2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Útravaló az élethez

2023. 02. 19., 09:46

A hagyományos életvitel projektnapok újabb állomásához érkeztek a Kalocsai Szent István Gimnázium végzős tanulói február 9-10-én.

Első napon tanulóink a család, otthon, háztartás témakört dolgozták fel meghívott előadóink segítségével. Bálint Sándorné védőnő a szűrővizsgálatok fontosságáról tartott előadást mindhárom osztályban, régi diákunk, dr. Zsubori László szájsebész-fogorvos pedig – szakmai életútjának bemutatását követően- a dentálhigiénia fontosságáról.”- olvasható a portálunknak megküldött beszámolóban.

Az egészségmegőrzés mellett szó volt a fogyatékkal élők segítéséről is. A Kalocsai Nebuló EGYMI pedagógusai (Csupor Zsolt Jánosné, Pánczél Zita, Fonyódiné Török Gyöngyvér) vezették az érzékenyítő foglalkozásokat, melyek keretében először egy feladatlaphoz kötött játék, majd egy film (Kvalla Gábor: Csak annyira más, mint bárki) mentén bontakozott ki a beszélgetés a csoportokban. A napot a Polgármesteri Hivatal nagytermében zárták a tanulók, ahol először dr. Kiss Csaba jegyző ismertette velük az önkormányzat és a hivatal működését, majd Kohl Irén a Kormányablakban történő ügyintézésről tartott tájékoztatót nekik.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: SZIG


Az Életvitel program második napján főként a pénztárcánkat érintő kérdésekről volt szó. Elsőként Mészáros Mónika, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletvezetője volt a vendégük, aki a tudatos fogyasztói magatartásról tartott előadást a végzősöknek. Őt Kovács Zoltán, a NAV munkatársa követte, aki az adózás szerepéről, a különböző adófajtákról és az ezekkel kapcsolatos állampolgári kötelezettségekről adott tájékoztatást.

A tanulók többsége felsőfokú tanulmányok előtt áll, ezért számukra igen fontos, hogy tervezni tudják tanulmányaik költségeit.

Ebben segített Somogyvári Gergely előadása a jövőben várható kiadásokról, valamint a diákhitel felvételének lehetőségéről.

A Padtárs program keretében két előadó érkezett hozzánk. Szűcs Attila az Európai Unió szervezeteiről, működéséről beszélt, majd a választási rendszert egy játék segítségével szemléltette. Ehhez a tanulók ötfős „pártokat” alakítottak osztályonként, röviden ismertették a „pártprogramot" is, majd megtartottuk a titkos szavazást. Végül öten be is jutottak a képzeletbeli parlamentbe.”A tájékoztató folytatásában Schöck Csanád néhány példán keresztül a legfontosabb fogalmakat és összefüggéseket vázolta fel.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: SZIG


A tanulók is felkészültek néhány témából, kiselőadásokat állítottak össze pl. a biztonságos közlekedésről, a reklámok szerepéről, a háztartás költségeiről, a takarékosság és a környezetbarát tisztítás lehetőségeiről az energiatakarékos életmódról, a környezetszennyezésről, katasztrófavédelemről, öltözködéskultúránkról, tehát számos olyan témáról, amivel hétköznapjainkban lépten-nyomon találkozunk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: SZIG


A végzős diákok a két nap alatt elhangzott információkról és tapasztalataikról feljegyzéseket készítettek, amelyeket remélhetőleg később is fel tudnak majd használni.

Köszönjük vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat és közreműködtek az előadásokon, szakmai hozzáértésükkel nagy segítséget nyújtva iskolánk 12. évfolyamos diákjainak.”- zárul Grabiczáné Fekete Zsuzsanna által portálunknak megküldött beszámolója.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK