2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jézus Szíve Búcsú volt vasárnap Kalocsán – Százötvenhárom éve hagyomány

Illés György Cinó  |  2015. 06. 16., 10:45

Pénteken Kaló Krisztián eperföldi plébános, szombaton Fülöp Ernő kanonok, címzetes apát, vasárnap Geszler Péter érseki szertartó, dr. Mászáros István prépost, a búcsúnak helyszínét adó Szent István Király (egykori Jezsuita) templom igazgatója, végül az ünnepi főmisén dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek misézett.

A péntek este hatkor kezdődött szentmise után, valamint szombaton háromnegyed hatkor litániát, szombaton délután háromtól szentségimádási órákat is tartottak.

A templomot befogadó tömböt megkerülő ünnepi körmenetre a vasárnap kilenc órai, népénekes szentmisét követően került sor. Ennek ideje alatt foglalta el helyét az orgonánál, illetve a szentélyben található padsorokban Leányfalusi Vilmos főszékesegyházi karnagy, orgonaművész, valamint a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar, akik a tíz órakor kezdődő érseki misén zenei szolgálatot adtak.
Bábel Balázs érseknek a szentmisén elmondott szentbeszéde itt meghallgatható.

Az ünnepi alkalmakra – régi hagyomány szerint – sokan most is népviseletben érkeztek Kalocsáról és a környező falvakból is, utóbbiak elhozva szűkebb pátriájuk lobogóját is.

– Minden ájtatossági formának van története, és állandó változásra van szüksége. Ennek egyszerű oka az, hogy bár az Isten örök, és szeretete változatlanul örökké tart, a történelem alakul, és benne az emberek változnak. A Jézus Szíve-tiszteletnek is fejlődnie, alakulnia kell, hogy megfeleljen a mai emberek hiteles igényeinek. Kalocsán is bizonnyal változtak a 153 év alatt a főbúcsú egyes elemei, de lényegében mindig ugyanaz maradt: ma is él a hívek lelkében, őrzik felbecsülhetetlen hagyományaik részeként, nem merült a feledés homályába – nyilatkozta portálunknak az ünnep kapcsán Mészáros István templomigazgató.


Forrás: Viczay Lajos

– Itt mondok köszönetet azoknak, akik Kalocsa és a szállások főbúcsúját még ma is tartják: keresztaljában lobogókkal viseletben vonulnak, vagy ha nem is népviseletbe öltözve, de itt vannak. Adja Isten, aki megtartott bennünket hitünkben, lelki hagyományainkkal, ennek a rajongásig szeretett népnek felbecsülhetetlen értékeivel, közöttük a Jézus Szíve búcsúval együtt, hogy ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen mindennek! – zárta gondolatait a templomigazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK