2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Én vagyok az Út” – Az Evangéliumok üzenetével ballagtak el szombaton a Katolikus Iskola végzősei

Illés György Cinó  |  2018. 05. 07., 22:49

Szentmisével, majd bensőséges ballagási ünnepéllyel búcsúztak középiskolás éveiktől, tanáraiktól, diáktársaiktól a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Iskola 12. osztályosai szombaton délelőtt. A végzős diákok – túl azon, hogy búcsút intettek iskolájuknak és a felhőtlen gyermekéveknek – átadták az iskola zászlaját is, és vállukra vették a ballagók tarisznyáját, jelezvén: készen állnak az útra, amelynek első állomása a mai napon kezdődött érettségi vizsga lesz.

Az iskola hagyományai szerint szentmisével kezdődött a ballagás napja a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Iskolában, ahol idén 19 tanuló vette a vállára a ballagók tarisznyáját. A szentmise után az aulában folytatódott az ünnepély. Itt a 12. osztályosokat szüleik, szeretteik gyűrűjében az alsóbb évfolyamosok és tanáraik búcsúztatták, ők maguk pedig köszönetet mondtak az útjukat eddig egyengetőknek, amiért őket idáig elkísérték, és jelképes búcsút intettek diáktársaiknak.

A ballagási ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd a Képzelt riport egy betétdalának közös eléneklésével folytatódott:

Valaki mondja meg milyen az élet Valaki mondja meg miért ilyen... A továbbiakban Csontos Tamara szavalata emelte az ünnep fényét, aki ismeretlen szerző Megsimogatom a padot című költeményét mondta el, majd pedig a diákok gyermekkori képeiből összeállított vetítés oldotta a meghatott pillanatokat.

Képgaléria megtekintése (46 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően Kádár Írisz mondott köszönetet minden búcsúzó diák nevében a szülőktől kapott támogatásért, majd a diákok szüleiknek írott, köszönetüket, hálájukat kifejező leveleiket adták át, halk zene kíséretében.

A levelek átadásaután újabb vetítés következett, amely az együtt eltöltött tizenkét évet foglalta össze képekben, a Forever young és a We are the World című örökzöld slágerek hangjaira, sok vidám mosolyt és néhány könnycseppet is csalva a meghatott ballagók arcára, majd újabb köszönetnyilvánítás következett.

A búcsúzó végzősök nevében Czár Szabolcs a tanáraiknak mondott hálát, amiért munkájukkal, figyelmükkel, türelmes szeretetükkel próbálták őket értelmes, művelt, jó emberekké, felnőtteké nevelni. Köszönetük jeléül ajándékokat adtak át nevelőiknek, később osztályfőnöküknek, dr. Körmendyné Kiss Beátának egy külön dallal is kedveskedve az ajándék mellé.

A továbbiakban Bokor Bianka 12 évfolyamos tanuló mondott búcsúzó beszédet évfolyama nevében, a meghatottság, emelkedettség hangján, majd ünnepélyes zászlóátadás következett. A 11. évfolyamra hagyományozott zászlót a búcsúzók képviselői az évfolyam szalagját is rákötözve adták át a stafétát átvevők képviselőinek.

Ezt követően Dávid Bernadett tisztelendő anya búcsúztatta a ballagókat.
A nagy hagyományokkal rendelkező kalocsai tanítórend elöljárója az élet útjára készülő fiatalokat Krisztussal, Krisztusban járó életre bíztatta, az evangéliumokból Jézus szavát idézve, aki azt mondta:

Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet Az elöljáró egyéni döntéseink és tetteink nyomán kirajzolódó életünk gyakran rögös útjára Wass Alberttől és Klebelsberg Kunótól vett idézetekkel és azokat összekötő, magvas gondolatokkal vértezte fel a diákokat.

Képgaléria megtekintése (46 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően Koczkás Emma Eszter igazgató nővér, az intézmény vezetője tartott ünnepi beszédet.
Emberségre, helytállásra bíztatta a diákokat minden rájuk váró élethelyzetben, reményét kifejezve, hogy erre a feladatra a nevelőik és szüleik kellőképp felkészítették őket. Arra is figyelmeztette a felnőtt életük küszöbén állókat, hogy ez a rájuk köszöntő korszak az eddiginél több szabadságot ad, de nagyobb felelősséget is jelent.

Koczkás Emma nővér nem csak a búcsúzó diákokhoz szólt: nem mulasztotta el, hogy köszönetet mondjon mindenkinek, aki a ballagókat idáig elkísérve az embernevelés felelősségteljes munkájából részt vállalt, így a szülőknek nevelőknek, köztük is kiemelten dr. Körmendyné Kiss Beáta osztályfőnöknek, megköszönve munkáját és szeretetét.

Az igazgató nővér ünnepi gondolatai után a búcsúzók Csikósné Vörös Marianna igazgatóhelyettestől, egykori tanítójuktól útravaló, jelképes ajándékot kaptak, majd hozzátartozóiktól virágokat vettek át, a kettő közt pedig a diákok a hangszóróból felhangzó zenével együtt énekelték:

Mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk életünkön át, életünkön át … A továbbiakban a Szózat közös éneklése következett, végül utoljára szólalt meg az iskolacsengő a ballagóknak, akiket diáktársaik az iskola udvara kísérték, ahol hagyományos lufi eresztéssel zárult a rendezvény.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés