2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai alkotók munkái a Kúlai Hagyományőrző Napokon – Nagy érdeklődés mellett zajlott a kiállítás megnyitó ünnepsége

Kalocsai alkotók munkái a Kúlai Hagyományőrző Napokon – Nagy érdeklődés mellett zajlott a kiállítás megnyitó ünnepsége
Borbély-Juhász Ágnes  |  2023. 09. 08., 08:19

Kalocsa és Kúla között 14 évvel ezelőtt jött létre testvérvárosi kapcsolat, azóta rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit. Múlt hétvégén a tizenhatodik alkalommal megrendezett Kúlai Hagyományőrző Napokon kaptak bemutatkozási lehetőséget Kalocsa néptáncosai és alkotóművészei.

A Nyugat-bácskai községnek 14 éve van partneri megállapodása Kalocsával, elsősorban azért, mert a trianoni határok meghúzása előtt a kalocsai érsekség területéhez tartozott. Jelenleg körülbelül 18 ezren lakják, köztük 2-3 ezres magyar anyanyelvű közösséggel, akik féltve őrzik kapcsolatukat az anyaországgal.

Mára tradíció, hogy a szeptember első hétvégéjén tartott Kúlai Hagyományőrző Napokon városunkat képviselve egy kalocsai delegáció is részt vesz. Idén a rendezvényen a Piros Rózsa Táncegyüttes, a Bokréta Népművészeti Egyesület és a Mezei Virágok Népdalkör mutatott be színpadi produkciókat és természetesen a kalocsai viseletet, valamint a programsorozat részeként kalocsai alkotók munkáiból nyílt kiállítás.

Bemutatkozási lehetőséget kapott Török Ferenc egykori kalocsai polgármester, Kovács László fazekasmester, városunk díszpolgára, Dr. Vadász Mária, a kalocsai kórház egykori igazgatója, és Dr. Shawfar Adel, a kalocsai kórház sebész, traumatológus osztályvezető főorvosa. Utóbbi két alkotó a helyszínen is képviselte városunkat.


A kalocsai delegációval tartott még Borbola Péter, valamint Simon Zoltán alpolgármester, aki a tárlat megnyitóján köszöntőt is mondott, méltatta a kiállító művészeket és pályafutásukat.

Simon Zoltán a látogatást követően portálunknak elmondta, mindig nagy örömmel tesz eleget a szerbiai testvérváros invitálásnak, fontosnak tartja, hogy a több mint egy évtizedes kapcsolat és mára baráti jó viszony ápolásának részeként a testvértelepülések vezetői megjelenjenek egymás ünnepségein.

Az alpolgármester az eseményt követően azt is hangsúlyozta, a kalocsaiak művészmunkái ezúttal is sikert arattak Kúlában, amit az is jól példázott, hogy már a megnyitó után olvasni lehetett a galéria vendégkönyvében a dicsérő szavakat.

Mint megtudtuk, a tárlat több hétig látogatható, testvérvárosunk vezetőit pedig a hétvégi Paprikafesztiválon viszont láthatjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK