2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Hatalmas bálatűz pusztított Uszód határában, leszakadt egy távvezeték – A kár nyolc számjegyű

Hatalmas bálatűz pusztított Uszód határában, leszakadt egy távvezeték – A kár nyolc számjegyű
Illés György Cinó  |  2022. 08. 05., 19:40

Mint egy kétezer szalma körbála égett, és teljesen megsemmisült Uszód határában a tegnap kora délután kitört tűzben. Egy nagyfeszültségű vezeték is leszakadt, így a Démász szakemberei is a helyszínre mentek. Az égő szalmabálákat négy óra előtt már négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak, miközben az áramszolgáltató szakemberei a vezetéket leszakaszolták. Később nem hivatalos forrásból megtudtuk, a tüzet valószínűleg a leszakadt vezetékből kipattant szikra okozhatta.

A kétezer bála szalma irdatlan mennyiségű tüzelőanyagot biztosít, amely ráadásul rengeteg levegőt is tartalmaz, így szinte olthatatlan tűzzel ég, óriási hőhatással. A tűz nagyságára jellemző, hogy egyik olvasónk jelzése szerint az még a késő esti órákban az 51 es főútról is látható volt, sőt, a füstöt még ma délután is észlelni lehetett.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Ezerötszáz kockabála ég Somogysimonyi térségében / FOTÓ: Nagykanizsa HTP


ÉLETVESZÉLYT AZONBAN SZERENCSÉRE NEM OKOZOTT A TŰZ,

amelyet

  • a kalocsai,
  • a solti,
  • kiskőrösi hivatásos, valamint
  • a Dunafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület,
  • illetve a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat

egységei összehangolt munkával fékeztek meg.

A lángok ellen tegnap egész délután, majd egész éjszaka, valamint a ma délelőtti órákban is küzdöttek.

Az oltás egészen a déli órákig elhúzódott: ma délután nem sokkal fél kettő előtt vonultak állomáshelyükre a kalocsai tűzoltók.

Tegnap este hét óra körül a helyszínen két vízpajzs működött – ezen túlmenően nem is Igen volt mód az oltásra, ugyanis a nagy hőhatás miatt a tűzoltók nem tudták kellőképp megközelíteni az amúgy is szinte olthatatlan tűz fészkét, így munkájuk alapvetően a tovább terjedés megakadályozása, illetve a terület felügyelése volt.


Információink szerint az oltást egy kisebb baleset is nehezítette: az eset helyszínéhez visszatérő egyik egység egy kamionnal ütközött érintőlegesen. Ennek következtében letört a visszapillantó tükre, de személyi sérülés nem történt.

Meg nem erősített információink szerint

A TÜZET AZ OKOZHATTA, HOGY MIKÖZBEN EGY A SZALMAKAZLAT ÁLLÍTOTTÁK ÖSSZE, A BÁLARAKODÓ GÉP VILLÁJÁT VÉLHETŐEN TÚL MAGASRA EMELTÉK, ÉS AZ BELEAKADT A MAGASFESZÜLTSÉGŰ VEZETÉKBE.

A VEZETÉK ETTŐL LESZAKADT, ÉS AZ ÍGY KELETKEZETT SZIKRÁTÓL LOBBANT LÁNGRA A SZALMAKAZAL.

Azonban – tekintettel arra, hogy személyi sérülés nem történt – tűzvizsgálat nem indult.

AZ ANYAGI KÁR VISZONT JELENTŐS, úgy tudjuk, MINTEGY 20-25 MILLIÓ FORINTOS NAGYSÁGRENDŰ.

És ebbe a vezeték helyreállításának költsége talán bel sem férnek.
A tűz nagyságát jelzi, hogy annak üszkös maradványai még ma is az 51 es útról láthatóan füstöltek, holott a reggeli órákra sikerült megfékezni a lángokat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK