2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Indul a kalocsai uszoda fejlesztése

2016. 05. 30., 13:57

A kalocsai önkormányzat a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól nyert 30 milliós pályázati támogatást arra, hogy a „kényszermegoldások szülte” termálvíz-melegítő rendszert modern, korszerű, gazdaságos struktúrára váltsa a helyi uszoda területén. A projekt kivitelezése elkezdődött!

A cím esetleg félrevezető lehet, nem arról van ugyanis szó, hogy a nyár végi befejezéssel tervezett fejlesztés nyomán az uszodába belépve leesik majd az álla a változások láttán. A tárgyalt beruházás ugyanis a külső szemlélő számára kevésbé lesz látványos, annál inkább a tulajdonos fenntartó pénztárcájának!

A 30 milliós támogatáshoz ugyanis a város 16 millió forint önerőt biztosít, amelyből az uszodánk udvarán lévő, termálvizet kitermelő és melegítő berendezést fogja modernizálni, hogy a jelenlegi villanyszámlát csaknem a felére csökkentse [előreláthatólag 30-40 százalékos megtakarításról beszélhetünk majd, de ennek konkrétumait nyilván az első próbaév szolgáltatja majd – A szerk.].

Arról van ugyanis szó, hogy a jelenlegi felállásban az udvar egyik sarkában lévő berendezés nyeri ki és melegíti a szükségesnél jóval magasabb hőfokúra a termálvizet, amelyben az uszoda termálrészlegén áztathatjuk magunkat. A plusz ráfordítás azért szükséges, mert innen a létesítmény külterületének másik sarkában lévő gépházhoz egy elavult, hőszigeteléssel nem rendelkező távvezeték továbbítja a vizet, amely „útja során” így nyilvánvalóan veszít a hőfokából. Ezt a vizet forgatják aztán a gépházból a medencébe.


Forrás: www.termalfurdo.hu

Minderről Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője tájékoztatott, nyomatékosítván a beruházás jótékony hatását azzal a plusz információval, hogy a jelenleg is dolgoztatott hőszivattyúk felett már eljárt az idő, azoknak nem csak a működtetése költségesebb, de gyakran meg is hibásodnak, és a javításuk „sem két forint”. Hogy mi történik az előttünk álló hónapokban? Íme!

– A közbeszerzést nyert kalocsai vállalkozó részére átadtuk a munkaterületet. A földmunkákkal és a távvezeték-építéssel kezdődik a beruházás. Ezt követi a hátsó hőszivattyúk cseréje. Terveink szerint nem fogjuk hátráltatni az uszoda működtetését, mindössze egy olyan hét lesz a kivitelezési időszak végén, amikor a termálmedencét nem tudják majd igénybe venni a vendégek – vázolta a nyári fejlesztés ütemezését az osztályvezető, remélve, hogy augusztus közepére, legkésőbb annak végére a teljes beruházás lezárulhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK