2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Prokop Péter állandó kiállítás nyílt az ASTRICEUM Érseki Múzeumban

Boda Tibor  |  2018. 07. 02., 10:46

Kalocsa neves szülöttje, Prokop Péter pap, festőművész, költő, polihisztor, gazdag életútjának egyik legmeghatározóbb fejezetéből, képzőművészeti munkásságából nyílt gyűjteményes kiállítás az ASTRICEUM Érseki Múzeum meghitt bensőséges tetőtéri kiállító terében.

A megnyitó rendhagyó módon a szokásos művészettörténeti és életrajzi elemeket tartalmazó beszédek helyett egy irodalmi estnek is beillő keretjátékkal indult, amelyben az egyházközség tagjai olvastak fel Prokop Péter műveiből, művészi hitvallását, Istenről, a világról vallott gondolatait megvilágítva és a középpontba helyezve.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

A prózai részleteket kiegészítve Vörös Márta, a múzeum vezetője, a kiállítás rendezője beszélt a tárlat anyagáról, felvillantva a teljesség igénye nélkül a legizgalmasabb, legemblematikusabb műveket.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

A megragadó és izgalmas irodalmi összeállítást követően Dr. Bábel Balázs érsek, Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy, Kiss Ernő plébános és Dr. Szabó Ferenc elevenítették fel a pap festőhöz fűződő személyes élményeiket, a mester egyéniségét elevenen láttató színes történetekkel.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Ezt követően Vörös Márta invitálta a közönséget egy közös tárlatbejárásra, amelyet avatott vezetésével tekinthettetek meg az érdeklődők. Az egyedi hangulatú kiállítótér méltó keretet ad a végre állandó otthonra lelt, a festő tejes alkotói pályáját bemutató válogatásnak.

Köszönet a szervezőknek és a megvalósításban résztvevőknek, hogy városunk újabb országosan is egyedülálló, nívós művészi értékkel gazdagodott, nemcsak szűkebb pátriánk, hanem az egész ország művészetszerető közönségének örömére és épülésére.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK