2017. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 310 Ft   : 260 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

A lobbista lehetetlen küldetése – Török Gusztáv Andor nehéz búcsúéve

Illés György Cinó  |  2017. 04. 04., 16:17

Török Gusztáv Andor ez év február végéig hivatalosan a város lobbistája volt a megyei önkormányzatnál, azzal a feladattal, hogy egyengesse pályázataink útját a sikerig. Ám számos, várt pályázat meg sem jelent, több projektünket elutasítottak, így kevés sikerélmény jutott a korábban öt cikluson keresztül a várost polgármesterként irányító Török Gusztáv Andornak. A távozását számos támadás és kritika előzte meg.

Emlékezetes: dr. Bálint József polgármester annak dacára bízta meg megyei pályázati összekötő feladatokkal Török Gusztáv Andort, hogy székfoglalása után portálunknak adott interjújában kijelentette, hogy nem számít az egykori kalocsai polgármester munkájára, nem szán neki szerepet csapatában, kérdésre válaszolva azt is hozzátette: „a háttérben sem”.

Kisvártatva mégis arról érkeztek pletykák, majd tényszerű hírek is, hogy Török Gusztáv Andor mindezek ellenére mégiscsak megbízatást kapott: a város megyei lobbistája lett, amennyire tudni lehet, elsősorban a megyei TOP pályázatok sikerének előmozdítása érdekében.

Azonban munkáját több kritika érte a jelenlegi ellenzék részéről, kevesellve a hatékonyságot. Ezért be is számoltatták volna az elvégzett lobbi tevékenységéről a képviselő-testület előtt, azonban ennek a helyi többség nem érezte szükségét, így szavazataik híján elmaradt a beszámoló. Végül e megbízatására Bálint József polgármesternek a szerződése fölbontásáról szóló, a testület ülésén tett bejelentése tett pontot.

Tehát, a pályázatok elmaradása miatt a volt polgármester küldetése ellehetetlenült, hiszen tavaly egész éven át hiába fáradozott a még meg sem nyitott pályázati források megszerzéséhez vezető út egyengetésén, amikorra pedig kinyílhatnak az ajtók, ő már nem rendelkezik fölhatalmazással városunk érdekeinek képviseletére.
Megbízása megszüntetésekor a jelenlegi polgármester megköszönte elődje munkáját, mondván:

azért volt mögötte teljesítmény is. Nem tudjuk tehát, hogy egy kedvezőbb időszakban a mostani, az idei, nullás közbeszerzési terv tanúsága szerint szerény eredménnyel záruló tevékenysége helyett mennyire hatékony lobbierőt tudott volna folytatni a volt városvezető.

Török Gusztáv Andor
Forrás: KALOhírek archív

Amint az is kérdés, hogy az eredményes érdekérvényesítéshez a jelenlegi megyei hatalmi struktúrában milyen jellegű kapcsolataitól remélte a támogatást, tekintve, hogy a húszéves polgármesteri múltja alatt kiépített kapcsolati háló csomópontjainak nagy része időközben kiszorult a döntéshozás és döntés-előkészítés különböző szintjeiről.

Török Gusztáv Andor megbízatása – a törvényes felmondási idővel együtt – február 28-án szűnt meg, napra pontosan egy hónappal 65. az egykori polgármester születésnapja után.

Hárommilliós megtakarítás csak idén

Javadalmazása a kapcsolódó terhekkel, járulékokkal együtt évi 4,15 millió forint költséget jelentett a város költségvetésének. A megbízás megszüntetése kapcsán háromnegyedévi megtakarítás jelentkezik ebben az esztendőben, mivel a decemberi díjat, valamint a fölmondási időre járó juttatását (és esetleges végkielégítését) – összesen háromhavi költséget – az idei büdzséből még rendezni kellett, amint az kiderült az idei évről szóló, módosított költségvetés előterjesztéséből. Így mintegy bruttó egymilliós tétel került még kifizetésre az idén, és bő hárommillió kerülhetett át működési tartalékba ezen a jogcímen.

Az így, pompa nélkül lezáruló politikusi pályaívről hamarosan átfogó összefoglalót olvashatnak portálunkon!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-05 11:42:17
Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Ágika
2017-04-05 07:58:48
Azért szép új Suzukit még tudott venni a sarzsiból, amit valószínűleg azért kapott mert huzigálta a Bólint képét a disznószállítón.
Kalotroll
2017-04-04 17:22:29
Ebbű' még baj lesz, more :)

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>
2017. 09. 19., 22:39
Az idei Paprikafesztivál egyik jelentős eseménye, a kalocsai, egyben a magyar paprikanemesítés és -kutatás 100 éves évfordulójának megünneplése, amelyet szeptember 15-én, pénteken a városháza dísztermében tartottak. Nézzük, miből választhattak a kutatóállomás egykori és mai munkatársai. Még >>>
2017. 09. 19., 20:00
A meló nem könnyű, sőt, minden bizonnyal extra fizikum és fegyelemtűrés szükséges, de igyekeznek kompenzálni. Minimum! havi bruttó 230 ezer forint, évi 200 ezer forint cafetéria, ütiköltség térítés, egyenruha, ruhapénz, szolgálati lakás, kedvezményes mobil előfizetés és teljes körű egészségügyi ellátás várja azokat, akik felvételt nyernek. A helyszín: Állampuszta. Katt a részletekért! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.
Bahrein lesz a második ország, aki hadrendbe állítja az F-16V verziót, ugyanis Tajvan a jelenleg szolgálatban álló 142 darab Block 20-as verziójú F-16A/B-t szintén V verzióra alakíttatja át.
Szomorú évfordulóhoz érkeztünk - 10 év telt el azóta, hogy Hegedűs „Gege” Ernő repülő alezredes, a Puma-század újkori történetének meghatározó alakja, a század parancsnoka eltávozott az égi felszállópályára.