2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újratelepítésének 300 éves évfordulóját ünnepli idén Uszód

Zsiga Ferenc  |  2017. 03. 06., 08:24

Részleges újratelepítésének, újjáépítésének 300 éves évfordulójának méltó megünneplésére készül Úszód. Az írásos emlékek szerint a már az 1300-as években lakott településként említett községet az 1700-as évek elején érte olyan külső támadás, amelynek következtében a falu lakossága jelentősen megfogyatkozott. Máig vannak olyan uszódi családnevek, amelyek emléket állítanak azoknak, akik famíliájukkal együtt a vész ellenére kitartottak.

A tervezett megemlékezéssel kapcsolatban Bedi Gyula polgármester arról tájékoztatta portálunkat: a református egyház irattárának rendezése közben P. Szabó Barnabás tiszteletes úr egy lelkipásztori díjlevélen 1717-ből származó községi viasz pecsétlenyomatot talált.

Az önkormányzat 2000-ben határozott arról, hogy a korábbival szemben egy a heraldikai szempontoknak is megfelelő községi címert alkot.

Úszód község címere azóta egy álló, háromszög alakú pajzs. Kék vízszintes mezője zöld és arany pólyával vágott. A zöld pólyából hat aranytörzsű nyárfa emelkedik ki, amelyek magassága a címer közepe felé csökken. A fák között egyforma magasságú hajtások nőnek. A pajzsfőben arany háromszögbe foglalt szem, a szentháromság jelképe lebeg. A pajzs alatt kék, arany szalagos a felirat: „1.7.1.7”

Uszód címere
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester a címer szimbolikus jelentését is elmagyarázta. E szerint a címer a községet ősidők óta védő gátat és az azt borító növényvilágot, illetve az itt élő embereknek munkát adó Duna folyamot jeleníti meg.

A gátakon magasba törő életerős nyárfák ma is a tájegység jellemzői. A török és rác támadások idején a lakosság ilyen part menti erdőségekben lelt menedéket. Ennek jelentősége olyan nagy volt, hogy az 1717-ben újjáépült falu pecsétjére is ezt a képet vésették.

A minden viharral dacoló nyárfák azt jelképezik, hogy védelmet nyújtanak a tövükben felnövekvő új nemzedékeknek. Valószínű, hogy a hat fa az akkori községi vezetés létszámára utal. A szentháromság jelképe a mindig is jelen lévő keresztény vallást és az isteni gondviselést szimbolizálja – magyarázta Bedi Gyula.

Az uszódi református templom
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester azt is elmondta: az önkormányzat pályázatot nyújt be a jelentős évforduló méltó megünneplésére. Nem egyetlen, nagyobb szabású rendezvényben gondolkodnak, hanem a szokásos közös ünnepi eseményeket szeretnék még színvonalasabbá tenni. Amennyiben lehetőség lesz rá, Vörös Zoltánné nyugdíjas pedagógus helytörténeti jelentőségű munkáját nyomtatott formában is kiadják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés