2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmák éjszakája a Dózsában és a Kossuthban – A Kereskedelmi és Iparkamara segítette az utazást

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 14., 12:56

Sokféle éjszaka van, de amelyik délelőtt 10-kor kezdődik és 22 óráig tart, az csak egy, a kalocsai Szakmák éjszakája. Az április 12-én, pénteken, a Mócsy János utcai gyakorlati képzőhelyekre szervezett programsorozatra a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásának köszönhetőn a járás távolabbi településeiről, Soltról, Hajósról is érkeztek pályaválasztás előtt álló fiatalok. A színes, szórakoztató programokon túl ez az „éjszaka” abban is különbözött a többitől, hogy a résztvevők végigjárhatták a város szakképző iskoláinak tanműhelyeit, betekinthettek az iskolák, a velük együttműködő cégek, vállalkozások életébe, és főleg személyesen is megtapasztalhatták, melyik foglalkozás mit takar.

Szinte a lehetetlenre vállalkoznánk, ha valamennyi, a Bajai SzC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az ugyancsak kalocsai Bajai SzC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája intézményekben oktatott szakmát, szakképzést, az ezzel kapcsolatos demonstrációkat szeretnénk bemutatni. Ezért inkább fotókkal, az intézmények vezetőivel, szakoktatóival a helyszínen készített videókkal adunk ízelítőt a programkavalkádból.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: KALOhírek

Elsőként a Dózsa Mócsy János utcai oktató központjában jártunk, ahol Fekete Antal tagintézmény-vezető osztotta meg velünk a nap eseményeit.

Fekete Antal külön is kiemelte Revák Katalin, az iskola műszaki vezetője munkáját, akinek a nagyszabású, százakat vonzó rendezvény megszervezésében és lebonyolításában fontos szerep jutott. Ugyanakkor, mint mondta, az iskola szinte valamennyi tanára személyesen is közreműködött a lebonyolításban, saját szakterülete népszerűsítésében.

Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja a bajai hasonló rendezvényről érkezett Kalocsára, így őt is megkérdeztük tapasztalatairól.

A Mócsy utca nem csak a Dózsának, de néhány ingatlannal arrébb a Kossuth gyakorlati szakképzésének is helyet ad. Már a bejáratban finomabbnál finomabb ételeket, például harcsapaprikást kapros túrós csuszával kóstoltattak a szakács és pincér tanulók, az iskola néptáncos diákjai az utca közepén előadott produkciójukkal kedveskedtek a vendégeknek.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: KALOhírek

Belépve a terembe éppen Németh Dávid barista adott ízelítőt a kávékészítés tudományából, de koktélok, gyümölcssaláta, sütemények is várták az érdeklődőket. A látogatók az egészségügyi szakképzésnek és a nemrégiben beszerzett korszerű orvosi műszereknek köszönhetően pillanatnyi egészségi állapotukról is hiteles képet kaphattak.

Ezen a helyszínen Baranyiné Hellényi Viktória tagintézményvezető-helyettest kértük fel a program ismertetésére.

A teljes program bemutatása a Kossuth esetében is hosszú lenne, de ízelítőnek azért néhányat megemlítünk. Csontmezei csontcsata, azaz egy emberi csontvázat kellett összerakni; Színes tájegységeink színes ételei; Sajtbirodalom, sajtkóstoló, sajtfelismerés; Fogd, vágd, töltsd, süsd – Csak húsevőknek!; A Vajas vízéből vett Élő édesvízi mikroszörnyek „4D” ben bemutató, utóbbihoz természetesen komoly felbontású mikroszkóp, számítógép és kivetítő párosult.

Képgaléria megtekintése (25 db kép)

Forrás: KALOhírek

A terem gasztronómiai sarkában Balogh Jenő szakoktató, mester pincér a flambírozás művészetét mutatta be, nagy érdeklődés és kóstolgatás közepette.

Ám hogy ennyi program közül kit, mi, melyik szakma, képzés mennyire mélyen érintett meg, ragadott magával, ezen a napon mekkora impulzus érte leendő kenyérkereső foglalkozása kiválasztásához, az majd később derül ki.

Mindenesetre a jó és változatos programoknak köszönhetően a szórakozás közbeni ismeretszerzés profi szinten valósult meg a Dózsában és a Kossuthban! Mindehhez valamennyi résztvevő névében szívből gratulálunk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés