2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Meghitt karácsonyi ünnepség a Szent Kereszt kórházban

Zsiga Ferenc  |  2022. 12. 17., 09:40

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában advent negyedik hetében, december 15-én, csütörtökön rendezték meg az intézmény hagyományos karácsonyi ünnepségét. A szépen feldíszített karácsonyfa, a versre és fuvolaszólókra komponált műsor egykettőre ünnepi hangulatot hozott a városban legtöbb dolgozót foglalkoztató intézmény falai közé. Az ünnepségen elsőként Dr. Gondos Miklós, az intézmény főigazgatója köszöntötte a vendégeket és a kórház munkatársait, majd a Szivós Etelka, a Szent Kereszt Kórház vezetője, Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke és Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a résztvevőkkel.

A kórház éttermét megtöltő közönséget a megyei és a helyi intézmény vezetése nevében Szigetiné Sánta Júlia, a belgyógyászati osztály osztályvezető főnővére köszöntötte, majd a Kertvárosi Általános Iskola 5. osztályos diákjai karácsonyi műsora következett, felkészítő tanáruk Eperjesi György tanár. A folytatásban Betlenné Dajkó Ágnes, a kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára fuvolán Carl Philipp Emanuel Bach A- moll szonátája első és második tételét szólaltatta meg.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Gondos Miklós megyei intézményvezető ünnepi beszédében rámutatott: nehéz évet zár a kórház, karácsony előtt nagy hullámok voltak körülötte, de együttesen sikerült megoldani, hogy az intézmény gyermekosztálya és a szülészeti ellátás is működőképes maradjon.

Az elmúlt négy hónapban, amióta főigazgató vagyok, Szivós Etelkával folyamatosan azon dolgozunk, hogy a kórház a megváltozott körülmények között is méltó módon szolgálja a gyógyulni vágyókat. Advent negyedik hetében nem csak a karácsonyt várjuk, hanem azt is, hogy az egészségügy átalakításának struktúrájában pontosan milyen új feladatink lesznek.  A struktúraváltás sok mindennel fog járni a 2023. évben, de amíg nem jelennek meg az ezzel kapcsolatos kormányrendeletek, türelmet kérek mindenkitől. Abban biztos lehet mindenki, hogy kalocsai kórház továbbra is működni fog, helye lesz az egészségügy működésében. Ezt azonban csak az intézmény munkatársaival közösen lehet megvalósítania, melyhez partnerséget, együttműködést kérek!”– fogalmazott a főigazgató.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Gondos Miklós a jó hírek közé sorolta, hogy az egészségügy átalakításának része a dolgozók bérének rendezése. Mint mondta,  az orvosok bérrendezése már elkezdődött az előző évben, számukra 2023. januárjában ismét lesz egy 10 százalékos béremelés, de immár a szakdolgozói béremelés is napirendre került, meg van a terv arra, hogy a következő időszakban az egészségügyi szakdolgozók és a nem ágy mellett dolgozó, a gazdasági hátteret és a működést biztosító dolgozók béremelése is megvalósuljon.

A főigazgató végül áldott, békés, karácsonyi ünnepeket kíván a Szent Kereszt Kórház nagy közösségének.

Szivós Etelka a jelen lévők mellett azokat is köszöntötte, akik az ünnepség ideje alatt is hivatásukat gyakorolják, ezért nem tudnak részt venni az ünnepségen. Mint mondta, az elmúlt két évben a Covid-járvány nem tette lehetővé, hogy az intézmény karácsonyi ünnepséget szervezzen, és egy ilyen bensőséges hangulatú eseményen köszönje meg valamennyi dolgozó munkáját. Ezt is pótolva köszöni, hogy mindenki a hivatásának a legjavát nyújtva próbálja a beutalási körzetben élő  lakosság elégedettségét kivívni.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Azt kérte, közösen továbbra is azon dolgozzanak, hogy az érintettek a kórház által nyújtott szolgáltatást minél nagyobb elégedettséggel vegyék igénybe, és erről mind a betegek, mind a hozzátartozóik minőségi információhoz jussanak. Szivós Etelka végezetül emlékeztetett, hogy advent időszakában a hit, a remény és szeretet gyertyái már fellobbantak, most, a negyedik vasárnapon a szeretet gyertyáját gyújtjuk meg. A kórház vezetője ennek jegyében kívánt mindenkinek nagyon boldog, békés ünnepeket és egy sikerekben gazdag új évet.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Bábel Balázs érsek, a kórház karácsonyi ünnepségeinek hagyományos résztvevője beszédében kiemelte: karácsonyra készülünk, de annyiféle karácsony van, ahány ember. A karácsony ünneplésében azonban van egy választóvíz. Méghozzá, hogy a karácsonyt, mi, vallásos emberek hitbéli meggyőződéssel tartjuk-e, vagy csak valami társadalmi konvenció. Az érsek felidézte az ateista Bertolt Brecht drámaíró, költő azon kijelentését, hogy még az ateista ember sem tudja kivonni magát a karácsony hatása alól. Az érsek végezetül Babits Mihály kórházban írt, Karácsonyi ének című versét olvasta fel, amelynek gondolatisága szerinte karácsonykor sokkal inkább felerősödik.
A vers végén az érsek azt mondta:

Minden gyermek születése reményt ad az embereknek, hogy van jövő. Jézus Krisztus születése abszolút jövőt mond az emberiségnek, és én ebben hiszek. Azt kívánom, hogy mindannyian higgyenek benne, akkor lesz boldog karácsonyuk, amit őszintén kívánok.”- zárta beszédét Dr. Bábel Balázs.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Filvig Géza ünnepi gondolatai mellett rámutatott:

A Szent Kereszt Kórház Kalocsa város legnagyobb intézménye, egyben a legfontosabb. Amikor Önök ezt a hivatást választották, már akkor tudták, hogy igen nehéz pályán dolgoznak majd. Ez is mutatja az Önök elhivatottságát, azt a szellemiséget, amely nélkül nem tudnák ezt a fontos feladatot ellátni. Az idei évben nagyon sok nehézségünk volt. Az elmúlt hetekben történt egy olyan esemény - gyermekosztály esetleges bezárása - amely nagyon jó, pozitív visszaigazolás volt a kalocsai kórház megítélését illetően. Ezúton is nagyon szépen köszönöm valamennyi közreműködőnek, hogy sikerült megoldani a gyermekosztály és a szülészeti ellátás további a működtetését. Nem a falak, a műszerek, hanem leginkább Önök a letéteményesei a kalocsai kórház jelenének és jövőjének. A kalocsaiak, a környéken élők ragaszkodnak a kalocsai kórházhoz, ragaszkodnak Önökhöz, óriási a bizalmuk Önök iránt. Mindez azt igazolja, hogy elégedettek a munkájukkal, elégedettek az itt nyújtott szolgáltatással. Nagyon nehéz évet zárunk, előttünk is nehéz év áll, de biztos vagyok abban, hogy közös összefogással meg fogjuk oldani, hogy a kalocsaiakból, a térségben élő emberekből a jövőben is azt a pozitív az érzést váltsák ki: fontosnak tartják, ragaszkodnak a kórházukhoz”– mondta a polgármester, majd  végül áldott, békés karácsonyi ünnepeket, boldog évet kívánt az intézmény valamennyi munkatársának.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A karácsonyi ünnepség meleg tea, üdítők, édes és sós sütemények elfogyasztása közbeni beszélgetéssel zárult, a vendéglátást a kalocsai Királyi Gasztro Kft. biztosította.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK