2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Uszód főutcája gyakran és minden átmenet nélkül sötétségbe borul – Véget nem érő probléma végére akar pontot tenni az önkormányzat

Zsiga Ferenc  |  2024. 01. 11., 07:08

Uszódon krónikus problémává nőtte ki magát a közvilágítás egyes szakaszon, minden átmenet nélküli megszűnése, az önkormányzat és a lakosság folyamatos jelzése ellenére a község egyik legfrentáltabb részén, a Duna menti településeket összekötő út, a Szabadság utca 13-50 számú szakasza marad közvilágítás nélkül. Éppen az a településrész, ahol a buszmegálló, az üzletek, a művelődési ház és a vendéglátóhely találhatók. Hasonló a helyzet a Mátyás király utca 1-42 közötti részén. A megszaporodott és állandósult lakossági panaszokról Bedi Gyulát, a község polgármesterét kérdeztük.

Az uszódi közvilágítás problémája sajnos nem új keletű, kiemelten az említett Szabadság u. 13-50 közötti, és a
Mátyás Király utca 1-42 közötti szakaszon szinte véget nem érő problémájával szembesülünk. Sajnos a lakosság nem, kizárólag önkormányzatunk az MVM közvilágítási hibabejelentés online felületen tudja a közvilágítási hibákat – értelemszerűen munkanapokon – bejelenteni, de ez a weblapcím nem nyilvános. Így szinte napi feladatot jelent számunkra a hibabejelentés, ráadásul sosem kapunk visszajelzést az MVM-től, hogy mikor történik vagy történt meg a hiba kijavítása. Ezt a kifejezett kérésemre sem tudták vállalni. Az egészen biztosnak látszik, hogy a két érintett szakaszon nem az égők égnek ki, hiszen az kizárt, hogy mindig ugyanott jelentkezik a probléma. 


Milyen gyakorisággal borul sötétségbe a falu egy része? Az érintett lakók szerint se szeri, se száma az ilyen eseteknek.
Az elmúlt fél évre vonatkozóan pontos adatokkal tudok szolgálni. A kolléganőnk 2023. augusztus 4-től 2024. január 4-ig kigyűjtötte a hibabejelentések időpontjait. Összesen 32 alkalommal történt bejelentés a részünkről, ebből a bejelentés 12 alkalommal kifejezetten a két említett szakaszra vonatkozott. A köztes időszak nem jelenti azt, hogy abban az időben működött a két szakaszon közvilágítás, mert visszajelzés híján nem tudjuk mennyi időn belül javították, illetve a lakosság részéről sem tudjuk, hogy a hiba jelentkezésétől mennyi időn belül jelezték azt az önkormányzatnak. Fontos tudnivaló, hogy az MVM közvetlen lakossági hibabejelentést nem fogad, csak az önkormányzatunkon keresztül jelezhetjük a problémát. A javítás természetesen nem ingyenes, Uszód Községi Önkormányzat havonta nettó 70.371 Ft-ot fizet az MVM Lumennek a közvilágítás karbantartásért.

A szerkesztőségünkhöz eljutott információk szerint a közvilágítás hiánya a közbiztonságra már közvetlenül is kihatott.
Valóban, amellett, hogy a közvilágítás hiánya a lakosság közbiztonságérzetét jelentősen befolyásolja, az adott időszakban a sötétbe borult Mátyás király utcában több bűncselekmény történt. A Szabadság utca egyben a községen áthaladó 5106-os út, mely esetében a közvilágítás hiánya a gyalogos és kerékpáros forgalom miatt is jelentős közlekedésbiztonsági tényező.
Legutóbb december végén, az MVM Közvilágítási Hálózati Szolgáltatások Igazgatósága egyik középvezetőjétől kértem az ügyben segítséget. Gyorsan meg is történt a javítás, de néhány napig tartott csak az „öröm” – a probléma nem oldódott meg jóval több, mint fél év után sem!


Ön a témában legutóbb néhány napja közösségi médiás bejegyzésben tájékoztatta a lakosságot a helyzetről, a megtett intézkedésekről. Ahogy a poszt megjelent, máris többen jelezték, hogy az érintett utcákban azon a napon sem működik a közvilágítás.
A tájékoztatóban az elmondottakon túl kitértem arra, hogy az MVM tájékoztatása szerint rövid időn belül megvizsgálják és javítják a problémát.
Érdekességként elmondom, arra hivatkoznak, hogy nem ugyanaz a szerelő van a probléma megoldására kiküldve, így az éppen kivonulónak nincs tudomása az előzményekről. Arról is tájékoztatott az MVM, hogy folyamatban van egy szoftveres fejlesztés, mely alapján a hibabejelentéstől a javításig nyomon követhető lesz a meghibásodás javítása. Szeretnék az ország más területén már működő rendszert 2024-ben nálunk is bevezetni. Ám addig is arra kérjük a lakosságot, hogy minden közvilágítást érintő problémát a lehető legrövidebb időn belül (munkaidőben) jelezzék önkormányzatunknak, hogy a hibabejelentést meg tudjuk tenni.
Forrás: baon.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK