2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 17., 07:15

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én, szombaton páratlan élményben, fantasztikus zenei és lelki feltöltődésben volt része mindazoknak, akik a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus, a Pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház Mozart Kórusa és Zenekara, valamint a Budapesti Szent Angéla Kórus közös koncertjére érkeztek, töltötték meg a több száz fő befogadására alkalmas padsorokat. A hangverseny a három kórus közös műsorszámával, G. F. Handel: Ünnepi zsoltár című műve előadásával kezdődött, majd az egyes kórusok közel fél - fél órás produkcióját követően a zenei kísérettel is megszólaló énekkarok a záró számhoz újra egyesültek, és előadásukban Cézar Franck: 150. zsoltárja, majd Liszt Ferenc: Tu és Petrus (részlet a Cristus oratóriumból) műve csendült fel. A hangverseny záróakkordjaként Leányfalusi Vilmos kanonok, orgonaművész az ország egyik legjobb hangzású „hangszerek királynőjén” a Szózat improvizációját kivételes, magával ragadó tehetségét felcsillantva adta elő.

A koncert hallgatósága már az első szám felcsendülésekor megtapasztalhatta, hogy a zene, különösen a valamennyi zenei műfaj alapját képező egyházi zene előadása és hallgatása olyan egyedülálló élmény, összetartó erő, amelyből nemcsak a kórusok zeneszerető tagjai táplálkoznak, hanem valamennyi jelenlévő lelke gazdagodik.

Ahogy a több mint száz nő és férfi gyönyörű énekhangja az egyes daraboknál orgonakísérettel, kürttel és szoprán szaxofonnal kiegészülve betöltötte a főszékesegyházat, az nem csak a templom legkisebb zugába, de a művészek és a hallgatóság lelkének legkisebb szegletébe is bekúszott, és jó ideig, még a hangverseny után is ott maradt.

Aki valaha hallott már szép, a szent hely által még inkább hiteles egyházi muzsikát, az pontosan érti, hogy miért olyan páratlanul lélegzetelállító és szívet melengető egy templomban zenét, ráadásul a legjobbak által komponált és előadott zenét hallgatni.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az első szám elhangzását követően a kórushangverseny együtteseit, muzsikusait, a fantasztikus lelki és zenei feltöltődésre érkező közönséget Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita köszöntötte. Az esemény fővédnökének a meghívóban olvasható sorai között talán külön figyelemre érdemes az a gondolat:

A zenei harmónia dallam és ritmus váltakozó játéka valamiképpen tükrözi a tökéletes isteni rendet, melybe mindannyian szeretnénk eljutni. Már itt a földön betölteni az embert olyannyira, hogy felismeri, bármilyen is a léte, egy tökéletes harmónia szerint létezik, melynél jobb nem is lehet…”A főpásztor írása címét „Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik” Szent Ágostontól kölcsönözte, és mint írja:

Szent Ambrus szerezte a Te Deumot, amikor a nagy megtérőt, Szent Ágoston megkeresztelte. Hogy az ének elmondhassa, amit mondani akar, csendes hallgatással kell társulnia. Ebben a hallgató azt a lelki állapotot éli meg, amelyben a szerző, a zenemű és az ének megszólaltatója a lélek benső csendjében találkozik egymással, és így együttesen áthat bennünket a lelki élmény és saját benső világunknak a részévé válik, miközben Istent dicsőítjük.” Az est további részében a padsorok előtti térben a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus Palestrina: Alma Redemptoris; Bruckner:Locus iste; César Franek: Ave Maria és Quae est ista című műveit adta elő. Közreműködött Leányfalusi Vilmos, vezényelt Zsebics Ilona.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A karzaton a Pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház Mozart Kórusa előadásában Gabriel Fauré: Cantuque de Jean Racine; Koloss István: Isten reményünk útja; Félix Mendelsshon: Longesang-lech harrate des Hern műve csendült fel.Orgonán közreműködött Kovács Szilárd, vezényelt Szamosi Szabolcs.

Az egyes kórusok fellépését a Budapesti Szent Angéla Kórus előadása zárta,a kortárs zeneszerző, James Withbourne: Son of God Mass (Isten fia miséje) darabjából hat tételt tűztek műsorukra. A kórust Semjénné Menus Gabriella vezényelte, szoprán szaxofonon közreműködött Gyarmati György, orgonán Schnell Máté.

A kórusok eladását a helyhez illő kitörő taps követte. Ha egyéni benyomásom szerint szabad rangsorolni, a legnagyobb tetszésnyilvánítást az egyetemi szintű zenei képzésben is élenjáró Pécs kórusának fellépését, majd a kórusok közös produkcióját követően lehetett érzékelni.

A műsorszámok végén Török Ferenc, a találkozó főszervezője a kórusok vezetőinek virággal és ajándékkal kedveskedett, és egy jelképes aranydiplomát is átnyújtott számukra. A kórustalálkozó résztvevői nevében Török Ferenc munkáját Zsebics Ilona, a kalocsai kórus vezetője köszönte meg, és méltatta azt.

A lélekemelő előadást Dr. Bábel Balázs érsek elismerő, folytatásra buzdító rövid beszéde zárta.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A koncert sikeréhez nagyban hozzájárult az ezúttal a konferanszié szerepben is bemutatkozó, és e minőségében is kitűnően teljesítő Fülöp Ernő esperes - főszékesegyházi plébános, kanonok, irodaigazgató, valamint a hangosítást és az elő közvetítést biztosító Koprivanacz Kristóf érsekségi sajtómunkatárs.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK