2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 17., 07:15

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én, szombaton páratlan élményben, fantasztikus zenei és lelki feltöltődésben volt része mindazoknak, akik a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus, a Pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház Mozart Kórusa és Zenekara, valamint a Budapesti Szent Angéla Kórus közös koncertjére érkeztek, töltötték meg a több száz fő befogadására alkalmas padsorokat. A hangverseny a három kórus közös műsorszámával, G. F. Handel: Ünnepi zsoltár című műve előadásával kezdődött, majd az egyes kórusok közel fél - fél órás produkcióját követően a zenei kísérettel is megszólaló énekkarok a záró számhoz újra egyesültek, és előadásukban Cézar Franck: 150. zsoltárja, majd Liszt Ferenc: Tu és Petrus (részlet a Cristus oratóriumból) műve csendült fel. A hangverseny záróakkordjaként Leányfalusi Vilmos kanonok, orgonaművész az ország egyik legjobb hangzású „hangszerek királynőjén” a Szózat improvizációját kivételes, magával ragadó tehetségét felcsillantva adta elő.

A koncert hallgatósága már az első szám felcsendülésekor megtapasztalhatta, hogy a zene, különösen a valamennyi zenei műfaj alapját képező egyházi zene előadása és hallgatása olyan egyedülálló élmény, összetartó erő, amelyből nemcsak a kórusok zeneszerető tagjai táplálkoznak, hanem valamennyi jelenlévő lelke gazdagodik.

Ahogy a több mint száz nő és férfi gyönyörű énekhangja az egyes daraboknál orgonakísérettel, kürttel és szoprán szaxofonnal kiegészülve betöltötte a főszékesegyházat, az nem csak a templom legkisebb zugába, de a művészek és a hallgatóság lelkének legkisebb szegletébe is bekúszott, és jó ideig, még a hangverseny után is ott maradt.

Aki valaha hallott már szép, a szent hely által még inkább hiteles egyházi muzsikát, az pontosan érti, hogy miért olyan páratlanul lélegzetelállító és szívet melengető egy templomban zenét, ráadásul a legjobbak által komponált és előadott zenét hallgatni.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az első szám elhangzását követően a kórushangverseny együtteseit, muzsikusait, a fantasztikus lelki és zenei feltöltődésre érkező közönséget Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita köszöntötte. Az esemény fővédnökének a meghívóban olvasható sorai között talán külön figyelemre érdemes az a gondolat:

A zenei harmónia dallam és ritmus váltakozó játéka valamiképpen tükrözi a tökéletes isteni rendet, melybe mindannyian szeretnénk eljutni. Már itt a földön betölteni az embert olyannyira, hogy felismeri, bármilyen is a léte, egy tökéletes harmónia szerint létezik, melynél jobb nem is lehet…”A főpásztor írása címét „Aki szépen énekel, kétszeresen imádkozik” Szent Ágostontól kölcsönözte, és mint írja:

Szent Ambrus szerezte a Te Deumot, amikor a nagy megtérőt, Szent Ágoston megkeresztelte. Hogy az ének elmondhassa, amit mondani akar, csendes hallgatással kell társulnia. Ebben a hallgató azt a lelki állapotot éli meg, amelyben a szerző, a zenemű és az ének megszólaltatója a lélek benső csendjében találkozik egymással, és így együttesen áthat bennünket a lelki élmény és saját benső világunknak a részévé válik, miközben Istent dicsőítjük.” Az est további részében a padsorok előtti térben a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus Palestrina: Alma Redemptoris; Bruckner:Locus iste; César Franek: Ave Maria és Quae est ista című műveit adta elő. Közreműködött Leányfalusi Vilmos, vezényelt Zsebics Ilona.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A karzaton a Pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház Mozart Kórusa előadásában Gabriel Fauré: Cantuque de Jean Racine; Koloss István: Isten reményünk útja; Félix Mendelsshon: Longesang-lech harrate des Hern műve csendült fel.Orgonán közreműködött Kovács Szilárd, vezényelt Szamosi Szabolcs.

Az egyes kórusok fellépését a Budapesti Szent Angéla Kórus előadása zárta,a kortárs zeneszerző, James Withbourne: Son of God Mass (Isten fia miséje) darabjából hat tételt tűztek műsorukra. A kórust Semjénné Menus Gabriella vezényelte, szoprán szaxofonon közreműködött Gyarmati György, orgonán Schnell Máté.

A kórusok eladását a helyhez illő kitörő taps követte. Ha egyéni benyomásom szerint szabad rangsorolni, a legnagyobb tetszésnyilvánítást az egyetemi szintű zenei képzésben is élenjáró Pécs kórusának fellépését, majd a kórusok közös produkcióját követően lehetett érzékelni.

A műsorszámok végén Török Ferenc, a találkozó főszervezője a kórusok vezetőinek virággal és ajándékkal kedveskedett, és egy jelképes aranydiplomát is átnyújtott számukra. A kórustalálkozó résztvevői nevében Török Ferenc munkáját Zsebics Ilona, a kalocsai kórus vezetője köszönte meg, és méltatta azt.

A lélekemelő előadást Dr. Bábel Balázs érsek elismerő, folytatásra buzdító rövid beszéde zárta.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A koncert sikeréhez nagyban hozzájárult az ezúttal a konferanszié szerepben is bemutatkozó, és e minőségében is kitűnően teljesítő Fülöp Ernő esperes - főszékesegyházi plébános, kanonok, irodaigazgató, valamint a hangosítást és az elő közvetítést biztosító Koprivanacz Kristóf érsekségi sajtómunkatárs.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK