2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Bálint József és Kinyóné Olaszországba utazik – „Nem kirándulás”, tolmács is megy

Illés György Cinó  |  2017. 06. 09., 12:40

A tegnap délutáni testületi ülés végén jelentette be dr. Bálint József polgármester, hogy Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármesterrel – tolmács kíséretében – közösen keresik föl a közép-olasz Altino városát. Korábban a lehetséges jövőbeni testvérváros önkormányzata kereste föl városunkat kapcsolatépítés céljából, amiről akkor be is számoltunk. Egy építő jellegű kérdésével Filvig Géza megnevettette a társaságot.

Egy február végi testületi ülésen került szóba először a lehetséges testvérvárosi kapcsolat ügye, amikor Bálint József beszámolt a kapcsolatfelvételről, és röviden bemutatatta a lehetséges partnertelepüléssel való közös pontjainkat,

ALTINO UGYANIS – VÁROSUNKHOZ HASONLÓAN – TÖBB ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYOKKAL BÍR A PAPRIKATERMESZTÉS ÉS – FELDOLGOZÁS TERÉN. VAN PAPRIKAMÚZEUMUK, ÉS MINDEN ÉV AUGUSZTUSÁBAN PAPRIKAFESZTIVÁLT IS RENDEZNEK.

Mindez azonban olvasóinknak már ismerős lehet, hiszen a festői kisvárost röviden bemutattuk már az első kósza hír kapcsán, majd arról is tájékoztatás adtunk, hogy városunk is elküldte bemutatkozó levelét, bár azt az alkalmat is fölhasználhatjuk az esetleges olasz partner jobb megismerésére is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kapcsolatfelvétel következő lépése az olasz fél meghívása nyomán megvalósuló, mostani látogatás, amelyről a tegnap délutáni testületi ülés végén tájékoztatta Bálint József a képviselőket és a nyilvánosságot. Az utazás célja előzetes tárgyalások lefolytatása az altinói szándékok, tervek megismerése, a partnerség elmélyítéséhez szükséges testületi döntések előkészítése és megalapozása végett. Azonban a tárgyalások kimenetelétől függetlenül

KALOCSA VÁROSA MEGHÍVJA ALTINO KÜLDÖTTSÉGÉT ÚGY A FOLKLÓRFESZTIVÁLRA, MINT A PAPRIKAFESZTIVÁLRA.

Addigra azonban a polgármester reményei szerint – részben a mostani látogatás tapasztalatai nyomán, az ottani elképzeléseket megismerve – elkészülhet az előterjesztés, amelynek alapján a testület megvitathatja, hogy kívánunk-e testvérvárosi kapcsolatot létesíteni Altino városával.

Négy napos út, egy nap utazunk, két nap ott vagyunk, egy nap jövünk vissza, tehát nem kirándulásról van szó. És utána természetesen beszámolunk
– mondta a téma befejezéseképpen a polgármester, de miután az ülés végén szokásos polgármesteri tájékoztatóját lezárta, dr. Filvig Géza megkérdezte, hogy volna e lehetősége kérdést föltenni. Bálint József szót adott.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Filvig ezt a kérdést tette föl:

Azt szeretném kérdezni, hogy a testvérvárosi kapcsolatfelvételhez a Jogi, Ügyrendi és EU-kapcsolat Bizottságából nem kellene esetleg valakinek a delegációhoz csatlakoznia? Mégiscsak, segítené a munkát, hogyha esetleg elnök asszony kiutazna.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Kérdése élénk derültséget váltott ki a teremben, azonban dr. Bálint József polgármester megőrizve hidegvérét, komoly választ adott az eléggé nyilvánvalóan tréfának, élcnek szánt kérdésre:

Most még úgy értékeltem, hogy nem szükséges, de egyértelmű, hogy a következő fordulónál a jogi bizottság is kap szerepet, felőlem az egész jogi bizottság is kimehet. elsősorban azt akarjuk látni, hogy milyen téren és hogyan akarnak [együttműködni]. Jövő héten már többet tudunk, és akkor természetesen beszámolunk. Ha úgy látjuk, hogy nincs értelme, akkor nem fogunk belemenni a kapcsolatba.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül így zárta a testületi ülést:

„JÓ, AKKOR SZAVAZÁSSAL TUDOMÁSULVÉTELT KÉREK, DE SAJNOS MOST NEM UTAZIK A JOGI BIZOTTSÁG ELNÖKE.”

A testület azonban ezzel az apró csorbával együtt is tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadta a tájékoztatót, amelyen a polgármester több más témát is érintett.

Szólt a képviselők lehetőségéről a megyei, valamint Kalocsa város kitüntető címeire történő előterjesztések megtételére – emlékeztetve a határidőre is –, a ma kezdődő Kék Madár Fesztiválról, valamint a múlt szombaton tartott, sikeresnek értékelt TEIT-napról, a kapcsolódó konferenciáról, megemlítve a TEIT-településeknek a Paks 2 projekt melletti közös kiállására ott elhangzott fölvetést is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK