2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Egymilliárdos fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA – Egyedül Uszód nyert két pályázatot

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 12., 06:29

A dunaföldvári várban szeptember 11-én, szerdán tartotta ülését az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma. Mint emlékezetes, a települések részére mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást a 2019. április végi, dusnoki ülésén már odaítélt a Kuratórium. A szerdai ülésen az önkormányzatok számára kiírt, további egymilliárd forint összegértékű, a 2019. év második forduló nyertes pályázatainak kihirdetése történt. Az eredményhirdetésen több, a kalocsai járásban lévő település polgármestere is jelen volt.

A nyilvános ülés résztvevőit dr. Kovács Antal, a Kuratórium elnöke köszöntötte, majd a tanácskozás a Kuratórium működésével kapcsolatos határozatok elfogadásával kezdődött. A pályázati eredményhirdetés előtt Kováts Balázs ismertette, hogy a szakértők részéről milyen munkafolyamatok előzték meg a benyújtott pályázatok elbírálását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember elmondta:

AZ ALAPÍTVÁNYHOZ 94 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE, AMELYEK KÖZÜL A KURATÓRIUM 51-ET RÉSZESÍTETT TÁMOGATÁSBAN, ÖSSZESEN 1 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ennek keretében lehetőség nyílik 8 gyermekintézmény és 11 közösségi létesítmény felújítására. A szekszárdi kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani, 8 településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, közösségi konyhák felújítása.

Megkezdődhet a bátyai és a sióagárdi római katolikus templom felújítása. Indulhat a foktői Egészségház rekonstrukciója és kiépítésre kerül Gerjenben a térfigyelő kamerarendszer. A Duna bal partjáról Homokmégy, Dusnok kap fejlesztési forrást a ravatalozók felújítására, korszerűsítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általánosságban elhangzott tájékoztatót az előadó azzal toldotta meg, hogy felolvasta az 51 nyertes pályázatot, és felhívta a figyelmet, hogy a hozzájuk rendelt fejlesztési összegek bárki számára hozzáférhetők az Alapítvány honlapján, a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Ugyan portálunk képviseltette magát a dunaföldvári eredményhirdetésen, a pontos összegekért mi is a honlap adataira támaszkodtunk.

E szerint

 • Kalocsa az Ifjúsági Ház második ütemében megvalósuló fűtéskorszerűsítésre 30 millió,
 • Dunatetétlen az iskola felújítása második ütemére 20 millió,
 • Fajsz az Általános Iskola nyílászáróinak cseréjére 20 millió,
 • Uszód a sportcsarnok kazánházi fűtésrekonstrukciójára 13,1 millió, a Boldizsár Emlékház kazáncseréjére, mosogató kialakítására 2,1 millió,
 • Bátya a római katolikus templom felújításáras 20 millió,
 • Ordas a Polgármesteri Hivatal belső felújítására 12,2 millió,
 • Miske erőgép és rézsűkasza beszerzésére 19 millió,
 • Hajós a Sportcsarnok külső hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre 19, 8 millió,
 • Harta rendezvénytér kialakítására a központban 19,8 millió,
 • Öregcsertő a községháza energia korszerűsítésére 19,7 millió,
 • Foktő az Egészségház felújítására 22,6 millió,
 • Szakmár a Harkányi üdülő korszerűsítésére 24,5 millió,
 • Solt a Kissolti melegítő-tálaló konyha felújítása II. ütemére 30 millió,
 • Homokmégy a ravatalozó felújítására 20 millió,
 • Géderlak a Sportcsarnok tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Dusnok a ravatalozó felújítására 7,7 millió,
 • Újsolt a Faluház tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Újtelek járdafelújításra 20 millió,
 • Dunaszentbenedek járdafelújításra 19,2 millió,
 • Dunapataj napköziotthonos konyha külső felújítására 20 millió,
 • Drágszél kommunális eszközök beszerzésére 9,2 millió forint támogatásban részesült.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Figyelemmel arra, hogy ide érve a felsorolásban elfogyott a rendelkezésre álló egymilliárd forint, a most sikertelen pályázatok a tartaléklistára kerültek.

A tartaléklistát a kalocsai járás települései vezetik, a Hajósi Bölcsőde és Óvoda 5 millió, a Drágszéli Művelődési Ház kiszolgáló épület felújítása 20 millió, a Dunapataji Óvoda felújítása 10 millió forintos igénnyel vezeti a listát.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az Atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintett kört a paksi, kalocsai, tolna járás egészét, a szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja.
Az Alapítvány már 9 éve működik a térségben jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel.
Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 23., 08:55
Az ingatlant 1999-ben építtette a gépészmérnök végzettségű kecskeméti férfi. Még >>>
2023. 03. 22., 18:32
A fülöpjakabiak közel 900 ezer forintot gyűjtöttek össze a hétvégén Tamási Izabella családjának megsegítésére. Még >>>
2023. 03. 22., 17:12
A termékbeszerzések és - értékesítések valójában színlelt gazdasági események voltak, a bűnszervezet vezetőjének „kezei" közül sem a pénz, sem a telefonok nem kerültek ki. Még >>>
2023. 03. 22., 17:03
CsaTTlakozz elnevezéssel új országos rendőrségi kampány indult, amely a biztonsági öv fontosságára hívja fel a figyelmet - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedden Budapesten. Még >>>
2023. 03. 22., 11:39
Nem csak egyszerű, de gyors is és ráadásul mennyei sütemény! Többször is kipróbált receptet hoztunk nektek, ami Húsvétra is tökéletes választás lehet! Még >>>
2023. 03. 22., 08:06
A Kalocsai járásban több helyen is végez fertőtlenítési és hálózattisztítási munkát a Kiskunvíz. Még >>>