2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Lezárult az elmúlt évtizedek legnagyobb turisztikai beruházása

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 29., 20:54

Nyílt nappal és az érsekkerti Platán rendezvényközpontban megtartott ünnepélyes átadórendezvénnyel lezárult a Kalocsa Szíve Program, melynek célja Kalocsa város történelmi városmagjának integrált turisztikai vonzerőfejlesztése, ezáltal az épített és kulturális örökség megőrzése, és látogatóbarát fejlesztése volt. A projekt Kalocsa Város Önkormányzatának vezetésével, az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központ, valamint a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. részvételével valósult meg.

A megújult Platánban megtartott zárórendezvényt rövid kulturális műsor vezette fel, Perity Anna és Juhász Anna Lilla, a Liszt Ferenc AMI növendékei lélekemelő énekléssel, Kállai Sándor a városi könyvtár munkatársa Veres Péter Én nem mehetek el innen című művéből előadott részlettel járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

Fizikai után lelki építkezés következik

A megjelentekkel elsőként Font Sándor, országgyűlési képviselő osztotta meg projekttel kapcsolatos gondolatait. Beszédét mindazok munkájának megköszönésével kezdte, akik hozzájárultak a projekt sikerességéhez. Méltatta dr. Semjén Zsolt és Török Ferenc állhatatos munkáját, a DARFÜ segítő közreműködését, és dr. Bálint József a projekt átvétele óta tanúsított pozitív hozzáállását. Mint utalt rá, a rendszerváltás előtt negyven évvel hiába próbálták a Kalocsától elválaszthatatlan értékrendeket kiiktatni, városunk megmaradt a nevelés, a kultúra, és a hitélet pezsgő központjának. A Kalocsa nevével egybeforrt értékek megőrzéséért és továbbörökítéséért tett törekvések közé illeszkedik a Kalocsa Szíve Program is.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
Font Sándor is nagy részt vállalt a projekt megvalósításából
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő úgy fogalmazott: a projekt fizikai építkezési után, eljött a városlakók lelki építkezésének ideje, majd azt kívánta minden kalocsainak, hogy érezze magáénak a projektet, érezze azt, hogy jó kalocsainak lenni, itt letelepedni, és büszkén bemutatni másoknak is az itteni épített és egyéb értékeket.

Együttműködés, összefogás kell a sikeres működtetéshez

Dr. Bálint József polgármester szintén azzal kezdte mondandóját, hogy megköszönje minden illetékes projekthez nyújtott munkáját, név szerint kiemelve Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vitályos Eszter államtitkár, Farkas Zoltán DARFÜ vezető, és Török Ferenc előző polgármester erőfeszítéseit.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
Dr. Bálint József polgármester összefogásra buzdított
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szavai szerint szükség volt az új bázisokra, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye értékei, Kalocsa város népművészete, a pingálás, a tánc, az ének, a hímzés, valamint az idegenforgalmi rendezvények, attrakciók méltó körülmények között mutatkozhassak be, mindez mellett pedig nem titkoltan bevételeket is remél a létesítmények üzemeltetésből. Hangsúlyozta, ezt csak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, Kalocsa város és az idegenforgalmi cégek szoros együttműködésével tudja elképzelni. Mint mondta, az idegenforgalom fellendítésén túl a helyiek életkörülményei is javultak, és reméli Kalocsa továbbra is egy kis ékszerdoboz lesz a Duna mentén.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A polgármester a projektelemekről is szólt. Emlékeztetett, a Tájház már kora tavasszal megkezdte a vendégek fogadását, a temetőben lévő Kálvária már szintén hónapokkal ezelőtt elkészült.  Az egykori Nagyszeminárium épültében kialakított látogatóközpont tartalommal való megtöltését még meg kell szervezniük. A Schöffer Gyűjtemény és a Chronos 8 fénytorony városunk neves szülöttének Schöffer Miklósnak a munkásságát immár méltó formában őrzi, utóbbi a város dinamizmusát is tükrözi. A Csillás parkban városunk megfelelő körülmények között fogadhatja vendégeit, immár attrakció számba megy az Asztrik térhez, majd az érsekkerthez vezető turistaútvonal is. A Platán rendezvényközpontnak, a házasságkötő pavilonnak és a megújult szökőkútnak [valamint a korábban felújított szabadtéri színpadnak – A szerk.] köszönhetően az érsekkert ismét pezsgő kulturális helyszínné válhat.

Gondolatait egy mandinka mondással zárta, mi szerint „sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát”. Kalocsa tekintetében reméli, hogy azáltal, hogy sok kis ember tette a dolgát, sikerül megváltoztatni a város arcát. A konzorciumi együttműködésnek köszönhetően pedig a város elnyerheti megérdemelt pozícióját a hazai és nemzetközi turisztikai versenyben egyaránt.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A szalagátvágás egy pillanata
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ezt követően dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek, Font Sándor, dr. Bálint József és Loibl László a projektgazda Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. ügyvezetője ünnepélyesen átvágta a Platán bejárata előtti nemzeti színű szalagot, majd közös koccintásra, kötetlen eszmecserére és nem utolsó sorban az épület megtekintésére invitálta az ünneplő vendégeket.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A projektet elindító és a projektet lezáró polgármester
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

2016. március 31-től a beruházás minden eleme látogatható lesz

A szalagátvágást követően Bábel Balázs érsek, Vörös Márta főépítész, Kaló Krisztián az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, Font Sándor országgyűlési képviselő, Bálint József polgármester és Loibl László ügyvezető közös sajtótájékoztatót is tartott.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)
A konzorciumi tagok és Font Sándor sajtótájékoztatója
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Font Sándor a projekt megálmodásától a zárásig vezető út nehézségeiről beszél, amit Bábel Balázs érsek is felidézett, kiegészítve Vitályos Eszter államtitkár segítő kulcsszerepének megemlítésével. Az egyházmegye vezetője a projekt sikerességének kulcsát a kalocsai emberek hozzáállásában, vendégszeretetében látja. Vörös Mártától megtudtuk, március 31-re befejezik az Astriceum érseki múzeum építési munkálatait, a nyitást június elsejére tervezik. Bálint József a Kalocsa Szíve Programmal szoros összefüggésben a minőségi szálláshelyek hiányának orvoslását további feladatként jelölte meg. Azt is elmondta: a most átadott létesítmények jövőbeni üzemeltetésében nehézségekre számít. Erre vonatkozóan Loibl László komoly költségeket vizionált, de mint hangsúlyozta, erről egyelőre tárgyalások folynak, szerződéskötésekre csak a tavasz folyamán kerül majd sor.

A projekt hivatalos zárórendezvénye a sajtótájékoztatót követően véget ért, a nagy nyilvánosság számára azonban csak ezt követően, egy órától indult be a vérkeringés. A projekt munkatársai ugyanis egészen öt óráig várták a látogatókat a projekt minden egyes helyszínén, készülve számukra egy nap végi nyereményjátékkal is. Minderről külön írásunkban olvashatnak.

Képgaléria megtekintése (44 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Előzmények

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2012 elején fogadta el a Haynald Városfejlesztési Stratégiát, mely hat fő terület megjelölésével – gazdaságfejlesztés és innováció, infrastruktúrafejlesztés, intézmények fejlesztése, humánerőforrás-fejlesztés, zöldgazdaság-fejlesztés, turizmusfejlesztés – szabott új fejlesztéspolitikai irányt a városnak.
Ezen irányok mentén született meg a politikai ciklusokon átívelő, középtávú Kalocsa Szíve Program. Ennek első üteméhez Kalocsa Város Önkormányzata (konzorciumban az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központtal és Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. közreműködésével) 2012 májusában turisztikai kiemelt projektötletet nyújtott be a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez „Kalocsa Szíve Program” címmel.
A Kormány 1312/2013. (VI. 7.) Korm. határozatában döntött a „Kalocsa Szíve Program” kiemelt projektként történő nevesítéséről, 100 százalékos támogatási intenzitással, és hozzájárult ahhoz, hogy a részletes projektjavaslat benyújtását követően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a támogatási szerződést a konzorciumi tagokkal megkösse.
Török Ferenc polgármester 2013. június 13-án jelentette be, hogy a kitartó lobbinak és a szakmai előkészítő munkának köszönhetően nyert a Kalocsa Szíve Program. Néhány héttel később, június 27-én szavazta meg a képviselő-testület, hogy a város benyújtsa részletes projektjavaslatát „Kalocsa Szíve Program – integrált turisztikai vonzerőfejlesztés Kalocsa érseki város barokk történeti városmagjában” címmel. A testület döntése értelmében aláírható a konzorciumi megállapodás, és megtörténhet a kiemelt projektötlet projektjavaslatként történő benyújtása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, majd az értékelést követően a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága nevében eljáró Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel megköthető lesz a támogatási szerződést, amit követően indulhat a megvalósítás.
Ez végül a Kálváriánál 2014 nyár végén kezdődhetett meg, miközben a lakosságnak látványtervekkel átszőtt háromdimenziós videókon is bemutatták a projektelemeket. Következő lépésként a Tájház és Platán építési munkálatai kezdődtek el. Előbbi idén márciusban már meg is kezdte a vendégek fogadását. Majd a látogatóközpont, és a két Schöffer hagyaték felújításának startja következett.
Időközben a kalocsai érsekség is megkezdte „saját részének” kivitelezését a volt papi kollégium átalakításával. Nem sokkal később a projekt hivatalos nyitórendezvényét is megtartották 2015. június 25-én, és ezzel nagyjából egy időben a két nagy mélyépítészeti munka is megkezdődött. Szeptember 11-én már az új látogatóközpontban tartottak lakossági fórumot, ezt követően megjelentek az első videók a működő Chronos 8-ról, majd néhány hete az érsekkerti szökőkútról is. A projektzáró eseményt a fentiek szerint november 28-án tartották, de a tényleges befejezés csak év végén várható, míg az érsekség jövő év március 31-ei projektzárásra készül.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 7 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (7 db)
Kalotroll
2015-12-02 13:21:44
Azért az tényleg elgondolkodtató, hogy miért nem jött senki a "fejlesztési top"-tól átadni a beruházást. Azzal nem vádolható a kormány, hogy büntetné Kalocsát, sőt én úgy látom, hogy kínosan figyelnek arra, hogy korrekt elbírálás alá kerüljön a város (Híd, Idei Önhiki KalocsaKOM bevétel ellenére.. ).
A másik amit nem értek, hogy ha tudták, hogy hányan tartják a sajtótájékoztatót, akkor miért nem hoztak egy olyan asztalt, amihez oda tud ülni mindenki normálisan?
Joco
2015-12-02 07:37:40
Semmire! Ötlet 0. Kapcsolat 0. Szakemberek 0. Ezek nélkül nehéz lesz!
Prominens1
2015-12-01 14:56:10
Gratulálok mindazoknak, akik részt vettek a megvalósításban! Ezt a projektet a kigondolástól a megvalósításig kalocsai fiatalok csinálták végig, kéretik maradni, nem elmenni, akármi is lesz! Nélkületek kihal a város, oda lesz a lendület, a nyugdíjasok közül a korelnök lesz a mindenkori polgármester? A fotón két olyan arcot látni, akiknek nem, vagy jelentéktelen köze volt az egészhez, de most jól mutatnak érsek atya, országgyűlési képviselőnk oldalán. Ha eddig nem volt, most lesz dolgok, tartalommal kell megtölteni a program-elemeket. Remélhetőleg nem úgy teszik, mint ahogy a város egyik legfontosabb projektjének sajtótájékoztatóját (persze nem ők) megszervezték, ami enyhén szólva méltatlan volt egy ilyen méretű projekthez. Levizsgáztak a szervezők, nem kicsit, nagyon! Ilyen méretű turisztikai fejlesztésből az országban csak egy előzte meg Kalocsát, még sem volt itt egy államtitkár, helyettes államtitkár, ami azt mutatja, milyen az elfogadottsága ennek a városvezetésnek. Ilyenkor a legmagasabb protokoll személy időbeosztásához igazítják a zárórendezvény időpontját, csak hogy itt legyen, vele az országos média is. Baján egy gyalogos híd avatásán ott volt a miniszterelnök. A Petőfi Népe megyei lap szintjén megállt a kommunikáció erről az eseményről, annak az olvasottsága meg szinte elhanyagolható a városban, a környéken. Magyarul szólva magunkat ünnepeltük. Nem láttam dr. Semjén Zsoltot, pedig neki sokat köszönhet a város, az érsekség, nem véletlenül lett díszpolgár. Remélem kapott meghívót, csak más elfoglaltsága miatt nem jött el. Ez van Kalocsán 2015. novemberében. Jövőre, két év múlva már látjuk, mire jutottunk mindezzel.
Ágika
2015-11-30 11:24:02
Szép volt fiúk! A legnagyobb dicséretet persze a Hivatal fejlesztési munkatársait illeti, élükön Boromisza Viktorral, de nem szabad elfelejteni Borbély Gábor és Marton Balázs közreműködését, akik hittek a "Merjünk nagyot álmodni!" fekhívásnak, valamint Kondor Tamás tervezőnek és Virág Zsolt külső projektmenedzsernek. Persze Semjén Zsolt és Font Sándor is odatette magát, amikor a helyzet úgy kívánta, ezért nekik is köszönettel tartozik a város és a térség, amely sokat profitálhat a Kalocsa Szíve programból. Most már csak második ütem előkészített projetkelemeihez kell kilobbizni a szükséges forrásokat a jelenlegi vezetésnek, ahhoz, hogy teljes legyen az előző vezetés alatt megálmodott turisztikai feljesztés.
Kalotroll
2015-11-30 10:48:11
Bárcsak a címlapkép által sugallt hangulat jellemezte volna Kalocsát az elmúlt években!
ForzaKalocsa
2015-11-30 10:12:29
Annyi minden eszembe jutott, de inkább mégse.... Maradjanak szépek ezek a percek, órák, napok...
m.drienn
2015-11-30 10:10:09
Végre néhány szimpatikus mondat és fotó. Csak ez kellene! Kalocsa fejlődéséért közösen dolgozni.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés