2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen búcsúztak a Dózsa középiskola végzős diákjai – A város legnagyobb ballagási ünnepségét tartották

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 05., 19:21

A legnagyobb érdeklődéssel kísért szabadtéri színházi előadás sem vonzott annyi nézőt az Érsekkert nagyszínpadának nézőterére, mint ahányan május 4-én, pénteken a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma ballagási ünnepségére érkeztek. A kitűnő adottságú helyszín legfőbb erénye, hogy a végzős osztályok ugyan teljes egészében betöltötték a színpadot, de a lelátókról mindenki tülekedés nélkül gyönyörködhetett az alkalomra ünneplőbe öltözött hozzátartozójában és a műsort is kényelmes ülőhelyről kísérhette figyelemmel. Az iskola informatikus tanulóinak és tanárainak köszönhetően a hangosítás és az aláfestő zene is mértéktartó és kifinomult volt, ami csak fokozta azt a bensőséges, semmihez nem hasonlítható érzést, hogy az én lányom, fiam, unokám, ismerősöm gyermeke elérkezett oda, hogy a megélhetését biztosító tudás birtokában nyisson kaput a továbbtanulás vagy a tanult szakma gyakorlása előtt.

Az ünnepi díszasztalnál a Dózsa középiskola vezetői között foglalt helyet a Bajáról érkezett Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója, aki mint portálunknak elmondta: személyes jelenlétével is nyomatékot kívánt adni az iskola és a családok életében egyaránt fontos esemény jelentőségének.

A végzős osztályból egy-egy, vélhetően a legfelkészültebbek közül való tanuló állt a szülőkből, családtagokból, ismerősökből, tanárokból álló közönség elé, hogy már mint fiatal felnőtt ossza meg gondolatait arról, hogy az iskolában milyen tanulási folyamat, közösségi élmények, sikerek és csalódások révén lett a 14 éves gyermekből felelősen gondolkodó érettségiző, vagy pályakezdő szakember. Talán ezek a fiatalok reprezentálták legjobban, hogy tanulmányaik ideje alatt mekkora tudásra, magabiztos fellépésre, néhányan kifejezetten jó kommunikációs készségre tettek szert.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az ünnepségen 34 fő ballagott a szakgimnáziumi képzés rendészeti és gépészeti ágazatából, további 29 tanuló az érettségire felkészítő két éves képzésben vett részt.

A szakközépiskolában 27 tanuló végzett, ezek a fiatalok a hamarosan induló szakmai vizsgákon pék, gépi forgácsoló, asztalos, épület- és szerkezetlakos végzettséget szereznek.

Az érettségi utáni szakmai képzésben 49 fő készül szakmai vizsgát tenni pénzügyi-számviteli ügyintéző, CAD-CAM informatikus, informatikai rendszerüzemeltető és gépgyártástechnológiai technikus szakmában.

A végzős évfolyamok diákjaitól a nevelőtestület nevében Fekete Antal igazgató búcsúzott, aki beszéde bevezetőjében rámutatott: a ballagás egy olyan ünnep, amelyen egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az útra hívás és az új iránti kíváncsiság. Az iskola egy fundamentuma a diákok életének, és egyszer majd elmúlik az az érzés is, amiért esetleg nem szerettek a Dózsába járni. A szigorú szabályok, a 7.35-ös „hajnali” iskolába érkezés, hogy nem lehetett telefont, facebook-ot használni a tanórák alatt, vagy hogy nehezen engedték ki őket az iskolából … és persze a dohányzási tilalmak. Az igazgató ezekkel a „korlátokkal” állította szembe a jó iskolai közösséget, sportprogramokat, fordított napot, gólya napot, nyílt napot, szalagavatót, és hogy a tanárok kedvesek, fiatalosak, segítőkészek, jól tanítanak és megesik, hogy mindemellé még jó fejek is.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Fekete Antal beszédében annak is hangot adott, hogy a búcsúzás nem mindig rossz. Egyszer mindenki életében eljön az idő, amikor útelágazáshoz ér és irányt kell váltani. Az igazgató azt kívánta, a diákoknak minél kevesebb kényszerpályában legyen részük. Ám ha ez mégis bekövetkezik, ne essenek kétségbe, mindig keressék a számukra legkedvezőbb utat. Fontos, hogy

legyen mindig önbizalmuk, ismerjék meg képességeiket, legyenek nyitottak az új dolgokra és soha, de soha ne féljenek a csalódástól

– hangzottak az igazgatói jó tanácsok.

Fekete Antal megköszönte a szülők, a tanárok, az osztályfőnökök kitartó munkáját, féltő gondoskodását, majd valamennyi végzős diáknak sikeres érettségit, szakmai vizsgát kívánt. Azt kérte, az intézményből kikerülve is vigyék jó hírét annak, hogy egy jó és nagy hagyományokkal bíró iskolában, a Dózsában tanultak.

A ballagási ünnepség végén kiemelkedő tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és szorgalmáért több tanuló vehetett át könyvjutalmaz az igazgatótól.

Közülük is az elsők között kell megemlíteni

Nagy Milán 3/11. D osztályos tanulót, aki a Szakma Kiváló Tanulója versenyen elért eredményéért részesült nevelőtestületi dicséretben.

Kertész Erik 12.B osztályos tanuló az ászév országos fordulóján elért 6. helyezéséért vehetett át nevelőtestületi dicséretet. Ferencz Dávid Sándor 12.B osztályos tanuló kiemelkedő sporteredményeiért, valamint példás magaviseletéért és szorgalmáért kapott igazgatói dicséretet. Kis Noémi Adrienn 12.B osztályos tanuló szintén kiemelkedő sporteredményeiért részesült igazgatói dicséretben.

A bensőséges, jó hangulatú ballagási ünnepség virágcsokrok átadásával, a családok közös fotózásával zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés