2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egymilliárdos fejlesztési forrásról hirdetett eredményt a JETA – Egyedül Uszód nyert két pályázatot

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 12., 06:29

A dunaföldvári várban szeptember 11-én, szerdán tartotta ülését az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma. Mint emlékezetes, a települések részére mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást a 2019. április végi, dusnoki ülésén már odaítélt a Kuratórium. A szerdai ülésen az önkormányzatok számára kiírt, további egymilliárd forint összegértékű, a 2019. év második forduló nyertes pályázatainak kihirdetése történt. Az eredményhirdetésen több, a kalocsai járásban lévő település polgármestere is jelen volt.

A nyilvános ülés résztvevőit dr. Kovács Antal, a Kuratórium elnöke köszöntötte, majd a tanácskozás a Kuratórium működésével kapcsolatos határozatok elfogadásával kezdődött. A pályázati eredményhirdetés előtt Kováts Balázs ismertette, hogy a szakértők részéről milyen munkafolyamatok előzték meg a benyújtott pályázatok elbírálását.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakember elmondta:

AZ ALAPÍTVÁNYHOZ 94 PÁLYÁZAT ÉRKEZETT BE, AMELYEK KÖZÜL A KURATÓRIUM 51-ET RÉSZESÍTETT TÁMOGATÁSBAN, ÖSSZESEN 1 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ennek keretében lehetőség nyílik 8 gyermekintézmény és 11 közösségi létesítmény felújítására. A szekszárdi kórház komoly eszközbeszerzéseket tud végrehajtani, 8 településen járda- és kerékpárút felújítási programok indulhatnak. A nyertes pályázatok között szerepel kommunális gépek beszerzése, megújuló energiák alkalmazása, közösségi konyhák felújítása.

Megkezdődhet a bátyai és a sióagárdi római katolikus templom felújítása. Indulhat a foktői Egészségház rekonstrukciója és kiépítésre kerül Gerjenben a térfigyelő kamerarendszer. A Duna bal partjáról Homokmégy, Dusnok kap fejlesztési forrást a ravatalozók felújítására, korszerűsítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az általánosságban elhangzott tájékoztatót az előadó azzal toldotta meg, hogy felolvasta az 51 nyertes pályázatot, és felhívta a figyelmet, hogy a hozzájuk rendelt fejlesztési összegek bárki számára hozzáférhetők az Alapítvány honlapján, a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Ugyan portálunk képviseltette magát a dunaföldvári eredményhirdetésen, a pontos összegekért mi is a honlap adataira támaszkodtunk.

E szerint

 • Kalocsa az Ifjúsági Ház második ütemében megvalósuló fűtéskorszerűsítésre 30 millió,
 • Dunatetétlen az iskola felújítása második ütemére 20 millió,
 • Fajsz az Általános Iskola nyílászáróinak cseréjére 20 millió,
 • Uszód a sportcsarnok kazánházi fűtésrekonstrukciójára 13,1 millió, a Boldizsár Emlékház kazáncseréjére, mosogató kialakítására 2,1 millió,
 • Bátya a római katolikus templom felújításáras 20 millió,
 • Ordas a Polgármesteri Hivatal belső felújítására 12,2 millió,
 • Miske erőgép és rézsűkasza beszerzésére 19 millió,
 • Hajós a Sportcsarnok külső hőszigetelésére, fűtéskorszerűsítésre 19, 8 millió,
 • Harta rendezvénytér kialakítására a központban 19,8 millió,
 • Öregcsertő a községháza energia korszerűsítésére 19,7 millió,
 • Foktő az Egészségház felújítására 22,6 millió,
 • Szakmár a Harkányi üdülő korszerűsítésére 24,5 millió,
 • Solt a Kissolti melegítő-tálaló konyha felújítása II. ütemére 30 millió,
 • Homokmégy a ravatalozó felújítására 20 millió,
 • Géderlak a Sportcsarnok tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Dusnok a ravatalozó felújítására 7,7 millió,
 • Újsolt a Faluház tetőhéjazat cseréjére 20 millió,
 • Újtelek járdafelújításra 20 millió,
 • Dunaszentbenedek járdafelújításra 19,2 millió,
 • Dunapataj napköziotthonos konyha külső felújítására 20 millió,
 • Drágszél kommunális eszközök beszerzésére 9,2 millió forint támogatásban részesült.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Figyelemmel arra, hogy ide érve a felsorolásban elfogyott a rendelkezésre álló egymilliárd forint, a most sikertelen pályázatok a tartaléklistára kerültek.

A tartaléklistát a kalocsai járás települései vezetik, a Hajósi Bölcsőde és Óvoda 5 millió, a Drágszéli Művelődési Ház kiszolgáló épület felújítása 20 millió, a Dunapataji Óvoda felújítása 10 millió forintos igénnyel vezeti a listát.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, célja az Atomerőmű körüli kedvezményezett területeken a felzárkóztatás, az életminőség-emelés segítése. Az érintett kört a paksi, kalocsai, tolna járás egészét, a szekszárdi járás egy részét magába foglaló 47 település alkotja.
Az Alapítvány már 9 éve működik a térségben jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel.
Az alapítvány fő támogatója 2015 óta a Miniszterelnökség.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei