2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Térítésmentes angol, német nyelvi képzés a Dózsában és a Kossuthban – 120 nyelvóra a 16-65 év közötti korosztálynak

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 23., 09:27

Egy-egy kedvező nyelvi képzésről értesülve a 40, 50 pluszos korosztály tagjai gyakran mondogatják: bezzeg, ha ez a lehetőség az én időmben lett volna, egy pillanatig nem gondolkodom rajta! A „fohász” a Széchenyi 2020 program GINOP projektje keretében meghallgatásra talált. A Bajai Szakképzési Centrum kalocsai intézményeiben, a Dózsában és a Kossuthban szélesre tárták a kaput a 16-65 éves korosztály előtt, hogy egy szintfelmérést követően mindenki a már meglévő, esetleg nulla nyelvtudásról indulva ingyenesen tanuljon angolt és németet, és azt saját szakterületén, vagy a nyelvvizsgán hasznosítsa.

A hamarosan induló, „Tanuljunk idegen nyelveket!” című projektről annak menedzsmentje és a Bajai SZC főigazgatója május 21-én, a Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézmény dísztermében tartott sajtótájékoztatót.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az eseményt Lakatos Melinda alpolgármester nyitotta meg, aki megköszönte, hogy a Szakképzési Centrumban megvalósuló projektnek köszönhetően a város lakossága ingyenesen juthat használható nyelvtudáshoz.

Mielőtt a szakmai programot ismertették, Benedek Viktória, a Dózsa közismert, énektudása révén Nívó-díjas diákja három könnyűzenei számot adott elő, amit a közönség nagy tapssal viszonzott.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az újságírókat és a képzésben résztvevő tanárokat Fekete Antal tagintézmény-vezető, egyben a projekt szakmai vezetője üdvözölte. Az angol nyelvtanár a sajtó képviselőinek ilyen minőségében első alkalommal bemutatott Valterné Pataki Gabriella főigazgatót külön is köszöntötte.

A tagintézmény-vezető emlékeztetett arra, hogy a Bajai SZC élére Virág Tibor korábbi főigazgatót az Innovációs és Technológiai miniszter kancellárrá nevezte ki, így a betöltésre váró főigazgató státuszt pályázati eljárást követően Valterné Pataki Gabriella nyerte el. A változás a két kalocsai tagintézmény munkáját nem érinti.

Valterné Pataki Gabriella főigazgató nyitóbeszédében elmondta: Magyarország Kormánya célul tűzte ki, hogy a lakosság minél nagyobb arányban vegyen részt formális oktatásban, képzésben, és lehetősége legyen a munkaerő-piaci szempontból releváns ismeretek, készségek, kompetenciák megszerzésére. 

A kitűzött célt a Kormány a szakképzési centrumokban megvalósuló GINOP-6.1.3-17 kódszámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” pályázat segítségével is igyekszik elérni. A Bajai Szakképzési Centrum esetében a GINOP-6.1.3-17-2018-00018 azonosítószámú projekt valósul meg, a rendelkezésre álló forrás a két város, Baja és Kalocsa tagintézményeit tekintve 105 millió forint.

A CENTRUM 700 FŐ RÉSZÉRE BIZTOSÍT INGYENES, 120 ÓRÁS ANGOL, ILLETVE NÉMET NYELVI KÉPZÉST A CENTRUMHOZ TARTOZÓ JÁRÁSOKBAN LAKCIMMEL RENDELKEZŐ, 16-65 ÉV KÖZÖTTI LAKOSSÁG RÉSZÉRE.

A nyelvi képzések a Szakképzési Centrum bajai és kalocsai tagintézményeiben valósulnak meg.

A főigazgató mondanivalóját Fekete Antal azzal egészítette ki:a „Tanuljunk idegen nyelveket!” című projekt közvetlen célcsoportja a 16 év feletti, a Bajai Szakképzési Centrum intézményeiben tanuló, illetve a járásban lakcímmel rendelkező azon lakosok, akik idegen-nyelvi tudással, készségekkel nem, vagy alacsony szinten rendelkeznek. A projekt szakmai vezetője felajánlotta, akinek ez gondot jelent, az on-line felületen történő jelentkezéshez a két intézményben segítséget kaphat. 

A 120 órás, mintegy négy hónapos, lehetőleg a képzésben résztvevők időbeosztásához igazodó tanfolyam keretében A1 - nulláról induló, A2 - a 8. osztályt végzett tanulók színvonalán lévő, B1 - középiskolát végzettek tudását tükröző, illetve B2 - a középfokú nyelvvizsgához közel álló tudást feltételező csoportokat alakítanak ki. A tanulócsoportok közel azonos színvonalon lévő, 9- 14 főből állnak majd.

Mint elhangzott, az ingyenes nyelvoktatás nagy segítséget jelenthet azoknak is, akik 2020-tól jelentkeznek a felsőoktatásba, ugyanis esetükben a bejutás előfeltétele a már meglévő középfokú komplex nyelvvizsga.

Fekete Antal bemutatta Vén Andrea angol nyelvtanárt, a városban és a járásban jól ismert, kalocsai székhelyű, akkreditált nyelvvizsga helyként is ismert AN-JU nyelviskola tulajdonos vezetőjét, akivel mint mondta, régóta élő a szakmai kapcsolat. Ám most, a projekt részeként új alapokra helyezik azt, és az oktatásban az AN-JU nyelvtanárai is részt vesznek. 


Forrás: Zsiga Ferenc

Ennek eredménye az is, hogy az angol és német nyelvvizsgára jelentkezőknek (alap-, közép-, felsőfok) a jövőben várhatóan nem kell távolabbi városokba menniük a TELC nyelvvizsgára, mert erre a nyelvvizsgáztatásra már korábban akkreditációt szerzett AN-JU-nak köszönhetően a vizsga várhatóan mindhárom részét a Dózsában tehetik le. A képzésben résztvevők minden rejtett költség nélkül tanulnak, és aki a feltételeknek megfelel, az a hatályos szabályok alapján a nyelvvizsga-díjat is visszaigényelheti - fejtette ki a tagintézmény-vezető.

Fekete Antal szakmai vezető szólt arról is, hogy lakossági képzéseken kívül a projekt célja a Szakképzési Centrum fejlesztése, a minőségi nyelvi képzésekhez szükséges infrastruktúra és szakmai háttér, módszertan kialakítása. 

A 105 millió forint európai uniós támogatás segítségével a nyelvi képzéseken kívül digitális idegen nyelvi tananyag kidolgozására is sor kerül. 

A FEJLESZTÉS EREDMÉNYEKÉNT A SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MINDKÉT KALOCSAI TAGINTÉZMÉNYÉBEN NYELVI LABORT ALAKÍTANAK KI.

A támogatásnak köszönhetően a Bajai Szakképzési Centrum nyelvtanárai továbbképzésen vehetnek részt, melyeken korszerű nyelvoktatási technikákat és módszertani útmutatásokat sajátíthatnak el. A nyelvtanárok szakmai kompetenciájának fejlesztésével a tagintézményekben folyó oktatás színvonala is emelkedni fog. – fogalmazott Fekete Antal, aki portálunk kérdésére elmondta, a projekt 2019. január 1-jén kezdődött, befejezése 2020. december 31-ig várható.

További információ kérhető a Dózsában és a Kossuthban, valamint a 06-30-16-000-11-es telefonszámon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>