2021. 12. 01. szerda
Elza
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Felemelő XIV. Vadászati Évadnyitó Szakmár-Ludasszálláson – Vadásztársak messzi földről is érkeztek

Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 06., 15:16

Aligha van olyan, már csak nevében élő, egyedül kápolnájával az egykori szebb napokat idéző hely ma Magyarországon, mint a Szakmárhoz tartozó Ludasszállás, ahol a hagyományos, érseki szentmisével egybekötött vadászati évadnyitót szeptember 5-én, szombaton tizennegyedik alkalommal tartották. A dolgos és hitükhöz hű, becsületes parasztemberek szorgalmát, élni akarását és bölcsességét is szimbolizáló kis kápolna és környéke ezúttal is megtelt még távoli vidékekről is érkező vadászokkal. Mintegy bizonyítva: sok-sok színes vadászélmény szövi, alakítja a gyakran életre szóló vadászbarátságokat. A hagyományápolás, a hagyományok tisztelete ezúttal is középpontjában állt az eseménynek.

Az egységes stílus szerint ünnepi vadászruhát öltő férfiak és nők megjelenésükben is az összetartozást szimbolizálták. A vendéglátó település népviseletbe öltözött férfi és nő tagjai pedig arra emlékeztettek: a környék egyetlen kis magaslatán, dombján 1887-ben emelt kápolnáját több mint 100 éven át ilyen ünnepi ruhát öltve látogatták a hívek. Ők pedig generációkon átívelően abban a reményben őrzik, adják tovább a hagyományt, hogy míg őseik saját házai mára már az enyészeté, addig a Tóth Kálmán vadász, nagyvendéglős által felújított Isten háza még évszázadok múltán is rájuk emlékeztet.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A hagyományoknak megfelelően vadászkürt-szóval kezdődő ünnepélyes vadászati évadnyitó szentmisén Font Sándor országgyűlési képviselő, a megye, az ország vadász kitűnőségei, a nemzetközi Safari Club International (SCI) és a Diana Vadászhölgy Klub tagjai is részt vettek.

A mise előtt Szeredy Krisztina énekművész a Vadászhimnuszt adta elő nagy átéléssel. A himnusz, a szentmise különleges, emelkedett hangulatát, közönségre gyakorolt hatását fokozta, hogy a természet ölelésében mutatták be.

Dr. Bábel Balázs érsek szentbeszéde középpontjába a teremtett világ, a természet szépségét, annak megóvását helyezte. Arra hívta fel a figyelmet: a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” gondolat jegyében fontos a vadászat, a vadgazdálkodás, a vadászoknak az ökológiai egyensúly fenntartásában játszott szerepe. A főpásztor példaként az Erdélyben elszaporodott medvéket, a hazánkban túlszaporodott vaddisznókat hozta fel, majd arra figyelmeztetett: mindenkinek nagy felelőssége van a teremtett világ védelmében. Tegyünk meg mindent, imádkozzunk, hogy az emberiség felismerje a teremtés ajándékának csodáját, melyből felragyog a Teremtő szépsége – biztatott Balázs érsek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A szarvasbika „ravatalra történő behozatala” ezúttal nem Ludasszálláson, hanem a szakmári vendégházban történt meg, az erdők királyát a vadban gazdag Homokmégyi Vadásztársaság terültén ejtették el.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A helyszínen nem volt vendéglátás, de a meghívottakat Tóth Kálmán ezúttal a szakmári rendezvényházban fogadta, ahol Szeredy Krisztina énekművész is fellépett. Az estébe nyúló szórakozás legfőbb letéteményese a főváros első kerületében található Márványmenyasszony Étterem kitűnő, Lakatos Miklós prímás vezette cigányzenekar volt.

Az esemény alkalmat adott a szakmai beszélgetésekre is, amelyek egyik fő témája a koronavírus miatt bevezetett határzár volt. Mint köztudott, szeptember 1-jétől külföldi vendégeket a vadásztársaságok és az erdőgazdaságok sem fogadhatnak. A kialakult helyzet az őzbak szezon után a bőgési időszakban is nehéz lesz az ágazat számára –vélekedtek a vadászok és vadgazdálkodási szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés