2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Digitális Közösségi Alkotóműhelyt avattak a Dózsában - A fiatalok itt célt, jövőképet és piacképes szaktudást szereznek

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 11., 09:51

„A Dózsában elért szakmai eredményekre figyelemmel a kalocsai intézmény felülreprezentált, de a digitális alkotóműhely, a robottechnológia oktatása feltételeinek megteremtésére az intézménynek további kiemelt pályázati forrást biztosítunk” – mondta 2018. február végén Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum akkori főigazgatója, immár kancellárja, amikor a város, egyben a járás legnagyobb oktatási intézményében a nagy ívű fejlesztést Font Sándor országgyűlési képviselővel ünnepélyesen útjára indította. Az EU finanszírozásából megvalósult fejlesztés bemutatóval egybekötött ünnepségét december 10-én, kedden tartották a Dózsa középiskola Martinovics utcai épületében.

Az eseményre Menner Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője, Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja, Valterné Pataki Gabriella főigazgató, a GINOP 6.2.3 pályázat szakmai vezetője, Jaszanovicsné Kovács Tímea, a kabinet iroda gazdasági vezetője, a pályázat pénzügyi vezetője és Hartyáni De-Dubois Krisztián, a pályázat projektmenedzsere is a városba látogatott.

A vendégeket Fekete Antal, a Bajai SZC Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezetője köszöntötte, majd a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Kalocsai karikázó” című néptáncbemutatója következett. A kitörő tapssal elismert műsorszámot Herczeg-Magó Marianna, az intézmény tanára, valamint Csóti Petra és Kovács Kíra Klementina, az iskola tanulói adták elő.

Fekete Antal köszöntőbeszédében emlékeztetett, a technológiai fejlődés fontosabb állomásai közül is kiemelkedik, amikor még Dózsás diák korában az iskolában nyelvi laboratóriumot adtak át, ugyanis előtte kazettás szalagos magnó szolgálta az idegennyelv-tanítást.

Azóta sok ilyen olyan mérföldkövet maga mögött hagyott az intézmény, amelyek ahhoz kellettek, hogy a Dózsát jelöljék ki a most megvalósított Digitális Közösségi Alkotóműhely létrehozására. A Dózsa az a szerencsés, amely most kipróbálhatja magát a digitális technológia üzemeltetőjeként is” – mondta a tagintézmény-vezető.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Menner Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzési és Felnőttképzési Fejlesztési Főosztályának vezetője elmondta:

„A helyettes államtitkárság nagyon fontosnak tartja, hogy az infrastruktúra, az eszközök fejlesztése megtörténjen a következő időszakban.

A szakképzés egyik stratégiai fő célkitűzése egy olyan infrastruktúrának a kialakítása a szakképző intézményekben, ahol diáknak és tanárnak egyaránt jó lenne.


Fontos, hogy olyan eszközöket tudjunk telepíteni ezekbe az intézményekbe, amelyek már arra készülnek, hogy a várható, korszerű technológiákat használják. Ezek a korszerű technológiák már ott vannak a nagyvállalatoknál, a kis-és középvállalkozásoknál, ezért az intézményeknek az a felelőssége, hogy a diákokat ezeknek az eszközöknek a használatára fel tudják készíteni. "-mondta Menner Ákos.

A főosztályvezető szerint a következő időszak nagy kihívása, hogy azok a szakmák, amelyek jelen pillanatban léteznek, milyen módon fognak átalakulni. Mint mondta, végeztek egy kutatást, melyek azok a szakmák, amelyek a digitalizáció kapcsán kiválthatók.

E szerint a termelésben működő szakmák 85 százaléka kiváltható robotizációval.

Azt is megnézték, a pedagógusok hány százaléka váltható ki ily módon, de ott csak 15 százalék ez az arány – mondta tréfásan, kicsit megnyugtatva a szakképzésben dolgozó oktatókat.

Menner Ákos hozzátette, a helyettes államtitkárság idén 35 milliárd forintot költ szakképző intézmények fejlesztésére, infrastruktúrára és eszközökre. Most tervezik a 2021-2027-es EU fejlesztési időszakot, melynek három fő területe van: infrastruktúra és eszközök-, kiváló oktatók biztosítása, valamint a diákok felkészítése arra a világra, amit még nem is tudunk pontosan, hogy milyen lesz.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A főosztályvezető megköszönte a kancellárnak és a főigazgatónak, hogy létrejött a Digitális Közösségi Alkotóműhely, melynek több funkcióját is részletezte.

„Egyrészt feladata azoknak a diákoknak a felkészítése, akik már az intézménybe járnak, de a pályaorientáció is egy nagyon fontos szempont, mert

Magyarország a szakképzésbe jelentkező diákok arányában nagyon rosszul áll.

Amíg Finnországban a fiatalok 72 százaléka jelentkezik szakképzésbe, nálunk 23 százalék. Ebből is adódik az a munkaerő-piaci vákum, ami napjainkban is tapasztalható”- mondta a főosztályvezető, aki végül azzal az innovációs szemlélettel kívánt további jó munkát, ami a Dózsában meg van.

Virág Tibor, a szakképzési Centrum kancellárja a Digitális Közösségi Alkotóműhely avatásával kapcsolatban egy másik vetületét világította meg a kérdésnek: miért válik majd értékké a Digitális Alkotó Központ?

Alkotni, valamit készíteni az mindig öröm. Az kicsit az Istentől megszállt pillanat, amikor belefeledkezünk valamibe, elkészítjük és valakinek a kezébe tudjuk adni. Azt tudjuk mondani, ezt én csináltam, ezt én alkottam. Ezzel az örömmel tudnak találkozni a fiataljaink a szakképzésbe, ha ebbe a helyzetbe hozzuk őket. Ha az alkotóműhelyben ezt tapasztalják, jobban nekiállnak a feladatnak, mintha könyvet kellene lapozgatni, vagy videón megnézni valamit. A fiatalokat nekünk nevelési szempontból is kell segíteni, felnőtté kell őket nevelni, meg kell tanítani őket dolgozni, a közösség terheit viselni.

Ezért örülhetünk, ha éppen az őket kiszolgáló okos eszközök kerülnek az iskolába, és pont azzal a módszerrel kell, hogy dolgozzanak, alkossanak, és értéket hozzanak létre, amit már nagyobbrészt a saját okos-telefonjukról is elérnek.

Nagyon örülünk, hogy ez a műhely ebbe az iskolába, Centrumba, térségbe került. Nagyon jó lenne, ha ezek az eszközök nem az évek múlása miatt, hanem a rendszeres használat következtében amortizálódnának.” – mondta a kancellár.

Ezt követően Menner Ákos, az ITM főosztályvezetője, Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja, Valterné Pataki Gabriella főigazgató ünnepélyesen átvágta a Digitális Közösségi Alkotóműhely avatószalagját, majd a szaktanárok segítségével bemutatták a három teremben kiállított digitális és egyéb modern eszközöket.

Az ünnepség előtti és utáni fogadáson a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskola vendéglátó ágazata tanulói által készített ételekkel, figyelmes kiszolgálással kedveskedtek a vendégeknek.

Az eseményen Valterné Pataki Gabriella főigazgatót, a GINOP 6.2.3 pályázat szakmai vezetőjét arra kértük, foglalja össze a projekt lényegét.


A pályázatból az eszközökre fordított összeg14 188 976 forint, az Európai Unió finanszírozásából.

 


A Digitális Közösségi Alkotóműhely egy olyan speciális oktatási tér, amelyben projekt alapú oktatás, saját motivációból eredő kísérletezés, nem ipari, hanem egyedi, gyors prototipizálás és oktatás zajlik. Olyan nyitott közösségi tér, amelyben a következő alkotótechnológiák mindegyikének szükséges jelen lennie, egymással kombinálható módon: ● elektronika, ● 3D nyomtatás, ● robotépítés, ● lézervágás, ● CNC megmunkálás, ● varrás, ● famegmunkálás, ● fémmegmunkálás.

A digitális közösségi alkotóműhely olyan közösségi műhely, amely teljesíti a modern alkotás alaptételét, vagyis olyan technológiák állnak rendelkezésre egy helyen, amellyel szinte bármilyen ötlet megvalósítható. A digitális közösségi alkotóműhely a műhelyek „vegyesboltja”, amely széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé.

Egy hely a feladványok megoldására, az elme kinyílására, a tervezésre, a kreatív alkotásra, az új kihívásokra és a játékra.

A digitális közösségi alkotóműhely széles gépparkkal széles képességek elsajátítását és gyakorlását teszi lehetővé.
Az alkotóműhely nem „elfogult” egy technológia irányában sem. Alaptétele, hogy a CNC-marás, a 3D-nyomtatás, a lézervágás, a mikroszámítógépek programozása, vagy éppen a varrás egyenrangú tevékenységek, amelyek egy-egy probléma megoldására, ötlet megvalósítására együttesen (is) alkalmasak. A digitális közösségi alkotóműhelyekben minden gyerek magától alkothat, az alkotók képessé válnak a digitális megmunkáló technológiák (3D-nyomtatás, lézervágás, CNC-megmunkálás, digitális varrás és robotika) alkalmazására. Erősödik a fiatalok innovációs készsége, erősödik a fiatalokat tanulásra, önálló alkotásra és munkára való motivációja. A fiatalok célt, jövőképet és piacképes szaktudást szereznek.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 03., 14:28
A helyszínen tájékozódtunk arról az 51-es főút kalocsai elkerülő szakaszán történt balesetről, amelyben két kamion ütközött össze ma reggel, és amelynek következtében az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette. A balesetet az okozhatta, hogy a reptér felől érkezett, szerencsétlenül járt sofőr ismeretlen okból elmulasztotta az elsőbbség megadását.
2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK