2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A sport rosszul jár a költségvetéssel

Illés György Cinó  |  2016. 03. 02., 10:00

Tavaly az év eleji tervek közel duplájával zárult év végére a sporttámogatásokra költött összeg, hála a KalocsaKOM-ért kapott százmillióknak. Így a finanszírozás a korábbi támogatási összegnek körülbelül megfelelő nagyságrendű forrás állt a sport rendelkezésére. Idén a tavalyi előirányzatnál többet szán e célra a tervezet, de most nem számíthatunk a tavalyihoz hasonlóan bőkezű többlettámogatásra. Így viszont mintegy 70%-ára eshet vissza a sportra költött összeg nagyságrendje.

A tavalyi költségvetés nagy érvágást ígért a sportnak. A 2014-ben előirányzott 14 millió helyett 2015-ben csak 10 milliót szánt a sportra a költségvetés, ráadásul úgy, hogy a korábbi években ebből a keretből csak a sportegyesületek támogatását és a GYIÖK működésének meglehetősen szerény költségeit kellett fedezni, míg tavaly a TAO pályázatok önerőszükségletét is ebből kellett állni, amire korábban a költségvetés másik sora szolgált.

Tavaly sikerült korrigálni

Később a sport területe több életben tartó injekciót kapott az év során, amit vélhetőleg a KalocsaKOM értékesítéséből befolyó bevétel tett lehetővé. Szabó Balázs, a sport és ifjúsági bizottság elnöke maga is négy alkalommal terjesztett javaslatokat a testület elé a sportfinanszírozás kiegészítésére. Ebből háromszor helyet adtak indítványának, egy javaslatát elutasították.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az év végén a KSE fordult a testülethez, többlettámogatást kérve, amit meg is szavaztak nekik, de Szabó közbenjárására nemcsak nekik, hanem az igazságosság elvét követve a többi sportegyesületnek is.

Az év végi többlet működési támogatásból csupán egyetlen klub maradt ki, mégpedig a Kalocsai Futball Club.

Ennek magyarázatát valószínűleg a fejlesztési célokra igényelt források igénybevétele adhatta. Múlt péntek óta tudhatjuk, hogy

többek között erre a döntésre hivatkozva lemondott a Kalocsai FC teljes elnöksége.

Indoklásuk szerint méltánytalan az önkormányzat azon eljárása, hogy a klubbot azért büntették, mert városi feladatokat átvállalva létesítményfejlesztést végzett, és ennek fejében a pályázatban el nem számolható tételeket az önkormányzattal előzetesen egyeztetve leigényelték. Ha ezeket a tételeket kivesszük az egyesület összes támogatásából, akkor

működésre fele annyit kaptak, mint 2014-ben.

Szűkös esztendő

A 2016-os költségvetés 13 millió 750 ezer forintot tervez a sportegyesületek és a GYIÖK támogatására, valamint TAO rendszer keretében megvalósuló beruházások önerőigényének korábban más sorról történt fedezésére. Ezzel együtt idén a tavalyi és a tavalyelőtti tényleges támogatásnál is jelentősen kevesebből kell gazdálkodniuk a sportegyesületeknek.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs bizottsági elnök becslése szerint mintegy 20 millió forintra volna szükség ahhoz, hogy a fölmerülő, jogos igényeket figyelembe véve súrlódások nélkül finanszírozható legyen az év a sport területén, beleérte a GYIÖK, a sport és a TAO-önrész igényeket is. A képviselő ugyanakkor a tavalyihoz hasonló kiigazításokra nem számít.
Várhatóan tehát nehéz évnek nézhetnek elé Kalocsa sportolói és sportrajongói.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>