2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Reppenő szoknyák, ünneplő tömeg – Kalocsára került az uszódi gubbantós pár szobra

2018. 08. 17., 17:05

Az elmúlt hétvégén rendezte meg Uszód a község legnagyszabásúbb nyári programját, az Gubbantós Népművészeti Fesztivált. Mint mindig, a pénteki nap a sokszínűség és a buli jegyében telt, míg szombaton hagyományosan a népi kultúra hatotta át az eseményeket.

A könnyedebb műfajok, a mulatás és a hamisítatlan fesztiválhangulat kedvelőinek nem okozott csalódást a Gubbantós pénteki kínálata. Amellett, hogy személyesen villantotta fel „nézését, meg a járását” és – egyébként igen figyelemreméltó – énekhangját Kis Grofó Uszódon, aki utána következett a színpadon, mondhatni fogalom a magyar könnyű- és alter zenében. Az Anna & The Barbies, élén az extravagáns Pásztor Anna énekesnővel egy mindent elsöprő bulival örvendeztette meg a csápolókat, Uszódra hozva a VOLT, vagy éppen a Sziget Fesztiválok hangulatát.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

A fesztivál hagyományőrző napjának részeként második alkalommal rendezték meg a Regionális Néptánc Találkozó páros táncversenyét, amelyet rangos szakmai zsűri bírált. Az ítészek bizottságát Lukács László néptáncpedagógus, koreográfus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, valamint Lukácsné Haránt Eszter néptáncpedagógus, koreográfus, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője adta. Mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei miniszteri cím birtokosai. Hozzájuk társult még Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos, a népművészet Ifjú mestere, az Örökség Gyermek és Népművészeti Egyesület elnöke.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Akiket pedig a legjobbnak ítéltek: Andrási Tekla (Hőgyész) és Szabó Zsolt (Ordas) párosa, akik bukovinai táncokat mutattak be „A leghitelesebb színpadi megjelenés különdíjáért”.

Nagy Lídia és Molnár Dominik Kecskemétről váraljai ugrós, csárdás és friss lépésekkel ért el harmadik helyezést, míg a képzeletbeli dobogó második fokára Kapusi Orsolya és Szabó Péter Bence állhatott Hajdúsámsonról, nyírségi tirpák táncokat mutatva be.

„A legkiválóbb előadásmód különdíja” helyben maradt, hiszen az uszódi Megyesi Terézia és Nyaka Attila párosa kapta, kalocsai táncaikért.

A kalocsai nem csak nekik hozott szerencsét, ugyanis a legek legje, az uszódi gubbantós párost ábrázoló szobrocskák büszke tulajdonosai a kalocsai Schramm Eszter és Borbély István Gábor lettek, ugyancsak kalocsai táncokkal végezve az első helyen.

Szintén szombaton osztották ki az Uszód Községért elismerő díjakat a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nyomán. Kitüntetést vehetett át Szabó Gergelyné az uszódi nyugdíjas klub megalakítása óta minden rendezvény és uszódi megmozdulás aktív résztvevője, önkéntes segítője.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Szintén jutalmazták Harangozó Györgyöt, aki volt egyházközségi harangozó, egyházi képviselő, és aki megalakulása óta – 24 éve – aktív tagja az Uszódi Polgárőrségnek. 2017. évben Bács-Kiskun Megye kiváló polgárőr címet kapott.

Kasi Bálint ugyancsak a kezdetektől tevékeny polgárőr Uszódon, valamint az Uszódi Sportegyesületnek is aktív tagja, támogatója – ezért kapott Uszódért-díjat.

Szabó Mátyás, a negyedik kitüntetett 1992-től Uszód Község Önkormányzatának volt dolgozója nyugdíjazásáig, és maga is aktív tagja a polgárőrségnek.

Bedi Gyula polgármester elismerőn nyilatkozott valamennyi kitüntetett életútjáról, valamint büszkén jelentette be, hogy a versenynap zsűrije már most biztosította arról, hogy jövőre is itt lesznek a fesztiválon, sok messziről jött táncos pedig szintén jelezte, hogy 2019-ben csoportosan is jönnének a megmérettetésre. A polgármester egy szóval úgy értékelte, a legsikeresebb fesztiváljuk áll mögöttük, ami a szponzorok és támogatók széleskörű helyi összefogásnak köszönhetően illetve pályázati támogatások bevonásával valósulhatott meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés