2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Falhoz, és kezeket fel! – Kalocsa finanszírozza az MSZP-t?

Illés György Cinó  |  2018. 01. 19., 23:58

Parázs vitát, őszinte indulatokat és dodonai döntést hozott a ma délelőtti képviselő-testületi ülés egyik napirendi pontja, amelynek keretében az MSZP-nek a laktanyából kiszakított területért cserébe fölajánlott épületből való költözése, egyben az iparfejlesztésre nyert bő egymilliárd forint volt a tétje. Megzsarolták a várost? Kalocsa finanszírozza az MSZP-t? Szabó Balázs és Bálint József egymás szavába vágva vitatkoztak.

Az indulat Szabó Balázs képviselőt ragadta el leginkább. Ő heves vitába bonyolódott Bálint József polgármesterrel, pedig voltaképpen egyetértettek a lényeget illetően. A végén mégis másképpen szavaztak, még pedig név szerinti voksolással.

A tét óriási volt: az MSZP-nek az egykori „Pártok Házába” bejegyzett ingyenes használati jogát január 31-éig törölni kell a tulajdoni lapról, másképp az ingatlancsere elhúzódása miatt meghiúsul a Foktői út lakatanya területére tervezett ipari infrastruktúra-fejlesztésre nyert 800 millió forintos támogatás, valamint az ugyanoda tervezett 220 milliós TOP-forrásból megvalósítandó inkubátorház beruházás. Hab a tortán, hogy a Parkgondozó költözésének elmaradása miatt a parádés istálló hasznosítására dédelgetett középtávú tervek is kútba esnének.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Pártok Házában összesen négy párt kapott irodát: az MSZP mellett a Fidesz és a KDNP szintén ingyenes használati joggal rendelkezett, míg a DK bérlői jogviszonnyal volt házon belül. Az utóbbi pártnak a bérleti szerződése lejárt, és az nem került megújításra. A két kormánypárt pedig már korábban lemondott ingyenes használati jogáról, ellenszolgáltatás nélkül.AZ MSZP A VAGYONÉRTÉKŰ JOGRÓL VALÓ LEMONDÁSÉRT CSERÉBE A HUNYADI UTCA 82. SZÁMALATTI KÖZÖSSÉGI HÁZBAN KÉRT HATÁROZATLAN IDŐRE SZÓLÓ HASZNÁLATI JOGOT.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A napirend vitája, de már a megelőző kérdések során is rendkívül feszült hangulat alakult ki az ülésteremben, és a javaslathoz számos módosító javaslat szóba került, illetve napirendi javaslat is érkezett. Egyszóval, rendkívül izgalmas testületi ülést tartottak ma délelőtt a kalocsai városházán, amelynek ez volt a leghosszabb késekkel leghosszabb ideig tárgyalt, esetenként a személyeskedés határát (nem mondjuk meg melyik irányból) súroló, de az SZMSZ adta kereteket mindenképp túllépő vitát kiváltó javaslata.

Az előzmények, vázlatosan:

 • Egy 1991-es, a pártok támogatásáról szóló törvény használati jogot biztosított az akkori parlamenti pártoknak az ingyenes irodahasználatra.
 • A Fidesz és a KDNP feltétel nélküli lemondott ingyenes használati jogáról. Az MSZP nem, ők a meglévőhöz hasonló jogot kértek a lelépésért.
 • Amiből nagy csetepaté lett, mivel a jobboldali képviselők szerint az MSZP megzsarolta a várost
 • A polgármester szerint még az időhúzásra is apellált „az utódpárt”.
 • A polgármester több mint egymilliót ajánlott nekik.
 • Nem tágítottak.

A végül megszületett döntés értelmében az MSZP a Hunyadi utca 82. szám alatti, kifejezetten a civil szervezetek, közösségek használatára felújított, és határozottan nem párt használatra szánt közösségi házban kap határozatlan idejű használati jogot.

EZZEL AZ MSZP PÁRTKÉNT BEBETONOZTA MAGÁT A „CIVILEK HÁZÁBA”.

Többek közt ez, tudniillik a Szocialista Pártnak a civil szervezetek, gyerekcsoportok más – nem politikai – közösségek által használt, számukra fenntartott épületbe való beköltözése ütötte ki a biztosítékot a jobboldalon, amelynek Szabó Balázs adott hangot legzabolátlanabbul, mondhatni, ifjúi hevülettel:

Azonban nem csak ezt nem nehezményezte, és nem csak ő fogalmazott meg aggályokat.

TÖBB HOZZÁSZÓLÓ AZT KIFOGÁSOLTA, HOGY – MEGLÁTÁSUK SZERINT – AZ MSZP GYAKORLATILAG MEGZSAROLTA A VÁROST.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezzel kapcsolatban az ülés után már a sajtóhoz is fordult Simon Zoltán képviselő, akinek nyilatkozatát Napi gyors rovatunkban mi is átvettük.

A KÉPVISELŐK EL IS AKARTÁK NAPOLNI A JAVASLATOT HÉTFŐIG.

Abban bíztak, hogy addigra az MSZP meggondolja magát. Ehhez ott elnökségi ülési határozatra volna szükség, amelynek összehívására – tekintettel a péntek déli időre – kevés esély mutatkozott. – így ezt elvetették, noha úgy tűnt, van hajlandóság a konszenzusra az elnapolásról.

Arról is szó esett, hogy megkereshetnék a párt döntéshozóit, új ajánlattal, hogy konkrétan mondják meg, hogy mennyi pénzt kérnének a jog forintban történő megváltásáért. Szabó Balázs és Bálint József pengeváltásából ugyanis kiderült, hogy a polgármester már tárgyalt a párt vezetőségével, és ott 1,2 millió forintot ajánlott föl a használati jog megváltására, ezt azonban a párt nem fogadta el.

Így mégis az eredeti indítványról szavaztak a képviselők. Gombot nyomniuk nem kellett, "fölemelt kézzel", a szavazatukat hangos szóval bemondva voksoltak, a név szerinti szavazás rendje szerint.

Egy képviselő kérte Lakatos Jánosnak, az MSZP helyi szervezete elnökének kizárását, érintettsége miatt. Ez azonban nem kapott kellő támogatást.

Végül és többségükben el is fogadták a javaslatot, az alábbi szavazati aránnyal:

A JOBB OLDALI PADSORBAN ÜLŐ ÖT KÉPVISELŐ NEM SZAVAZTA MEG A JAVASLAT ELFOGADÁSÁT.

Angeli Gabriella, dr. Bálint József, Kinyóné Lakatos Melinda, Bolvári Ferdinánd, Kati László, Katus Attila és Lakatos János képviselők támogatták az MSZP beadványának elfogadását.

Érdekességek:

 • A szimpla napirend során számos szavazás volt, ugyanis:
 • Több módosító, illetve ügyrendi javaslatról is döntöttek a képviselők – egyiket sem fogadták el.
 • A végszavazásnál név szerint szavaztak.
 • Dr. Angeli Gabriella szó szerinti jegyzőkönyvezést kért, és kikérte a készült hangfelvételt is.
 • Volt, aki tudni vélte, mire kell neki.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Mihály
2018-01-20 05:13:58
Szégyen, hogy így kiszolgálják az álfüggetlenek az MSZP-s érdekeket. A Civilek házára bejegyzik az MSZP használati jogát, felháborító!!! Már értem Bolvári Ferdinánd támogató szavazatát, Bálint Jóska megvette a 250 milliós pályázattal, ennyi volt az ő ára és így a ciklus végéig megvan a támogató szavazata.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK