2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Egymilliárdos fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA – Egyedül Uszód nyert két pályázatot

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 12., 06:29

A dunaföldvári várban szeptember 11-én, szerdán tartotta ülését az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma. Mint emlékezetes, a települések részére mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást a 2019. április végi, dusnoki ülésén már odaítélt a Kuratórium. A szerdai ülésen az önkormányzatok számára kiírt, további egymilliárd forint összegértékű, a 2019. év második forduló nyertes pályázatainak kihirdetése történt. Az eredményhirdetésen több, a kalocsai járásban lévő település polgármestere is jelen volt.

A nyilvános ülés résztvevőit dr. Kovács Antal, a Kuratórium elnöke köszöntötte, majd a tanácskozás a Kuratórium működésével kapcsolatos határozatok elfogadásával kezdődött. A pályázati eredményhirdetés előtt Kováts Balázs ismertette, hogy a szakértők részéről milyen munkafolyamatok előzték meg a benyújtott pályázatok elbírálását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember elmondta:

AZ ALAPÍTVÁNYHOZ 94 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE, AMELYEK KÖZÜL A KURATÓRIUM 51-ET RÉSZESÍTETT TÁMOGATÁSBAN, ÖSSZESEN 1 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ennek keretében lehetőség nyílik 8 gyermekintézmény és 11 közösségi létesítmény felújítására. A szekszárdi kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani, 8 településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, közösségi konyhák felújítása.

Megkezdődhet a bátyai és a sióagárdi római katolikus templom felújítása. Indulhat a foktői Egészségház rekonstrukciója és kiépítésre kerül Gerjenben a térfigyelő kamerarendszer. A Duna bal partjáról Homokmégy, Dusnok kap fejlesztési forrást a ravatalozók felújítására, korszerűsítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általánosságban elhangzott tájékoztatót az előadó azzal toldotta meg, hogy felolvasta az 51 nyertes pályázatot, és felhívta a figyelmet, hogy a hozzájuk rendelt fejlesztési összegek bárki számára hozzáférhetők az Alapítvány honlapján, a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Ugyan portálunk képviseltette magát a dunaföldvári eredményhirdetésen, a pontos összegekért mi is a honlap adataira támaszkodtunk.

E szerint

 • Kalocsa az Ifjúsági Ház második ütemében megvalósuló fűtéskorszerűsítésre 30 millió,
 • Dunatetétlen az iskola felújítása második ütemére 20 millió,
 • Fajsz az Általános Iskola nyílászáróinak cseréjére 20 millió,
 • Uszód a sportcsarnok kazánházi fűtésrekonstrukciójára 13,1 millió, a Boldizsár Emlékház kazáncseréjére, mosogató kialakítására 2,1 millió,
 • Bátya a római katolikus templom felújításáras 20 millió,
 • Ordas a Polgármesteri Hivatal belső felújítására 12,2 millió,
 • Miske erőgép és rézsűkasza beszerzésére 19 millió,
 • Hajós a Sportcsarnok külső hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre 19, 8 millió,
 • Harta rendezvénytér kialakítására a központban 19,8 millió,
 • Öregcsertő a községháza energia korszerűsítésére 19,7 millió,
 • Foktő az Egészségház felújítására 22,6 millió,
 • Szakmár a Harkányi üdülő korszerűsítésére 24,5 millió,
 • Solt a Kissolti melegítő-tálaló konyha felújítása II. ütemére 30 millió,
 • Homokmégy a ravatalozó felújítására 20 millió,
 • Géderlak a Sportcsarnok tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Dusnok a ravatalozó felújítására 7,7 millió,
 • Újsolt a Faluház tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Újtelek járdafelújításra 20 millió,
 • Dunaszentbenedek járdafelújításra 19,2 millió,
 • Dunapataj napköziotthonos konyha külső felújítására 20 millió,
 • Drágszél kommunális eszközök beszerzésére 9,2 millió forint támogatásban részesült.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Figyelemmel arra, hogy ide érve a felsorolásban elfogyott a rendelkezésre álló egymilliárd forint, a most sikertelen pályázatok a tartaléklistára kerültek.

A tartaléklistát a kalocsai járás települései vezetik, a Hajósi Bölcsőde és Óvoda 5 millió, a Drágszéli Művelődési Ház kiszolgáló épület felújítása 20 millió, a Dunapataji Óvoda felújítása 10 millió forintos igénnyel vezeti a listát.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az Atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintett kört a paksi, kalocsai, tolna járás egészét, a szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja.
Az Alapítvány már 9 éve működik a térségben jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel.
Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK