2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 21., 17:05

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége, a MAFOSZ egy többlépcsős pályázati rendszert alkotott meg, amelyen fotóművészeti minősítések nyerhetők el. A szervezet Kitüntetési Bizottsága 2020. augusztusában értékelte a beérkezett diplomakérelmeket, melynek eredményeképpen platinadiplomás fotóművész címet – AMAFOSZ/P - legmagasabb teljesítményhez kötött kitüntetést -adományozott Bedi Gyulának, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége alelnökének, ismert fotósnak, aki a hetedik cikluson át töretlenül Uszód község polgármestere.

Bedi Gyulát életútjáról, terveiről kérdeztük.

-1963-ban születtem Budapesten. Okleveles gépészmérnök végzettségem mellett hetedik ciklusban vagyok Uszód község polgármestere. 15 évesen a kollégiumi fotókörben kaptam kedvet a fényképezéshez. A digitális technika megjelenésekor kezdett el érdekelni a kreatív fotózás. Szerettem volna igényes, szép fotókat készíteni, ezért elvégeztem a Foto Art alap és Imre Tamás profi kurzusát. 2011-ben a MAFOSZ Diplomás Fotóművésze, 2013-ban a FIAP Nemzetközi Fotóművésze (AFIAP), 2014-ben a FIAP Nemzetközi Kiváló Fotóművésze (EFIAP) címet vehettem át. 2013-ban a Dunatáj Fotókör elnyerte – ennek tagja, alelnöke vagyok - a MAFOSZ által kiírt Év Fotóművészeti Alkotócsoportja díjat. Ugyanebben az évben a MAFOSZ Év Fotóművésze pályázatán Kerekes István mögött II. helyezést értem el.

Az igazi kihívás számomra, hogy olyan képet készítsek, mely sajátos hangulatával, esztétikumával, elnyerheti mások tetszését- mondta Bedi Gyula.


Hozzátette: a MAFOSZ kitüntetési szabályzata egy több lépcsős rendszer, van egy alapdiploma, ennek van bronz, ezüst, arany és platina fokozata, melyeket kétévente lehet kérni. Igazából innen már nem szubjektív, hanem egy objektív értékelés veszi kezdetét, mert a hazai és nemzetközi pályázatokon elért eredményeket, díjakat veszik figyelembe. 2014-ben lettem a Dunatáj Fotókör tagja, néhány év múlva nyújtottam be az első pályázatomat. Mivel a képeimet több helyre beválogatták, elkezdett érdekelni, másoknak mi a véleménye a fotóimról. Egyre gyakrabban pályáztam, így jutottam el a hazai és nemzetközi fotóművész diplomákig. Ugyan a platina diplomához szükséges feltételeknek is megfelelek, de még nem érkezett el az idő, hogy erre pályázzak.


-Kevesebbet fotózom mint néhány éve, de már vannak a fejemben olyan képek, amelyeket majd szeretnék elkészíteni. A fotózás többségében arról szól, hogy a fotós találja meg azt, amit másoknak is meg szeretne mutatni. Ezen kívül természetesen vannak olyan fotóim, amiket előre kitalálok. Például Uszódon a Mosóasszonyokat, Dunaszentbenedeken a Kukoricafosztást. Van egy olyan, a Japán utam során készült fotóm, amit 57 országban fogadtak el. Ez utóbbi az egyik olyan kép, amire méltán büszke lehetek, de a már említett Mosóasszonyok és Kukoricafosztás rendre népművészettel kapcsolatos kiállításokon, galériákon vesz részt, de még tankönyvben is megjelent – zárta a beszélgetést Bedi Gyula aranydiplomás fotóművész.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei