2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Gubbantós Népművészeti Találkozó – Össznépi összefogásból fesztiválozik Uszód

Helyszín: Uszód, több helyszínen
Dátum: 2016. augusztus 12., péntek 16:30
Gubbantós Népművészeti Találkozó – Össznépi összefogásból fesztiválozik Uszód

Augusztus 12-én és 13-án tartják meg Uszódon a település hagyományos nyári ünnepét, a térség táncáról elnevezett Gubbantós Népművészeti Találkozót. Hogy hol tartanak az előkészületek és mi mindennel várják majd az érdeklődőket, arról első kézből kértünk tájékoztatást.

Kategóriájában egyedülálló a rendezvény, hiszen annak főnapi, azaz szombati programjába idén sem engednek be olyan művészeti elemet a szervezők, amely gyökeresen eltérne a fesztivál gerincét képző folklór-jellegtől. Így van ez a kezdetek óta és nem is terveznek szakítani a hagyománnyal – szögezte le beszélgetésünk legelején a házigazda uszódi önkormányzat első embere, Bedi Gyula polgármester.


Forrás: Kopasz Sándor

– A pénteki nap nyitottabb és eklektikusabb. Jellemzően a civilekkel együtt szervezünk programot Uszódon, és nincsen ez másképp ezúttal sem. Közreműködőink között tudhatjuk a Roma Kisebbségi Önkormányzatot, a Polgárőr Egyesületet, a nyugdíjas klubot és az Uszód Községért és Ifjúságáért Alapítványt. Mindannyiuknak megvan a maga feladata, ki munkával, ki anyagilag járul hozzá a rendezvényhez. Példának okáért az autentikus zenét játszó EtnoRom együttes pénteki fellépését a Roma Önkormányzat finanszírozza – így Bedi Gyula, kiemelvén, hogy hasonlóképp színvonalas előadással készülnek ezen a napon a gyerekek számára a Csicsergő Színházzal és a Motiva zenekar koncertjével.

Szombaton is lesz miből válogatni. Ekkor mutatják be ugyanis az alkotótábor terméséből összeállított kiállítást a Kapu Galériában, délután pedig ingyenes egészségügyi vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők a Hősök terén, a nap csúcspontjának pedig kétségkívül a Néptáncverseny és a Néptánc együttesek színes műsora ígérkezik.
A helyiek mellett Markó Fruzsina és Iván Róbert, a dunaszentbenedeki, a foktői, a miske-drágszéli és a dunaszentgyörgyi csoport is színpadra lép, megágyazva az ünnepi hangulatot az Uszód Községért Díjak átadása előtt.


Forrás: Kopasz Sándor

Ugyancsak különleges mozzanat lesz egy testvértelepülési megállapodás ünnepélyes aláírása Homoródszentmárton-Abásfalva község és Uszód között, amelynek szintén a színpadnál lehetnek szemtanúi a megjelentek, majd eredményhirdetés, gálaműsor és éjszakába nyúló táncház fokozza a jókedvet.

– Feszegetjük a határainkat, de semmiképpen sem szeretnénk olyan rendezvényt, ami a települést túlterhelné anyagilag. Büszkén mondhatom, hogy a helyiek nagyon is magukénak érzik ezeket az eseményeket, és mindent egybevetve körülbelül 150 ember dolgozik azon, mind munkával, mind szponzorként, hogy miden rendben menjen ezen a két napon – mutatott rá a polgármester, felhívva a figyelmet arra, hogy az idén másodjára hirdetik meg a fesztivál keretei között az Uszódi gubbantós páros néptáncversenyt, amelyet a szombati nap meghatározó elemének minősített.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei