2022. 08. 18. csütörtök
Ilona
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Hatalmas bálatűz pusztított Uszód határában, leszakadt egy távvezeték – A kár nyolc számjegyű

Hatalmas bálatűz pusztított Uszód határában, leszakadt egy távvezeték – A kár nyolc számjegyű
Illés György Cinó  |  2022. 08. 05., 19:40

Mint egy kétezer szalma körbála égett, és teljesen megsemmisült Uszód határában a tegnap kora délután kitört tűzben. Egy nagyfeszültségű vezeték is leszakadt, így a Démász szakemberei is a helyszínre mentek. Az égő szalmabálákat négy óra előtt már négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak, miközben az áramszolgáltató szakemberei a vezetéket leszakaszolták. Később nem hivatalos forrásból megtudtuk, a tüzet valószínűleg a leszakadt vezetékből kipattant szikra okozhatta.

A kétezer bála szalma irdatlan mennyiségű tüzelőanyagot biztosít, amely ráadásul rengeteg levegőt is tartalmaz, így szinte olthatatlan tűzzel ég, óriási hőhatással. A tűz nagyságára jellemző, hogy egyik olvasónk jelzése szerint az még a késő esti órákban az 51 es főútról is látható volt, sőt, a füstöt még ma délután is észlelni lehetett.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
Ezerötszáz kockabála ég Somogysimonyi térségében / FOTÓ: Nagykanizsa HTP


ÉLETVESZÉLYT AZONBAN SZERENCSÉRE NEM OKOZOTT A TŰZ,

amelyet

  • a kalocsai,
  • a solti,
  • kiskőrösi hivatásos, valamint
  • a Dunafalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület,
  • illetve a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat

egységei összehangolt munkával fékeztek meg.

A lángok ellen tegnap egész délután, majd egész éjszaka, valamint a ma délelőtti órákban is küzdöttek.

Az oltás egészen a déli órákig elhúzódott: ma délután nem sokkal fél kettő előtt vonultak állomáshelyükre a kalocsai tűzoltók.

Tegnap este hét óra körül a helyszínen két vízpajzs működött – ezen túlmenően nem is Igen volt mód az oltásra, ugyanis a nagy hőhatás miatt a tűzoltók nem tudták kellőképp megközelíteni az amúgy is szinte olthatatlan tűz fészkét, így munkájuk alapvetően a tovább terjedés megakadályozása, illetve a terület felügyelése volt.


Információink szerint az oltást egy kisebb baleset is nehezítette: az eset helyszínéhez visszatérő egyik egység egy kamionnal ütközött érintőlegesen. Ennek következtében letört a visszapillantó tükre, de személyi sérülés nem történt.

Meg nem erősített információink szerint

A TÜZET AZ OKOZHATTA, HOGY MIKÖZBEN EGY A SZALMAKAZLAT ÁLLÍTOTTÁK ÖSSZE, A BÁLARAKODÓ GÉP VILLÁJÁT VÉLHETŐEN TÚL MAGASRA EMELTÉK, ÉS AZ BELEAKADT A MAGASFESZÜLTSÉGŰ VEZETÉKBE.

A VEZETÉK ETTŐL LESZAKADT, ÉS AZ ÍGY KELETKEZETT SZIKRÁTÓL LOBBANT LÁNGRA A SZALMAKAZAL.

Azonban – tekintettel arra, hogy személyi sérülés nem történt – tűzvizsgálat nem indult.

AZ ANYAGI KÁR VISZONT JELENTŐS, úgy tudjuk, MINTEGY 20-25 MILLIÓ FORINTOS NAGYSÁGRENDŰ.

És ebbe a vezeték helyreállításának költsége talán bel sem férnek.
A tűz nagyságát jelzi, hogy annak üszkös maradványai még ma is az 51 es útról láthatóan füstöltek, holott a reggeli órákra sikerült megfékezni a lángokat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 10:14
A program keretében szegregált élethelyzetben élő tinédzser és felnőtt korosztály számára a Pünkösdi Egyház Imaházában lelki gondozáson, önismereti és társismeret fejlesztési, istentiszteleteken, dicsőítéseken vesznek részt roma emberek
2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022. 08. 17., 08:49
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>
2022. 08. 17., 17:17
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is várja mindazok jelentkezését, akik Magyarország államhatárának védelmére elhivatottak. Még >>>
2022. 08. 17., 08:31
Az árverésre bocsátott termékeket előzetesen augusztus 17-én és 18-án Budaörsön lehet megnézni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés