2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megjelent Uszód II. - Mesél a múlt című könyv – Július 31-ig valamennyi helyi család ingyenesen megkapja

Zsiga Ferenc  |  2023. 07. 28., 08:12

Van egy nagyon jó hírünk az Uszódiaknak! Ha egyszer valaki arra lesz kíváncsi, a gyökereit tekintve ki is ő valójában, milyen volt az a község, amelyben él; a felmenőiről szóló családi legendáknak mi lehet az alapja, ükapái, dédapái, nagyapái és persze nagyanyái hol tragikusan hányatott, hol jobb korszakokat megélt élete milyen is volt valójában, annak két kiváló könyvnek és szerzőjének, Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébetnek köszönhetően van mihez nyúlnia.

- Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébet szorgalmas gyűjtőmunkájának köszönhetően elkészült településünk múltját feldolgozó könyv második kötete Uszód II. – Mesél a múlt címmel. Ez a könyv nagyobb részben csodás régi fotókra épülő emlékkönyv, 100 ember élményeit, emlékeit és gyűjtőmunkáját fogja egy kötetbe. Felidézi múltunk emlékeit, az I. és II. világháború uszódi vonatkozásait, a Duna elődeink életére gyakorolt hatásait, a termelőszövetkezet gazdasági erejét, melléküzemágait, óvodáink és iskoláink történetét, régi tanítóinkat, az uszódi labdarúgás múltját és nyelvjárásunk sajátosságait”– írja Bedi Gyula, Uszód község polgármestere annak a kötetnek az előszavában, amely 2023.évi megjelenését követően július 31-ig ingyenesen valamennyi uszódi háztartásba eljut majd.

Uszód - A messzeségbe vesző múlt

Az Uszód II. könyv megjelenése hallatán egy kis lelkiismeretfurdalás lett úrrá rajtunk, ugyanis hiába terveztük, elmulasztottuk a négy éve, 2019-ben megjelent Uszód – A messzeségbe vezető múlt című első könyv bemutatását. Ezt pótlandó, ezúttal mindenképpen szót kell ejtenünk annak a 193 oldalnak a tartalmáról, amely Uszód kialakulásának történetével, a falu földrajzi neveivel kezdődik. A folytatásban szó esik a parasztemberek életének legfontosabb állomásairól: házasságról, gyermekáldásról, temetésről, valamint a viseletről, a régi ételekről és azok elkészítési módjáról.
Az első kötetből nem maradtak ki a mindennapok házi munkái, a szappanfőzés, a mosás, a komlós házikenyér sütése, és természetesen a földművelés sem, benne a tájra jellemző paprikatermesztéssel. A könyv a jelen fotói mellett azok felsorolásával végződik, akik Uszód hírét vitték a nagyvilágba: Nagyidai Sztojka Ferenc szótárkészítő, műfordító, költő, Benedek Péter parasztfestő, Benedek Sándor költő, Boldizsár Gáborné Sívó Julianna népi iparművész. Az Uszód első kötetben felsorolják az adatközlők nevét is 1970-től és a 2000-es évektől, mintegy ösztönösen ráérezve arra, hogy ez újabb lendületet adhat a további kutató, gyűjtő és írói munkának.

Uszód II. - Mesél a múlt

És hogy mennyire így lett, arról az Uszód II. kötet tanúskodik, amely 100 mesélőt, adatközlőt említ név szerint is a képekben, családnevekben gazdag kiadványban.

Ezzel az átkötéssel meg is érkeztünk a második kötethez, de előtte kicsi idézzük fel, hogy régebben a gyermekek, így mi is leginkább a nagyszülőktől kaptuk az első információkat a régmúlt időkről; leggyakrabban kéretlenül a nagypapa mesélgetett az első vagy második világháborús múltjáról, a nagymama az emlékezetében visszavezethető rokonokról, ősökről. A szülők, mint közbülső láncszemek sem maradtak ki, mindenki megtudhatta, milyen gyerek volt az ő apukája és anyukája. Ezt az ismeretátadást semmilyen óvoda, iskola nem pótolta, és mi, egykori gyerekek kértük a mamát, papát, hogy meséljél! És persze meséltek, a legtöbbünknek a mai napig ebből áll össze a saját – és a család kollektív emlékezete, ami lehet hogy hiányos, egyes részleteit tekintve homályos, deformált, de a miénk! Ezt az érzést vegyíti kitűnő érzékkel, jó íráskészséggel megáldva Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébet az egy településhez, egy közösséghez, Uszódhoz való tartozás semmi máshoz nem hasonlítható élményével. Gratulálunk!


Erről a Köszönetnyilvánítás címszó alatt így ír a szerző:

Ezt a könyvet 7 hónap alatt összeállítottam, megírtam. Ám csak azért sikerülhetett ilyen rövid idő alatt, mert Uszód község lakói szívükön viselték, hogy a náluk még meglévő értékeket, fényképeket, történeteket megosszák velem. Az innen elszármazottak is sokszor éjszakába nyúlóan írták le emlékeiket…azok munkája is nagyon fontos volt, akik a nevek beazonosításában, helyes leírásában tudtak segíteni… Vigyék tovább a történeteket, meséljék el, mutassák meg gyermekeiknek, hiszen azt mondják, mindenki addig él, amíg van, aki emlékszik rá. Éljen Uszód, az itt élő emberek, a velük megesett dolgok még hosszú-hosszú ideig az utánunk következő nemzedékek emlékezetében! Mindenkinek köszönöm, akik segítettek ennek az emléknek a létrehozásában!”– zárja sorait Vörös Zoltánné Poroczka Erzsébet nyugdíjas tanítónő, aki a vele folytatott beszélgetés alkalmával kiemelte:

Az első könyv megírása azzal kezdődött, hogy Bedi Gyula polgármester, jegyzett fotóművész a község történetéről szóló blogbejegyzéseimet látva kapacitált egy könyv megírására, majd mindkét kötet fotóinak restaurálását, a szerkesztői, tördelőszerkesztői és a lektorálási feladatait is ellátta, a község lakóit személyesen is mozgósította a gyűjtőmunkára. Az első könyv Uszód község Önkormányzata, a második Uszód Község Önkormányzata és Uszód Község Ifjúságáért és Kultúrájáért Alapítvány támogatásával jelent meg.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK