2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A lobbista lehetetlen küldetése – Török Gusztáv Andor nehéz búcsúéve

Illés György Cinó  |  2017. 04. 04., 16:17

Török Gusztáv Andor ez év február végéig hivatalosan a város lobbistája volt a megyei önkormányzatnál, azzal a feladattal, hogy egyengesse pályázataink útját a sikerig. Ám számos, várt pályázat meg sem jelent, több projektünket elutasítottak, így kevés sikerélmény jutott a korábban öt cikluson keresztül a várost polgármesterként irányító Török Gusztáv Andornak. A távozását számos támadás és kritika előzte meg.

Emlékezetes: dr. Bálint József polgármester annak dacára bízta meg megyei pályázati összekötő feladatokkal Török Gusztáv Andort, hogy székfoglalása után portálunknak adott interjújában kijelentette, hogy nem számít az egykori kalocsai polgármester munkájára, nem szán neki szerepet csapatában, kérdésre válaszolva azt is hozzátette: „a háttérben sem”.

Kisvártatva mégis arról érkeztek pletykák, majd tényszerű hírek is, hogy Török Gusztáv Andor mindezek ellenére mégiscsak megbízatást kapott: a város megyei lobbistája lett, amennyire tudni lehet, elsősorban a megyei TOP pályázatok sikerének előmozdítása érdekében.

Azonban munkáját több kritika érte a jelenlegi ellenzék részéről, kevesellve a hatékonyságot. Ezért be is számoltatták volna az elvégzett lobbi tevékenységéről a képviselő-testület előtt, azonban ennek a helyi többség nem érezte szükségét, így szavazataik híján elmaradt a beszámoló. Végül e megbízatására Bálint József polgármesternek a szerződése fölbontásáról szóló, a testület ülésén tett bejelentése tett pontot.

Tehát, a pályázatok elmaradása miatt a volt polgármester küldetése ellehetetlenült, hiszen tavaly egész éven át hiába fáradozott a még meg sem nyitott pályázati források megszerzéséhez vezető út egyengetésén, amikorra pedig kinyílhatnak az ajtók, ő már nem rendelkezik fölhatalmazással városunk érdekeinek képviseletére.
Megbízása megszüntetésekor a jelenlegi polgármester megköszönte elődje munkáját, mondván:

azért volt mögötte teljesítmény is. Nem tudjuk tehát, hogy egy kedvezőbb időszakban a mostani, az idei, nullás közbeszerzési terv tanúsága szerint szerény eredménnyel záruló tevékenysége helyett mennyire hatékony lobbierőt tudott volna folytatni a volt városvezető.

Török Gusztáv Andor
Forrás: KALOhírek archív

Amint az is kérdés, hogy az eredményes érdekérvényesítéshez a jelenlegi megyei hatalmi struktúrában milyen jellegű kapcsolataitól remélte a támogatást, tekintve, hogy a húszéves polgármesteri múltja alatt kiépített kapcsolati háló csomópontjainak nagy része időközben kiszorult a döntéshozás és döntés-előkészítés különböző szintjeiről.

Török Gusztáv Andor megbízatása – a törvényes felmondási idővel együtt – február 28-án szűnt meg, napra pontosan egy hónappal 65. az egykori polgármester születésnapja után.

Hárommilliós megtakarítás csak idén

Javadalmazása a kapcsolódó terhekkel, járulékokkal együtt évi 4,15 millió forint költséget jelentett a város költségvetésének. A megbízás megszüntetése kapcsán háromnegyedévi megtakarítás jelentkezik ebben az esztendőben, mivel a decemberi díjat, valamint a fölmondási időre járó juttatását (és esetleges végkielégítését) – összesen háromhavi költséget – az idei büdzséből még rendezni kellett, amint az kiderült az idei évről szóló, módosított költségvetés előterjesztéséből. Így mintegy bruttó egymilliós tétel került még kifizetésre az idén, és bő hárommillió kerülhetett át működési tartalékba ezen a jogcímen.

Az így, pompa nélkül lezáruló politikusi pályaívről hamarosan átfogó összefoglalót olvashatnak portálunkon!


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Tora Tora Tora
2017-04-05 11:42:17
Köllene nekije egy búcsúbuli :)

Ágika
2017-04-05 07:58:48
Azért szép új Suzukit még tudott venni a sarzsiból, amit valószínűleg azért kapott mert huzigálta a Bólint képét a disznószállítón.
Kalotroll
2017-04-04 17:22:29
Ebbű' még baj lesz, more :)

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK