2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 407 Ft   : 400 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Első Uszódi Ételek Napja a Boldizsár Emlékházban – A gasztronómia mellett a hagyományok tiszteletéről és a barátságról szólt

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 28., 11:04

Ugyan idén a több napon át tömegeket vonzó uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál elmaradt, azonban helyette, a hagyományteremtés szándékával július 25-én, szombaton rendezték meg az Első Uszódi Ételek Napját. A járványveszély miatt kevesebb résztvevővel megtartható esemény célja, hogy a Vörös Zoltánné Proczka Erzsébet tanítónő által írt, a község önkormányzata által kiadott és minden háztartásba eljuttatott Uszód- A messzeségbe vesző múlt című könyvében szereplő, a régi paraszti étkezési kultúra részét képező ételeket népszerűsítsük és mint hagyományt, megőrizzék az utókornak – tájékoztatta portálunkat a helyszínen Bedi Gyula polgármester.

Az esemény előkészületei közé tartozott: a főzni szándékozók előzetesen a szervezőkkel egyeztettek, hogy minél több étel készüljön, senki ne főzze ugyanazt.

A helyszínen nem volt lehetőség főzésre, így mindenki otthon készítette el, mint kiderült, egyesek számos előfőzés után a Boldizsár Emlékház szabadtéri pavilonja szépen felterített asztalain feltálalt ételt és süteményt.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekAZ ÉTKEK KÖZÜL NÉHÁNY - KÜLÖNÖSEN A RÉGMÚLTBA VESZETTEK - ISMERETLENÜL, MÉGIS KELLEMESEN HATOTTAK AZ ÍZLELŐBIMBÓKRA,

hiszen a főzéstudomány évszázadok alatt kiérlelt fogásai azt bizonyították: az egykori vidéki, szerényebb körülmények között élő emberek találékonysága és leleménye is kellett ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű alapanyagokból kihozzák a legjobbat.


A TÖBB MINT 20 FAJTA ÉTEL KÖZÜL MEG LEHETETT KÓSTOLNI PÉLDÁUL A TÁSKALEVEST ÉS TÚRÓSRÉTEST , A FÜSTÖLT HÚST JÓSZÁGRÉPÁVAL, A TEJES BORSÓLEVEST, KRUMPLI LEVEST, KUKORICAMÁLÉT, KRUMPLIS KEKSZET, VÉKONY PITÉT, KRUMPLISPOGÁCSÁT ÉS MÉG SOROLHATNÁNK.

Ám inkább teret adunk a helyi hagyományok iránt elkötelezett Vörös Zoltánné Poroszka Erzsébetnek, aki videón is elmondta, amit a színvonalas, 194 oldalas, számos fotóval illusztrált könyvében mások mellett az ételekről részletesen kifejtett.


Bedi Gyula polgármester az egyes főzőknek emlékéremmel is elismerte, megköszönte azt a munkát, kísérletező kedvet, a hagyományok iránti tiszteletet, amelyek nélkül az első rangos esemény nem jöhetett volna létre.

A kóstolásra kitett ételek fogyasztása közben persze megindult a beszélgetés, receptcsere, egy-egy régi történet, a gyerekkori emlék felidézése.

Ugyan személyes, de azért elárulom, hogy nekem a Holló Mátyásné által készített kitűnő, gyermekkoromat idéző diós és csokis kuglóf ízlett legjobban- innen is köszönet érte!

Ugyan ezen a napon délután, szintén a Boldizsár Emlékházban az Uszód Település Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a Cinka Panna Cigány Színház és a Romano Glaszo (Emberi Hang) Népzenei Együttes részvételével tartottak előadást. A műsorban a magyarországi cigány népdalok mellett román, balkán, orosz, spanyol cigány népdalok is felcsendültek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>
2022. 08. 16., 16:35
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére. Még >>>
2022. 08. 16., 11:35
A szerb oldalon lévő technikai karbantartás miatt bezárt az átkelőhely. Még >>>
2022. 08. 16., 11:27
Az érsekkerti nagy hinta köteleit ezúttal megégették, megrongálták, amivel használhatatlanná és balesetveszélyessé vált ez a játszótéri elem. Még >>>
2022. 08. 15., 15:30
Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, de megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés