2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jó hírek a JETA üléséről

Zsiga Ferenc  |  2015. 11. 25., 12:03

A paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) Kuratóriuma november 24-én, kedden Pakson megtartott ülésén a kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő energetikai fejlesztésére 30 millió forintot ítélt meg, de valamennyi, a kalocsai járásban lévő település tízmilliókban mérhető fejlesztési forráshoz jutott – tájékoztatta portálunkat Kováts Balázs, az alapítvány szakértője.

A szakember arról is beszámolt, hogy a rendelkezésre álló 600 millió forintos keretből összesen 67, az erőmű vonzáskörzetének fejlődését szolgáló pályázatot támogattak. A Miniszterelnökség által biztosított pluszforrásból a tartaléklistára került húsz igényt is kielégítik, de erre vonatkozóan még szerződést kell módosítani a Miniszterelnökséggel.

Mint megtudtuk, Hajós a pincefalu kerékpár-út megvilágításához 4,4 millió, a fejlesztési terv készítéséhez 1 millió, Dusnok az óvoda tetőfelújításához közel 12 millió forint támogatásban részesült.

Ordas belterületi utak felújításához, fejlesztési terv készítésére nyert kis híján 13 millió forintot, míg Harta az iskola hőszigeteléséhez, nyílászárók cseréjéhez, a Nagykékesi utca felújításához kapott 12,5 millió forintot.

Bátya belterületi utak felújításához 12, Géderlak étkező-, tálalókonyha kialakításához, fejlesztési tervhez 12,1, Uszód a Báthori utca felújításához, fejlesztési terv elkészítéséhez 13, Drágszél szálláshely létesítéséhez 12 millió forintot összeget kapott.

A korszerűsítésre váró kalocsai uszoda

Kalocsa az Uszoda és Gyógyfürdő energetikai fejlesztéséhez 30, Miske a közösségi ház II. üteme első fázisához 12  millió forint támogatásban részesült.

Szakmár a temető felújításához 9,3, Dunapataj a Béke tér felújításához 21,1, Foktő a közétkeztetés feltételeinek javításához 18,6, Fajsz a művelődési ház elektromos rendszerének korszerűsítéséhez 12, Öregcsertő utak felújításához 11,6, Dunaszentbenedek a sportöltöző bővítéséhez 12, a plébánia felújításához 4,7, fejlesztési tervre 1 millió fejlesztési forrásban részesült.

Újteleken közel 12 millió JETA forrásból újíthatják fel a közösségi épületet,  a homokmégyi önkormányzat eszköztároló, parkoló kialakítására és fejlesztési terv készítésére jutott 13 millió forint támogatáshoz.

Mint emlékezetes, a JETA működési területén,Tolna és Bács-Kiskun megyében 41 település fekszik. Az idei évben az

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től a Miniszterelnökség vette át a támogatói szerepet, és minden korábbinál magasabb, évi 600 millió forintot keretet biztosított az alapítvány számára.

Kováts Balázs, az Alapítvány szakértője arról számolt be, hogy az augusztusban közzétett felhívásra 88 pályázat érkezett, amelyek közül szakértők véleményét figyelembe véve

hatvanhét támogatása mellett döntött a kuratórium.

Húsz igény tartaléklistára  került, ám Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben arról tájékoztatta dr. Kovács Antalt, a kuratórium elnökét, hogy a Miniszterelnökség

további 150 millió forint forrást biztosít

az érvényes, támogatható pályázati igények kielégítésére. Így már együtt közel 720 millió forintra egészül ki a két megye településeire érkező pályázati forrás, amely az önrészek miatt ettől sokkal nagyobb összegű fejlesztéseket generál.

Kováts Balázs

A szakember emlékeztetett arra, hogy az alapítvány számára biztosított 600 millió forintos térségfejlesztési támogatásra magának a JETA-nak is pályáznia kellett a Miniszterelnökséghez. A pályázatban a fejlesztési célokat és a lehetséges kedvezményezett települések körét is részletezték. A most elbírált pályázatokat szeptember 15-ig kellett benyújtani.

Kováts Balázs azt is elmondta: a korábbiakhoz képest a pályázati feltételek is módosultak. A kuratórium öt pályázati ablakot nyitott meg, amelyek az életminőség és az életbiztonság emelését, a közösségi épületek energiaracionalizálást, a helyi építészeti értékek megóvását célozzák. Önálló ablak nyílt a települési szolgáltatási infrastruktúra fejlesztési terveinek elkészítésére. Változás még, hogy egy önkormányzat akár három pályázatot is benyújthat, ha a pályázatok összhangban vannak a fejlesztéssel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Pumukli
2015-11-26 13:07:53
Még is csak jó egy energetikus a háznál! Még egy, az előző vezetés által kitalált projekt megvalósul. Mindenkinek gratulálok, akit illet!

http://archiv.kalohirek.hu/hir/kalocsa/2013-11-06/39281/palyaztak_nyertek_hat_intezmenyre_kerulhet_napelem

http://archiv.kalohirek.hu/hir/kalocsa/2013-11-29/39418/ujabb_sikeres_zold_palyazat_ndash_az_uszodara_is_napelem_kerulhet

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK