2023. 12. 04. hétfő
Barbara, Borbála
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Eső áztatta, vidám szüreti felvonulás Uszódon

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 23., 11:50

Hogy az elmúlt évtizedekben az uszódi identitás fontos részévé vált a szüreti felvonulás és bál, azt a szombaton hol szemerkélő, hol nagy intenzitású eső ellenére, a hagyományőrzés jegyében megrendezett látványos esemény ékesen bizonyítja.

Az alkalomra a várható kifejezetten rossz idő ellenére verbuválódott, helyi és a szomszédos településekről is érkező fiatalokból álló lovas, lovaskocsis, és persze gyalogos menet hangos muzsikaszó és ostorpattogtatás közepette járta be a település szinte valamennyi forgalmasabb utcáját.

A 15 órai terményáldást követően a Hősök teréről induló menet viseletbe öltözött tagjainak zömét ezúttal is a Kővágóné Csánki Mónika vezette Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptánc Együttes tagjai adták, de Foktőről, Dunaszentbenedekről és Géderlakról is szép számmal érkeztek táncosok és kocsival, lóval az ottani lovas közösségek tagjai. Talán ez utóbbira figyelemmel a szervezők kocsi szépségversenyt hirdettek a menetben résztvevő fogatosok részére.

A fiatalabb korosztály vállalkozó kedvén felbuzdulva az idősebb generációk is kitettek magukért: felajánlásaikból a Boldizsár házban és például a Petőfi Sándor utca elején terített, házi finomságokkal, italokkal teli asztalokkal várták a menetet, és persze mindenkit, aki akár csak kíváncsiskodóként velük tartott.Aki csak tehette, akárcsak egy-egy ruhadarab erejéig helyi viseletbe öltözött, ezzel is demonstrálva, hogy számára is fontosak a tradiciók.

A folklórgyöngyszemek látványos menetét gyönyörű lovas hölgyek és daliás lovas ifjak kísérték, miközben a lovas kocsin szállított zenekar a közel 500 méter hosszúságú sort hangos muzsikaszóval vezette.

A menet így érkezett meg az első megállóhoz, a pár hete házasságot kötött Bernáthné Holló Bettina bíróné szülői házához, ahol férjével, Bernáth Máté bíróval fogadták a népes, kurjongató társaságot. Az alkalomból a kisbíró hangos dobszó közepette itt is felolvasta az ilyenkor szokásos rigmusokat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A végig nótaszóval, fegyelmezetten, rendezett sorokban haladó, a helyi polgárőrök által biztosított szüreti felvonulás résztvevői természetesen valamennyi fontosabb útkereszteződésben egy kis ízelítőt adtak abból, milyen is az, amikor a falu apraja nagyja - még ha az időjárás nem is fogadja kegyeibe az uszódiakat - önfeledten ünnepel, mulat és táncol.

Hat óra körül aztán megérkezett a menet a művelődési házhoz, hogy immár esőtől, széltől védett helyen folytatódjék a mulatság.
Öröm volt látni, hogy a szüreti felvonulásra népviseletbe öltöztetett kisebb-nagyobb gyerekek érezték magukat a legjobban, ami azért is jó, mert így Uszódon is biztosan lesz kinek tovább adni a tradíciókat. Köztük a hagyományőrző szüreti felvonulást és az azt követő batyus bált, amelyre a közeli településekről idén is sokan érkeztek Uszódra.

Forrás: baon.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 04., 15:38
Az eset azért különösen kegyetlen, mert majdnem meghiúsította az első közös gyertyagyújtást. Még >>>
2023. 12. 04., 12:53

A Bagossy Brothers Company elhozta az idei tél egyik legszebb dalát!

A ‘Hull a Hó’ című szerzemény felidézi a régmúlt téli képét, amikor térdig érő hóban sétáltunk, a szánkók éjjel is siklottak a domboldalakon, a forralt bor és a fenyőillat sem hiányzott egyetlen családból sem. Még >>>
2023. 12. 04., 12:08
„Minél tovább hisz a gyermek a csodában, annál jobb” – Dr. Vekerdy Tamás szerint. Úgy gondolta, hogy a gyermek egyszer magától is rájön arra, hogy a Mikulás helyett a szülők, nagyszülők csempészik a cipőcskékbe az ajándékokat. Ennek ellenére a gyermekek szeretnek hinni a csodákban és erre szükségük is van. Még >>>
2023. 12. 04., 09:28
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2023. 12. 03., 14:15
Alig fél év alatt legalább 78 migráns szállítását hangolta össze. Még >>>
2023. 12. 03., 10:07
A harmadik nap feladványa a cikkben! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK