2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Falhoz, és kezeket fel! – Kalocsa finanszírozza az MSZP-t?

Illés György Cinó  |  2018. 01. 19., 23:58

Parázs vitát, őszinte indulatokat és dodonai döntést hozott a ma délelőtti képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja, amelynek keretében az MSZP-nek a laktanyából kiszakított területért cserébe fölajánlott épületből való költözése, egyben az iparfejlesztésre nyert bő egymilliárd forint volt a tétje. Megzsarolták a várost? Kalocsa finanszírozza az MSZP-t? Szabó Balázs és Bálint József egymás szavába vágva vitatkoztak.

Az indulat Szabó Balázs képviselőt ragadta el leginkább. Ő heves vitába bonyolódott Bálint József polgármesterrel, pedig voltaképpen egyetértettek a lényeget illetően. A végén mégis másképpen szavaztak, még pedig név szerinti voksolással.

A tét óriási volt: az MSZP-nek az egykori „Pártok Házába” bejegyzett ingyenes használati jogát január 31-éig törölni kell a tulajdoni lapról, másképp az ingatlancsere elhúzódása miatt meghiúsul a Foktői út lakatanya területére tervezett ipari infrastruktúra-fejlesztésre nyert 800 millió forintos támogatás, valamint az ugyanoda tervezett 220 milliós TOP-forrásból megvalósítandó inkubátorház beruházás. Hab a tortán, hogy a Parkgondozó költözésének elmaradása miatt a parádés istálló hasznosítására dédelgetett középtávú tervek is kútba esnének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Pártok Házában összesen négy párt kapott irodát: az MSZP mellett a Fidesz és a KDNP szintén ingyenes használati joggal rendelkezett, míg a DK bérlői jogviszonnyal volt házon belül. Az utóbbi pártnak a bérleti szerződése lejárt, és az nem került megújításra. A két kormánypárt pedig már korábban lemondott ingyenes használati jogáról, ellenszolgáltatás nélkül.AZ MSZP A VAGYONÉRTÉKŰ JOGRÓL VALÓ LEMONDÁSÉRT CSERÉBE A HUNYADI UTCA 82. SZÁMALATTI KÖZÖSSÉGI HÁZBAN KÉRT HATÁROZATLAN IDŐRE SZÓLÓ HASZNÁLATI JOGOT.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A napirend vitája, de már a megelőző kérdések során is rendkívül feszült hangulat alakult ki az ülésteremben, és a javaslathoz számos módosító javaslat szóba került, illetve napirendi javaslat is érkezett. Egyszóval, rendkívül izgalmas testületi ülést tartottak ma délelőtt a kalocsai városházán, amelynek ez volt a leghosszabb késekkel leghosszabb ideig tárgyalt, esetenként a személyeskedés határát (nem mondjuk meg melyik irányból) súroló, de az SZMSZ adta kereteket mindenképp túllépő vitát kiváltó javaslata.

Az előzmények, vázlatosan:

 • Egy 1991-es, a pártok támogatásáról szóló törvény használati jogot biztosított az akkori parlamenti pártoknak az ingyenes irodahasználatra.
 • A Fidesz és a KDNP feltétel nélküli lemondott ingyenes használati jogáról. Az MSZP nem, ők a meglévőhöz hasonló jogot kértek a lelépésért.
 • Amiből nagy csetepaté lett, mivel a jobboldali képviselők szerint az MSZP megzsarolta a várost
 • A polgármester szerint még az időhúzásra is apellált „az utódpárt”.
 • A polgármester több mint egymilliót ajánlott nekik.
 • Nem tágítottak.

A végül megszületett döntés értelmében az MSZP a Hunyadi utca 82. szám alatti, kifejezetten a civil szervezetek, közösségek használatára felújított, és határozottan nem párt használatra szánt közösségi házban kap határozatlan idejű használati jogot.

EZZEL AZ MSZP PÁRTKÉNT BEBETONOZTA MAGÁT A „CIVILEK HÁZÁBA”.

Többek közt ez, tudniillik a Szocialista Pártnak a civil szervezetek, gyerekcsoportok más – nem politikai – közösségek által használt, számukra fenntartott épületbe való beköltözése ütötte ki a biztosítékot a jobboldalon, amelynek Szabó Balázs adott hangot legzabolátlanabbul, mondhatni, ifjúi hevülettel:

Azonban nem csak ezt nem nehezményezte, és nem csak ő fogalmazott meg aggályokat.

TÖBB HOZZÁSZÓLÓ AZT KIFOGÁSOLTA, HOGY – MEGLÁTÁSUK SZERINT – AZ MSZP GYAKORLATILAG MEGZSAROLTA A VÁROST.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezzel kapcsolatban az ülés után már a sajtóhoz is fordult Simon Zoltán képviselő, akinek nyilatkozatát Napi gyors rovatunkban mi is átvettük.

A KÉPVISELŐK EL IS AKARTÁK NAPOLNI A JAVASLATOT HÉTFŐIG.

Abban bíztak, hogy addigra az MSZP meggondolja magát. Ehhez ott elnökségi ülési határozatra volna szükség, amelynek összehívására – tekintettel a péntek déli időre – kevés esély mutatkozott. – így ezt elvetették, noha úgy tűnt, van hajlandóság a konszenzusra az elnapolásról.

Arról is szó esett, hogy megkereshetnék a párt döntéshozóit, új ajánlattal, hogy konkrétan mondják meg, hogy mennyi pénzt kérnének a jog forintban történő megváltásáért. Szabó Balázs és Bálint József pengeváltásából ugyanis kiderült, hogy a polgármester már tárgyalt a párt vezetőségével, és ott 1,2 millió forintot ajánlott föl a használati jog megváltására, ezt azonban a párt nem fogadta el.

Így mégis az eredeti indítványról szavaztak a képviselők. Gombot nyomniuk nem kellett, "fölemelt kézzel", a szavazatukat hangos szóval bemondva voksoltak, a név szerinti szavazás rendje szerint.

Egy képviselő kérte Lakatos Jánosnak, az MSZP helyi szervezete elnökének kizárását, érintettsége miatt. Ez azonban nem kapott kellő támogatást.

Végül és többségükben el is fogadták a javaslatot, az alábbi szavazati aránnyal:

A JOBB OLDALI PADSORBAN ÜLŐ ÖT KÉPVISELŐ NEM SZAVAZTA MEG A JAVASLAT ELFOGADÁSÁT.

Angeli Gabriella, dr. Bálint József, Kinyóné Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Kati László, Katus Attila és Lakatos János képviselők támogatták az MSZP beadványának elfogadását.

Érdekességek:

 • A szimpla napirend során számos szavazás volt, ugyanis:
 • Több módosító, illetve ügyrendi javaslatról is döntöttek a képviselők – egyiket sem fogadták el.
 • A végszavazásnál név szerint szavaztak.
 • Dr. Angeli Gabriella szó szerinti jegyzőkönyvezést kért, és kikérte a készült hangfelvételt is.
 • Volt, aki tudni vélte, mire kell neki.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Mihály
2018-01-20 05:13:58
Szégyen, hogy így kiszolgálják az álfüggetlenek az MSZP-s érdekeket. A Civilek házára bejegyzik az MSZP használati jogát, felháborító!!! Már értem Bolvári Ferdinánd támogató szavazatát, Bálint Jóska megvette a 250 milliós pályázattal, ennyi volt az ő ára és így a ciklus végéig megvan a támogató szavazata.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>
2018. 02. 21., 11:47
A következő napok zimankói miatt fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő embertársainkra. Ha pedig baj van, hívjunk segítséget Még >>>
2018. 02. 20., 17:31
A hipermarket biztonsági őre futott el az ívekkel az Index cikke szerint. Később visszakapták az íveket, darabja tízezer forint lett volna, ha elvész. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.
Lengyelország védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy indul a lengyel pilóták képzése az M-346 Master (lengyel megnevezéssel "Bielik") kiképző repülőgépeken, a lengyel oktatópilóták már teljesítették első repüléseiket az új típuson.
Az Egyesült Államok légiereje a B-52H bombázóit új hajtóművekkel látná el és nyugdíjazná a Rockwell B-1 és Northrop Grumman B-2-es flottáját, amint a Northrop újgenerációs B-21-esének megkezdődne a sorozatgyártása.