a fülünket, így maradhatunk az érsek atya által mondott végső dátumnál.

Forrás: Filvig Géza / Facebook

Emlékezetünk szerint Kalocsa történetében még nem volt példa arra, hogy a lakosság elégedetlensége az épített környezettel kapcsolatban odáig ment volna, hogy egy közérdekből indított petícióhoz ennyien csatlakozzanak. Amint az köztudott, „Összefogás a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért” elnevezéssel külön oldalt hoztak létre a közösségi médiában.

Mindamellett valóban higgadtságra, nyugalomra van szükség, és ahogy mondják, valamilyen kontrollra, mert arról még eddig senki nem hallott, hogy a Szentháromság tér rekonstrukciójával kapcsolatban bármilyen hatóság, vagy a tulajdonos önkormányzat szakmai kérdésben nyilvánított volna véleményt.

Az is figyelemre érdemes, mi több, tanulságos lehet: kommunikációs szempontból nem szerencsés, hogy egy ilyen horderejű témát, még ha ott mozgalom is indult, a Facebook-on rész információkkal oszt meg a város. A polgármesternek hivatalosan, a köz bizalmából betöltött  funkciójából adódóan számos más, hivatalos formát öltő lehetősége van, közlemény, akár az érsekséggel közös sajtótájékoztató, helyszíni bejárás a képviselőkkel, nem soroljuk; hogy a közvélemény tájékoztatását szélesebbre tárja.

Talán még nem késő, hogy intrikák nélkül, higgadtan, immár a nyilvánosság nagyobb bevonásával, végre ez ügyben is rendbe tegyük közös dolgainkat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés