2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

79 tanulónak szólt az utolsó csengő – Elballagtak a Szent István Gimnázium végzős diákjai

2018. 05. 07., 09:21

Az iskola hagyományai szerint a Szent István Gimnázium patinás épületében megtartott utolsó osztályfőnöki órák után szombaton délelőtt az érsekkerti szabadtéri színpadnál rendezett ünnepségen, közel ezer családtag és barát jelenlétében búcsúztak alma materüktől Kalocsa nagy múltú gimnáziumának 12. osztályos tanulói.

Szombaton reggel a gimnázium virágokkal feldíszített tantermeiben három végzős osztálynak csengettek utolsó osztályfőnöki órára. A 12. A osztályosokat Farkasné Bekes Rita, a 12. B-seket Bedőné Okner Ildikó, a 12. C tanulóit Horváth László osztályfőnök búcsúztatta, majd a diákok tarisznyájukkal a vállaikon énekelve vonultak át az Érsekkertbe, ahol közel ezer hozzátartozó és barát jelenlétében tartották a ballagási ünnepséget.

A szabadtéri színpadnál a végzős diákoktól az iskola többi tanulója nevében a 11. osztályos Németh Gréta búcsúzott, majd Török Luca 12. C osztályos tanuló köszönt el saját és 96 társa nevében az alma matertől, a tanároktól és diáktársaktól.

Felidézte, amióta 1343 nappal ezelőtt először beléptek az iskola kapuján, látható és láthatatlan változások sokaságán mentek keresztül, míg egyenként és közösségként is az „istvánosok” nagy családjának teljes jogú tagjaivá váltak. Társai nevében is köszönetet mondott tanáraik áldozatos munkájáért, szüleiknek az életükért, a nevelésért, a sok jó tanácsért, szeretetért.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az iskolai zászló átadása után a végzős évfolyamok diákjaitól a tantestület nevében Perity Lajos igazgató búcsúzott, aki beszéde bevezetőjében rámutatott: míg hazánkban már a XIX. század végétől hagyománya van a ballagási ünnepségeknek – a gyerekek napjainkban elballagnak az általános iskolából, az óvodából, sőt már a bölcsődéből is – addig a tanéveket más országokban nem zárják a nálunk megszokotthoz hasonló ballagásokkal.

A továbbiakban azt fogalmazta meg, mit is ünneplünk a középiskolai ballagáson. Úgy vélte, egy fontos mérföldkőnek az elérését, illetve magának a hozzá vezető útnak a megtételét ünnepeljük ekkor. Azt az utat, amelyet a tanulók négy éve, 1343 nappal ezelőtt kezdtek meg, és amelynek ma jelentős állomásához érkeztek. Az ünnepeltek ezt az utat mindannyian bejárták, kisebb nagyobb döccenőkkel, pihenőkkel, sikerekkel, kudarcokkal, örömökkel, bánatokkal. Az út mostani, jelentős elágazásához érkezve, érdemes egy kicsit megpihenni, visszatekinteni a megtett útra, és erőt gyűjteni a következő akadályok leküzdésére.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az igazgató azt kívánta, attól függetlenül, hogy ki-ki az útelágazás mely útján halad tovább, találja meg azt a célt, amiért küzdeni tud, és bármilyen akadályt is sodor elé az élet, soha ne adja fel.

Perity Lajos beszéde végén visszautalt négy esztendővel ezelőtt mondott, a gimnáziumi tanulmányaik útján a diákokat elindító szavaira, majd ugyanazokkal a Szent-Györgyi Alberttől kölcsönzött sorokkal bocsájtotta el új útjukra őket:

Az iskola dolga,
hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,
hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat,
hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka
örömére és az alkotás izgalmára,
hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,
és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.
A ballagási ünnepség végén kiemelkedő tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és sportteljesítményéért több tanuló vehetett át oklevelet és jutalmat az igazgatótól.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ebben az esztendőben két tanulót jutalmaztak Szent István Plakettel. Az iskola rangos díját versenyeredményei, kiemelkedő tanulmányi eredményei, közösségi, kulturális munkája, példás magatartása és szorgalma elismeréséül Kenyeres Éva és Varajti Ádám vehette át. Mindketten a 12. C osztály tanulói.

Képgaléria megtekintése (91 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A bensőséges hangulatú, meghitt ballagási ünnepség virágcsokrok átadásával és családi fotózással zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK