2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

79 tanulónak szólt az utolsó csengő – Elballagtak a Szent István Gimnázium végzős diákjai

2018. 05. 07., 09:21

Az iskola hagyományai szerint a Szent István Gimnázium patinás épületében megtartott utolsó osztályfőnöki órák után szombaton délelőtt az érsekkerti szabadtéri színpadnál rendezett ünnepségen, közel ezer családtag és barát jelenlétében búcsúztak alma materüktől Kalocsa nagy múltú gimnáziumának 12. osztályos tanulói.

Szombaton reggel a gimnázium virágokkal feldíszített tantermeiben három végzős osztálynak csengettek utolsó osztályfőnöki órára. A 12. A osztályosokat Farkasné Bekes Rita, a 12. B-seket Bedőné Okner Ildikó, a 12. C tanulóit Horváth László osztályfőnök búcsúztatta, majd a diákok tarisznyájukkal a vállaikon énekelve vonultak át az Érsekkertbe, ahol közel ezer hozzátartozó és barát jelenlétében tartották a ballagási ünnepséget.

A szabadtéri színpadnál a végzős diákoktól az iskola többi tanulója nevében a 11. osztályos Németh Gréta búcsúzott, majd Török Luca 12. C osztályos tanuló köszönt el saját és 96 társa nevében az alma matertől, a tanároktól és diáktársaktól.

Felidézte, amióta 1343 nappal ezelőtt először beléptek az iskola kapuján, látható és láthatatlan változások sokaságán mentek keresztül, míg egyenként és közösségként is az „istvánosok” nagy családjának teljes jogú tagjaivá váltak. Társai nevében is köszönetet mondott tanáraik áldozatos munkájáért, szüleiknek az életükért, a nevelésért, a sok jó tanácsért, szeretetért.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az iskolai zászló átadása után a végzős évfolyamok diákjaitól a tantestület nevében Perity Lajos igazgató búcsúzott, aki beszéde bevezetőjében rámutatott: míg hazánkban már a XIX. század végétől hagyománya van a ballagási ünnepségeknek – a gyerekek napjainkban elballagnak az általános iskolából, az óvodából, sőt már a bölcsődéből is – addig a tanéveket más országokban nem zárják a nálunk megszokotthoz hasonló ballagásokkal.

A továbbiakban azt fogalmazta meg, mit is ünneplünk a középiskolai ballagáson. Úgy vélte, egy fontos mérföldkőnek az elérését, illetve magának a hozzá vezető útnak a megtételét ünnepeljük ekkor. Azt az utat, amelyet a tanulók négy éve, 1343 nappal ezelőtt kezdtek meg, és amelynek ma jelentős állomásához érkeztek. Az ünnepeltek ezt az utat mindannyian bejárták, kisebb nagyobb döccenőkkel, pihenőkkel, sikerekkel, kudarcokkal, örömökkel, bánatokkal. Az út mostani, jelentős elágazásához érkezve, érdemes egy kicsit megpihenni, visszatekinteni a megtett útra, és erőt gyűjteni a következő akadályok leküzdésére.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az igazgató azt kívánta, attól függetlenül, hogy ki-ki az útelágazás mely útján halad tovább, találja meg azt a célt, amiért küzdeni tud, és bármilyen akadályt is sodor elé az élet, soha ne adja fel.

Perity Lajos beszéde végén visszautalt négy esztendővel ezelőtt mondott, a gimnáziumi tanulmányaik útján a diákokat elindító szavaira, majd ugyanazokkal a Szent-Györgyi Alberttől kölcsönzött sorokkal bocsájtotta el új útjukra őket:

Az iskola dolga,
hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,
hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat,
hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka
örömére és az alkotás izgalmára,
hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,
és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.
A ballagási ünnepség végén kiemelkedő tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és sportteljesítményéért több tanuló vehetett át oklevelet és jutalmat az igazgatótól.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ebben az esztendőben két tanulót jutalmaztak Szent István Plakettel. Az iskola rangos díját versenyeredményei, kiemelkedő tanulmányi eredményei, közösségi, kulturális munkája, példás magatartása és szorgalma elismeréséül Kenyeres Éva és Varajti Ádám vehette át. Mindketten a 12. C osztály tanulói.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A bensőséges hangulatú, meghitt ballagási ünnepség virágcsokrok átadásával és családi fotózással zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei