2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Első Uszódi Ételek Napja a Boldizsár Emlékházban – A gasztronómia mellett a hagyományok tiszteletéről és a barátságról szólt

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 28., 11:04

Ugyan idén a több napon át tömegeket vonzó uszódi Gubbantós Népművészeti Fesztivál elmaradt, azonban helyette, a hagyományteremtés szándékával július 25-én, szombaton rendezték meg az Első Uszódi Ételek Napját. A járványveszély miatt kevesebb résztvevővel megtartható esemény célja, hogy a Vörös Zoltánné Proczka Erzsébet tanítónő által írt, a község önkormányzata által kiadott és minden háztartásba eljuttatott Uszód- A messzeségbe vesző múlt című könyvében szereplő, a régi paraszti étkezési kultúra részét képező ételeket népszerűsítsük és mint hagyományt, megőrizzék az utókornak – tájékoztatta portálunkat a helyszínen Bedi Gyula polgármester.

Az esemény előkészületei közé tartozott: a főzni szándékozók előzetesen a szervezőkkel egyeztettek, hogy minél több étel készüljön, senki ne főzze ugyanazt.

A helyszínen nem volt lehetőség főzésre, így mindenki otthon készítette el, mint kiderült, egyesek számos előfőzés után a Boldizsár Emlékház szabadtéri pavilonja szépen felterített asztalain feltálalt ételt és süteményt.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírekAZ ÉTKEK KÖZÜL NÉHÁNY - KÜLÖNÖSEN A RÉGMÚLTBA VESZETTEK - ISMERETLENÜL, MÉGIS KELLEMESEN HATOTTAK AZ ÍZLELŐBIMBÓKRA,

hiszen a főzéstudomány évszázadok alatt kiérlelt fogásai azt bizonyították: az egykori vidéki, szerényebb körülmények között élő emberek találékonysága és leleménye is kellett ahhoz, hogy a viszonylag egyszerű alapanyagokból kihozzák a legjobbat.


A TÖBB MINT 20 FAJTA ÉTEL KÖZÜL MEG LEHETETT KÓSTOLNI PÉLDÁUL A TÁSKALEVEST ÉS TÚRÓSRÉTEST , A FÜSTÖLT HÚST JÓSZÁGRÉPÁVAL, A TEJES BORSÓLEVEST, KRUMPLI LEVEST, KUKORICAMÁLÉT, KRUMPLIS KEKSZET, VÉKONY PITÉT, KRUMPLISPOGÁCSÁT ÉS MÉG SOROLHATNÁNK.

Ám inkább teret adunk a helyi hagyományok iránt elkötelezett Vörös Zoltánné Poroszka Erzsébetnek, aki videón is elmondta, amit a színvonalas, 194 oldalas, számos fotóval illusztrált könyvében mások mellett az ételekről részletesen kifejtett.


Bedi Gyula polgármester az egyes főzőknek emlékéremmel is elismerte, megköszönte azt a munkát, kísérletező kedvet, a hagyományok iránti tiszteletet, amelyek nélkül az első rangos esemény nem jöhetett volna létre.

A kóstolásra kitett ételek fogyasztása közben persze megindult a beszélgetés, receptcsere, egy-egy régi történet, a gyerekkori emlék felidézése.

Ugyan személyes, de azért elárulom, hogy nekem a Holló Mátyásné által készített kitűnő, gyermekkoromat idéző diós és csokis kuglóf ízlett legjobban- innen is köszönet érte!

Ugyan ezen a napon délután, szintén a Boldizsár Emlékházban az Uszód Település Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében, a Cinka Panna Cigány Színház és a Romano Glaszo (Emberi Hang) Népzenei Együttes részvételével tartottak előadást. A műsorban a magyarországi cigány népdalok mellett román, balkán, orosz, spanyol cigány népdalok is felcsendültek. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!