2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vakációzz biztonságosan! – Akár életmentő lehetsz, de mindenképpen segítesz

2017. 06. 08., 16:54

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma immár harmadik éve biztosítja a helyszínt a városban tíz éve, a szünidő előtti napokra időzített Vakációs biztonságosan! elnevezésű programnak. Az iskola udvarán a Magyar Vöröskereszt, a rendőrség, a mentőszolgálat helyi munkatársai azokra a veszélyhelyzetekre, élethelyzetekre hívták fel a figyelmet, amelyek a szünidő alatt a fiatalokra leselkednek. Ám ami ettől is fontosabb, arra is felkészítették őket, miként segítsenek szakszerűen baleset vagy más körülmény miatt bajba került embertársaikon. A színes, élményekben gazdag programon a város valamennyi középiskolája részt vett.

Bálint Sándorné, a Dózsa ifjúsági védőnője, egyben a Magyar Vöröskereszt területi elnöke portálunknak elmondta: a tizedeik alkalommal megtartott Vakációzz biztonságosan! programot még a télen kezdte el szervezni, amelyhez Répásiné Vörös Rózsa őrnagytól, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársától, az Országos Mentőszolgálat Kalocsa Mentőállomás mentő tisztjeitől és mentő ápolóitól, Szeitzné Nyírő Csillától, a Magyar Vöröskereszt területi titkárától és önkénteseitől minden segítséget megkapott.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A középiskolák vezetői, köztük a helyszínt biztosító Fekete Antal, a Dózsa igazgatója szívesen fogadták az évről évre ismétlődő, de mindig valamilyen újdonságot is rejtegető eseményt.

A rendőrség bűnmegelőzéssel, drog-prevencióval foglalkozó munkatársai ezúttal a részegséget imitáló szemüveg alkalmazásával érték el a diákoknál, próbaképpen e sorok írójánál, hogy anélkül éljék át az ittasság „élményét”, hogy akár egy csepp alkoholt fogyasztottak volna. A kis akadálypálya gyalogos leküzdésére tett kísérlet „részeg szemüveggel” olyan új dimenziót tárt fel, amely alkohol nélkül is azt a súlyos üzenetet adta:

az ittas vezetés nem csak veszélyes, de akár az élet elvesztésével is járhat.

A fiatalok további három helyszínen az úgynevezett segítségnyújtói attitűdjük megerősítéséhez kaptak segítséget annak érdekében, hogy kritikus helyzetekben se legyenek passzívak, lehetőségeikhez képest segítsenek a bajba jutottakon.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A fülhallgatóval, zenehallgatás közben ránk leselkedő közlekedési veszélyhelyzetek bemutatása, egy kerékpáros és motoros ütközése miatt bekövetkezett alkartörésnek és koponya alapi törésnek az elsődleges ellátása, egy személygépkocsi vezetőjének mellkas sérülése éppúgy szerepelt az imitált balesetek, élethelyzetek között, mint a túrázás közben elszenvedett bokaficam, vagy a szakszerű kullancs eltávolítás. Hogy mindez életszerű legyen, bőven fogyott a művér és a kötszer, és ha fájdalmukban nem is nyögtek, de pörögtek, forogtak a próbabábuk.

A 8 órától 14 óráig tartó Vakációzz biztonságosan! programon mintegy 300 diák vett részt, és mint a közreműködő szakemberek megállapították: a fiatalok érdeklődése valamennyi helyszínen töretlen volt. A mesterségesen létrehozott baleseteknél – ezúttal ugyan stressz mentes helyzetben – sikerült elsajátítaniuk azokat az ismereteket, készségeket, amelyeket kritikus helyzetekben, pillanatokban a mindennapi életben is jól hasznosíthatnak.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei