2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai alkotók munkái a Kúlai Hagyományőrző Napokon – Nagy érdeklődés mellett zajlott a kiállítás megnyitó ünnepsége

Kalocsai alkotók munkái a Kúlai Hagyományőrző Napokon – Nagy érdeklődés mellett zajlott a kiállítás megnyitó ünnepsége
Borbély-Juhász Ágnes  |  2023. 09. 08., 08:19

Kalocsa és Kúla között 14 évvel ezelőtt jött létre testvérvárosi kapcsolat, azóta rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit. Múlt hétvégén a tizenhatodik alkalommal megrendezett Kúlai Hagyományőrző Napokon kaptak bemutatkozási lehetőséget Kalocsa néptáncosai és alkotóművészei.

A Nyugat-bácskai községnek 14 éve van partneri megállapodása Kalocsával, elsősorban azért, mert a trianoni határok meghúzása előtt a kalocsai érsekség területéhez tartozott. Jelenleg körülbelül 18 ezren lakják, köztük 2-3 ezres magyar anyanyelvű közösséggel, akik féltve őrzik kapcsolatukat az anyaországgal.

Mára tradíció, hogy a szeptember első hétvégéjén tartott Kúlai Hagyományőrző Napokon városunkat képviselve egy kalocsai delegáció is részt vesz. Idén a rendezvényen a Piros Rózsa Táncegyüttes, a Bokréta Népművészeti Egyesület és a Mezei Virágok Népdalkör mutatott be színpadi produkciókat és természetesen a kalocsai viseletet, valamint a programsorozat részeként kalocsai alkotók munkáiból nyílt kiállítás.

Bemutatkozási lehetőséget kapott Török Ferenc egykori kalocsai polgármester, Kovács László fazekasmester, városunk díszpolgára, Dr. Vadász Mária, a kalocsai kórház egykori igazgatója, és Dr. Shawfar Adel, a kalocsai kórház sebész, traumatológus osztályvezető főorvosa. Utóbbi két alkotó a helyszínen is képviselte városunkat.


A kalocsai delegációval tartott még Borbola Péter, valamint Simon Zoltán alpolgármester, aki a tárlat megnyitóján köszöntőt is mondott, méltatta a kiállító művészeket és pályafutásukat.

Simon Zoltán a látogatást követően portálunknak elmondta, mindig nagy örömmel tesz eleget a szerbiai testvérváros invitálásnak, fontosnak tartja, hogy a több mint egy évtizedes kapcsolat és mára baráti jó viszony ápolásának részeként a testvértelepülések vezetői megjelenjenek egymás ünnepségein.

Az alpolgármester az eseményt követően azt is hangsúlyozta, a kalocsaiak művészmunkái ezúttal is sikert arattak Kúlában, amit az is jól példázott, hogy már a megnyitó után olvasni lehetett a galéria vendégkönyvében a dicsérő szavakat.

Mint megtudtuk, a tárlat több hétig látogatható, testvérvárosunk vezetőit pedig a hétvégi Paprikafesztiválon viszont láthatjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>
2024. 06. 17., 12:16
A gyanú szerint 2024. június 14-én este egy keceli házban egy 54 éves férfi és szállásadója italozás közben összevesztek. A későbbi áldozat a lustasága miatt próbálta felelősségre vonni a nála lakó férfit, akit a ház körüli munkák elvégzésére fogadott fel. Az albérlő a szóváltás során mérgében fojtogatni kezdte a házigazdát, majd ököllel megütötte, végül elővett egy kést, amivel nyakon szúrta vitapartnerét. Még >>>
2024. 06. 17., 10:06
A tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-es mennyiségnél kevesebb termésre lehet számítani. Még >>>
2024. 06. 16., 08:28
Országosan ellenőrzik az egyenruhások a járművezetőket 2024. június 17. és 23. között. Még >>>
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK