2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A sport rosszul jár a költségvetéssel

Illés György Cinó  |  2016. 03. 02., 10:00

Tavaly az év eleji tervek közel duplájával zárult év végére a sporttámogatásokra költött összeg, hála a KalocsaKOM-ért kapott százmillióknak. Így a finanszírozás a korábbi támogatási összegnek körülbelül megfelelő nagyságrendű forrás állt a sport rendelkezésére. Idén a tavalyi előirányzatnál többet szán e célra a tervezet, de most nem számíthatunk a tavalyihoz hasonlóan bőkezű többlettámogatásra. Így viszont mintegy 70%-ára eshet vissza a sportra költött összeg nagyságrendje.

A tavalyi költségvetés nagy érvágást ígért a sportnak. A 2014-ben előirányzott 14 millió helyett 2015-ben csak 10 milliót szánt a sportra a költségvetés, ráadásul úgy, hogy a korábbi években ebből a keretből csak a sportegyesületek támogatását és a GYIÖK működésének meglehetősen szerény költségeit kellett fedezni, míg tavaly a TAO pályázatok önerőszükségletét is ebből kellett állni, amire korábban a költségvetés másik sora szolgált.

Tavaly sikerült korrigálni

Később a sport területe több életben tartó injekciót kapott az év során, amit vélhetőleg a KalocsaKOM értékesítéséből befolyó bevétel tett lehetővé. Szabó Balázs, a sport és ifjúsági bizottság elnöke maga is négy alkalommal terjesztett javaslatokat a testület elé a sportfinanszírozás kiegészítésére. Ebből háromszor helyet adtak indítványának, egy javaslatát elutasították.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az év végén a KSE fordult a testülethez, többlettámogatást kérve, amit meg is szavaztak nekik, de Szabó közbenjárására nemcsak nekik, hanem az igazságosság elvét követve a többi sportegyesületnek is.

Az év végi többlet működési támogatásból csupán egyetlen klub maradt ki, mégpedig a Kalocsai Futball Club.

Ennek magyarázatát valószínűleg a fejlesztési célokra igényelt források igénybevétele adhatta. Múlt péntek óta tudhatjuk, hogy

többek között erre a döntésre hivatkozva lemondott a Kalocsai FC teljes elnöksége.

Indoklásuk szerint méltánytalan az önkormányzat azon eljárása, hogy a klubbot azért büntették, mert városi feladatokat átvállalva létesítményfejlesztést végzett, és ennek fejében a pályázatban el nem számolható tételeket az önkormányzattal előzetesen egyeztetve leigényelték. Ha ezeket a tételeket kivesszük az egyesület összes támogatásából, akkor

működésre fele annyit kaptak, mint 2014-ben.

Szűkös esztendő

A 2016-os költségvetés 13 millió 750 ezer forintot tervez a sportegyesületek és a GYIÖK támogatására, valamint TAO rendszer keretében megvalósuló beruházások önerőigényének korábban más sorról történt fedezésére. Ezzel együtt idén a tavalyi és a tavalyelőtti tényleges támogatásnál is jelentősen kevesebből kell gazdálkodniuk a sportegyesületeknek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs bizottsági elnök becslése szerint mintegy 20 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy a fölmerülő, jogos igényeket figyelembe véve súrlódások nélkül finanszírozható legyen az év a sport területén, beleérte a GYIÖK, a sport és a TAO-önrész igényeket is. A képviselő ugyanakkor a tavalyihoz hasonló kiigazításokra nem számít.
Várhatóan tehát nehéz évnek nézhetnek elé Kalocsa sportolói és sportrajongói.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK