2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Országos kampányhoz csatlakozott az idei évben a kertvárosi iskola

2024. 02. 03., 08:07

Egy különleges, országjáró vándorláda – és a benne elhelyezett 18. századi kulcs – is részét képezi annak a kiállításnak, amelyen a hartai Német Nemzetiségi Tájház szebbnél-szebb tárgyait csodálhatják meg az érdeklődők a kertvárosi iskola földszinti folyosóján a Nemzetiségi Hét keretein belül.

Január 29-én, hétfőn elkezdődött a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola német nemzetiségi hagyományokat és értékeket fókuszba helyező rendezvénysorozata, a Nemzetiségi Hét, amelynek részeként már az előző héten megnyílt egy nem mindennapi kiállítás–így az iskolába érkező leendő első osztályosok is megcsodálhatták a szebbnél-szebb kiállított tárgyakat. A tárlat fontos eleme az a vándorláda, és a benne elhelyezett kulcs, amely a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának 2023-ban indult kezdeményezéséhez, a Wanderschlüsselhez kapcsolódik, amellyel a magyarországi németek betelepítésére emlékeznek.

Mint Grőb Gyulánétól, a hartai Német Nemzetiségi Tájház gondnokától megtudtuk, igyekeztek olyan darabokat bemutatni a kiállításon, amelyek a gyerekekhez egy kicsit közelebb állhatnak, illetve kapcsolódnak a Kalocsára érkező vándorládához és -kulcshoz. Mint hozzátette: festett bútordarabokat, viseleti darabokat, illetve egy bölcsőt is hoztak Hartáról a Nemzetiségi Hétre.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek

A hétfőtől péntekig tartó programsorozat fő témája az idei évben az Ulmer Schachtel vízi jármű, melyet színes alkotásokon keresztül is bemutatnak a tanulók, ugyanis műveik a kiállítás részét képezik. Mint Baranyai Alexandra, német nemzetiségi tanítótól megtudtuk, a diákok már hetek óta készülnek erre a programra, projektmunkák és kézműves foglalkozások alkalmával, illetve a negyedik évfolyamosok nemzetiségi táborban is részt vehettek Nemesnádudvaron, a Nemzetiségi Hét során reggelente rádióműsor, szerdán pedig táncház is várta a diákokat.

Arnold Adrien, a Német Önkormányzat Kalocsa elnöke örömét fejezte ki, hogy városi szinten aktívan részt tudnak venni a nemzetiségi hagyományok és történelem ápolásában, így a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola programjain is. Mint kiemelte, nagy kitüntetésnek tartják, hogy Kalocsára is megérkezett a hartai festett tulipános láda és a benne található 18. századi kulcs, amely azt jelzi, hogy városunk is egy fontos állomása, célpontja lett ennek a kampánysorozatnak.

Azt is mondhatnám, ez a kulcsa a jövőnknek és a múltunknak, és én bízom benne, hogy ennek az értékét és fontosságát a mai generáció ugyanúgy értékeli, ahogy a múlt századok generációi!– fogalmazott Arnold Adrien.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK