2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve Búcsú volt vasárnap Kalocsán – Százötvenhárom éve hagyomány

Illés György Cinó  |  2015. 06. 16., 10:45

Pénteken Kaló Krisztián eperföldi plébános, szombaton Fülöp Ernő kanonok, címzetes apát, vasárnap Geszler Péter érseki szertartó, dr. Mászáros István prépost, a búcsúnak helyszínét adó Szent István Király (egykori Jezsuita) templom igazgatója, végül az ünnepi főmisén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek misézett.

A péntek este hatkor kezdődött szentmise után, valamint szombaton háromnegyed hatkor litániát, szombaton délután háromtól szentségimádási órákat is tartottak.

A templomot befogadó tömböt megkerülő ünnepi körmenetre a vasárnap kilenc órai, népénekes szentmisét követően került sor. Ennek ideje alatt foglalta el helyét az orgonánál, illetve a szentélyben található padsorokban Leányfalusi Vilmos főszékesegyházi karnagy, orgonaművész, valamint a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar, akik a tíz órakor kezdődő érseki misén zenei szolgálatot adtak.
Bábel Balázs érseknek a szentmisén elmondott szentbeszéde itt meghallgatható.

Az ünnepi alkalmakra – régi hagyomány szerint – sokan most is népviseletben érkeztek Kalocsáról és a környező falvakból is, utóbbiak elhozva szűkebb pátriájuk lobogóját is.

– Minden ájtatossági formának van története, és állandó változásra van szüksége. Ennek egyszerű oka az, hogy bár az Isten örök, és szeretete változatlanul örökké tart, a történelem alakul, és benne az emberek változnak. A Jézus Szíve-tiszteletnek is fejlődnie, alakulnia kell, hogy megfeleljen a mai emberek hiteles igényeinek. Kalocsán is bizonnyal változtak a 153 év alatt a főbúcsú egyes elemei, de lényegében mindig ugyanaz maradt: ma is él a hívek lelkében, őrzik felbecsülhetetlen hagyományaik részeként, nem merült a feledés homályába – nyilatkozta portálunknak az ünnep kapcsán Mészáros István templomigazgató.


Forrás: Viczay Lajos

– Itt mondok köszönetet azoknak, akik Kalocsa és a szállások főbúcsúját még ma is tartják: keresztaljában lobogókkal viseletben vonulnak, vagy ha nem is népviseletbe öltözve, de itt vannak. Adja Isten, aki megtartott bennünket hitünkben, lelki hagyományainkkal, ennek a rajongásig szeretett népnek felbecsülhetetlen értékeivel, közöttük a Jézus Szíve búcsúval együtt, hogy ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen mindennek! – zárta gondolatait a templomigazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>