2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Falhoz, és kezeket fel! – Kalocsa finanszírozza az MSZP-t?

Illés György Cinó  |  2018. 01. 19., 23:58

Parázs vitát, őszinte indulatokat és dodonai döntést hozott a ma délelőtti képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja, amelynek keretében az MSZP-nek a laktanyából kiszakított területért cserébe fölajánlott épületből való költözése, egyben az iparfejlesztésre nyert bő egymilliárd forint volt a tétje. Megzsarolták a várost? Kalocsa finanszírozza az MSZP-t? Szabó Balázs és Bálint József egymás szavába vágva vitatkoztak.

Az indulat Szabó Balázs képviselőt ragadta el leginkább. Ő heves vitába bonyolódott Bálint József polgármesterrel, pedig voltaképpen egyetértettek a lényeget illetően. A végén mégis másképpen szavaztak, még pedig név szerinti voksolással.

A tét óriási volt: az MSZP-nek az egykori „Pártok Házába” bejegyzett ingyenes használati jogát január 31-éig törölni kell a tulajdoni lapról, másképp az ingatlancsere elhúzódása miatt meghiúsul a Foktői út lakatanya területére tervezett ipari infrastruktúra-fejlesztésre nyert 800 millió forintos támogatás, valamint az ugyanoda tervezett 220 milliós TOP-forrásból megvalósítandó inkubátorház beruházás. Hab a tortán, hogy a Parkgondozó költözésének elmaradása miatt a parádés istálló hasznosítására dédelgetett középtávú tervek is kútba esnének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Pártok Házában összesen négy párt kapott irodát: az MSZP mellett a Fidesz és a KDNP szintén ingyenes használati joggal rendelkezett, míg a DK bérlői jogviszonnyal volt házon belül. Az utóbbi pártnak a bérleti szerződése lejárt, és az nem került megújításra. A két kormánypárt pedig már korábban lemondott ingyenes használati jogáról, ellenszolgáltatás nélkül.AZ MSZP A VAGYONÉRTÉKŰ JOGRÓL VALÓ LEMONDÁSÉRT CSERÉBE A HUNYADI UTCA 82. SZÁMALATTI KÖZÖSSÉGI HÁZBAN KÉRT HATÁROZATLAN IDŐRE SZÓLÓ HASZNÁLATI JOGOT.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A napirend vitája, de már a megelőző kérdések során is rendkívül feszült hangulat alakult ki az ülésteremben, és a javaslathoz számos módosító javaslat szóba került, illetve napirendi javaslat is érkezett. Egyszóval, rendkívül izgalmas testületi ülést tartottak ma délelőtt a kalocsai városházán, amelynek ez volt a leghosszabb késekkel leghosszabb ideig tárgyalt, esetenként a személyeskedés határát (nem mondjuk meg melyik irányból) súroló, de az SZMSZ adta kereteket mindenképp túllépő vitát kiváltó javaslata.

Az előzmények, vázlatosan:

 • Egy 1991-es, a pártok támogatásáról szóló törvény használati jogot biztosított az akkori parlamenti pártoknak az ingyenes irodahasználatra.
 • A Fidesz és a KDNP feltétel nélküli lemondott ingyenes használati jogáról. Az MSZP nem, ők a meglévőhöz hasonló jogot kértek a lelépésért.
 • Amiből nagy csetepaté lett, mivel a jobboldali képviselők szerint az MSZP megzsarolta a várost
 • A polgármester szerint még az időhúzásra is apellált „az utódpárt”.
 • A polgármester több mint egymilliót ajánlott nekik.
 • Nem tágítottak.

A végül megszületett döntés értelmében az MSZP a Hunyadi utca 82. szám alatti, kifejezetten a civil szervezetek, közösségek használatára felújított, és határozottan nem párt használatra szánt közösségi házban kap határozatlan idejű használati jogot.

EZZEL AZ MSZP PÁRTKÉNT BEBETONOZTA MAGÁT A „CIVILEK HÁZÁBA”.

Többek közt ez, tudniillik a Szocialista Pártnak a civil szervezetek, gyerekcsoportok más – nem politikai – közösségek által használt, számukra fenntartott épületbe való beköltözése ütötte ki a biztosítékot a jobboldalon, amelynek Szabó Balázs adott hangot legzabolátlanabbul, mondhatni, ifjúi hevülettel:

Azonban nem csak ezt nem nehezményezte, és nem csak ő fogalmazott meg aggályokat.

TÖBB HOZZÁSZÓLÓ AZT KIFOGÁSOLTA, HOGY – MEGLÁTÁSUK SZERINT – AZ MSZP GYAKORLATILAG MEGZSAROLTA A VÁROST.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezzel kapcsolatban az ülés után már a sajtóhoz is fordult Simon Zoltán képviselő, akinek nyilatkozatát Napi gyors rovatunkban mi is átvettük.

A KÉPVISELŐK EL IS AKARTÁK NAPOLNI A JAVASLATOT HÉTFŐIG.

Abban bíztak, hogy addigra az MSZP meggondolja magát. Ehhez ott elnökségi ülési határozatra volna szükség, amelynek összehívására – tekintettel a péntek déli időre – kevés esély mutatkozott. – így ezt elvetették, noha úgy tűnt, van hajlandóság a konszenzusra az elnapolásról.

Arról is szó esett, hogy megkereshetnék a párt döntéshozóit, új ajánlattal, hogy konkrétan mondják meg, hogy mennyi pénzt kérnének a jog forintban történő megváltásáért. Szabó Balázs és Bálint József pengeváltásából ugyanis kiderült, hogy a polgármester már tárgyalt a párt vezetőségével, és ott 1,2 millió forintot ajánlott föl a használati jog megváltására, ezt azonban a párt nem fogadta el.

Így mégis az eredeti indítványról szavaztak a képviselők. Gombot nyomniuk nem kellett, "fölemelt kézzel", a szavazatukat hangos szóval bemondva voksoltak, a név szerinti szavazás rendje szerint.

Egy képviselő kérte Lakatos Jánosnak, az MSZP helyi szervezete elnökének kizárását, érintettsége miatt. Ez azonban nem kapott kellő támogatást.

Végül és többségükben el is fogadták a javaslatot, az alábbi szavazati aránnyal:

A JOBB OLDALI PADSORBAN ÜLŐ ÖT KÉPVISELŐ NEM SZAVAZTA MEG A JAVASLAT ELFOGADÁSÁT.

Angeli Gabriella, dr. Bálint József, Kinyóné Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Kati László, Katus Attila és Lakatos János képviselők támogatták az MSZP beadványának elfogadását.

Érdekességek:

 • A szimpla napirend során számos szavazás volt, ugyanis:
 • Több módosító, illetve ügyrendi javaslatról is döntöttek a képviselők – egyiket sem fogadták el.
 • A végszavazásnál név szerint szavaztak.
 • Dr. Angeli Gabriella szó szerinti jegyzőkönyvezést kért, és kikérte a készült hangfelvételt is.
 • Volt, aki tudni vélte, mire kell neki.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Mihály
2018-01-20 05:13:58
Szégyen, hogy így kiszolgálják az álfüggetlenek az MSZP-s érdekeket. A Civilek házára bejegyzik az MSZP használati jogát, felháborító!!! Már értem Bolvári Ferdinánd támogató szavazatát, Bálint Jóska megvette a 250 milliós pályázattal, ennyi volt az ő ára és így a ciklus végéig megvan a támogató szavazata.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés