2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József és Kinyóné Olaszországba utazik – „Nem kirándulás”, tolmács is megy

Illés György Cinó  |  2017. 06. 09., 12:40

A tegnap délutáni testületi ülés végén jelentette be dr. Bálint József polgármester, hogy Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel – tolmács kíséretében – közösen keresik föl a közép-olasz Altino városát. Korábban a lehetséges jövőbeni testvérváros önkormányzata kereste föl városunkat kapcsolatépítés céljából, amiről akkor be is számoltunk. Egy építő jellegű kérdésével Filvig Géza megnevettette a társaságot.

Egy február végi testületi ülésen került szóba először a lehetséges testvérvárosi kapcsolat ügye, amikor Bálint József beszámolt a kapcsolatfelvételről, és röviden bemutatatta a lehetséges partnertelepüléssel való közös pontjainkat,

ALTINO UGYANIS – VÁROSUNKHOZ HASONLÓAN – TÖBB ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYOKKAL BÍR A PAPRIKATERMESZTÉS ÉS – FELDOLGOZÁS TERÉN. VAN PAPRIKAMÚZEUMUK, ÉS MINDEN ÉV AUGUSZTUSÁBAN PAPRIKAFESZTIVÁLT IS RENDEZNEK.

Mindez azonban olvasóinknak már ismerős lehet, hiszen a festői kisvárost röviden bemutattuk már az első kósza hír kapcsán, majd arról is tájékoztatás adtunk, hogy városunk is elküldte bemutatkozó levelét, bár azt az alkalmat is fölhasználhatjuk az esetleges olasz partner jobb megismerésére is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kapcsolatfelvétel következő lépése az olasz fél meghívása nyomán megvalósuló, mostani látogatás, amelyről a tegnap délutáni testületi ülés végén tájékoztatta Bálint József a képviselőket és a nyilvánosságot. Az utazás célja előzetes tárgyalások lefolytatása az altinói szándékok, tervek megismerése, a partnerség elmélyítéséhez szükséges testületi döntések előkészítése és megalapozása végett. Azonban a tárgyalások kimenetelétől függetlenül

KALOCSA VÁROSA MEGHÍVJA ALTINO KÜLDÖTTSÉGÉT ÚGY A FOLKLÓRFESZTIVÁLRA, MINT A PAPRIKAFESZTIVÁLRA.

Addigra azonban a polgármester reményei szerint – részben a mostani látogatás tapasztalatai nyomán, az ottani elképzeléseket megismerve – elkészülhet az előterjesztés, amelynek alapján a testület megvitathatja, hogy kívánunk-e testvérvárosi kapcsolatot létesíteni Altino városával.

Négy napos út, egy nap utazunk, két nap ott vagyunk, egy nap jövünk vissza, tehát nem kirándulásról van szó. És utána természetesen beszámolunk
– mondta a téma befejezéseképpen a polgármester, de miután az ülés végén szokásos polgármesteri tájékoztatóját lezárta, dr. Filvig Géza megkérdezte, hogy volna e lehetősége kérdést föltenni. Bálint József szót adott.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Filvig ezt a kérdést tette föl:

Azt szeretném kérdezni, hogy a testvérvárosi kapcsolatfelvételhez a Jogi, Ügyrendi és EU-kapcsolat Bizottságából nem kellene esetleg valakinek a delegációhoz csatlakoznia? Mégiscsak, segítené a munkát, hogyha esetleg elnök asszony kiutazna.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kérdése élénk derültséget váltott ki a teremben, azonban dr. Bálint József polgármester megőrizve hidegvérét, komoly választ adott az eléggé nyilvánvalóan tréfának, élcnek szánt kérdésre:

Most még úgy értékeltem, hogy nem szükséges, de egyértelmű, hogy a következő fordulónál a jogi bizottság is kap szerepet, felőlem az egész jogi bizottság is kimehet. elsősorban azt akarjuk látni, hogy milyen téren és hogyan akarnak [együttműködni]. Jövő héten már többet tudunk, és akkor természetesen beszámolunk. Ha úgy látjuk, hogy nincs értelme, akkor nem fogunk belemenni a kapcsolatba.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül így zárta a testületi ülést:

„JÓ, AKKOR SZAVAZÁSSAL TUDOMÁSULVÉTELT KÉREK, DE SAJNOS MOST NEM UTAZIK A JOGI BIZOTTSÁG ELNÖKE.”

A testület azonban ezzel az apró csorbával együtt is tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta a tájékoztatót, amelyen a polgármester több más témát is érintett.

Szólt a képviselők lehetőségéről a megyei, valamint Kalocsa város kitüntető címeire történő előterjesztések megtételére – emlékeztetve a határidőre is –, a ma kezdődő Kék Madár Fesztiválról, valamint a múlt szombaton tartott, sikeresnek értékelt TEIT-napról, a kapcsolódó konferenciáról, megemlítve a TEIT-településeknek a Paks 2 projekt melletti közös kiállására ott elhangzott fölvetést is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés