2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan befejeződik a korai aratás a kalocsai járásban

Hamarosan befejeződik a korai aratás a kalocsai járásban
Zsiga Ferenc  |  2024. 07. 04., 17:39

– A szokásosnál jóval korábban, már június első hetében megkezdődött az aratás a kalocsai járásban és a Közép-Duna mentén. A jelenlegi adatok és becslések szerint csúcsokat nem dönt az idei termés, és sajnos a jó minőségű gabonából is kevesebb kerül a magtárakba. A felvásárlók, integrátorok szerint a térségünkben eddig betakarított őszi búza 80 %-a takarmány minőségű, amiért jelenleg mintegy 61-63 ezer forintos eladási árat kínálnak a termelőknek – sommázta a betakarítás eddigi tapasztalatait Szigeti Tamás, a Közép-Dunamenti Kiemelt térség agrárbiztosa, akit az aratási munkák állásáról és a felvásárlási árakról kérdeztünk.

A szakember elmondta:

Ilyen korán emberemlékezet óta nem kezdődött meg a nyári aratás, mint az idén. A kalocsai járásban és a Közép-Duna-menti térségben már június első napjaiban megindult a betakarítás. Sajnos az elmúlt hetek szélsőséges időjárása kihatással van a termés eredményére. Jó hír a gazdálkodóknak, hogy a tavalyihoz képest a szántóföldi növények esetében nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak a piaci viszonyok."– összegezte az eddigi tapasztalatokat Szigeti Tamás, aki szerint az is kedvező, hogy magyar termelői raktárak többnyire üresen várják az idei termést.


Miként alakul a betakarítás?
- A nagy meleg, majd a hirtelen lehűlés ellenére jól halad a munka, így rendhagyó módon Péter Pál napjára, azaz június 29-re a gazdálkodók többsége végzett az aratással. Az őszi árpa, őszi káposztarepce betakarítása teljesen befejeződött, az őszi búzáé a végéhez közeledik. A piaci helyzet nyugodtabb gabonaszezont ígér, de sajnálatos módon nem emelkedtek olyan mértékben a tavaly felére esett felvásárlási árak, amint azt a gazdák szeretnék. A gazdasági év eddigi időjárása miatt kimagasló terméseredményeket nem vártunk, és a tapasztalatok is ezt igazolják vissza. Összességében mennyiségben közepes, minőségben lehet, hogy ettől kicsit rosszabb eredmény realizálódik.

Az okokról szólva az agrármérnök kifejtette:

Az őszi vetésű növények, az árpa, a repce és a búza esetében. az aratási időszak kezdetén lehullott csapadék rontott a a minőségi mutatókon Az őszi betakarítású növényeknél viszont a legjobbkor jött a vízpótlás, a napraforgóról és kukoricáról szóló prognózisok erős bizakodásra adnak okot. A jelenlegi időjárás kedvez az aratásnak. A felvásárlási árak szórt képet mutatnak.Árpa: 6-9 tonna / hektár, a jelenlegi felvásárlási átlagár: 52-55 ezer Ft / tonna. Repce: 2-3,3 tonna / hektár, mostani felvásárlási átlagár: 170 ezer Ft / tonna (+ bonifikáció: megfelelő olajmennyiség esetén + 10.000 Ft / tonna, azaz 180.000 Ft / tonna. Búza: 5,5-7,3 tonna / hektár, pillanatnyi felvásárlási átlagár: 63 ezer Ft / tonna.


A nyár elején gyakori kisebb mennyiségű csapadék elsősorban a búza esetében volt negatív hatással a minőségi mutatókra, azaz a sikér és fehérje tartalomra.” Legfontosabb kalászosunk, az őszi búza minősége hogyan alakul?
- A felvásárlók, integrátorok szerint a térségünkben eddig betakarított őszi búza 80 % -a takarmány minőségű. Ezért jelenleg mintegy 61-63 ezer forintos eladási árat tudnak realizálni a termelők. Sajnos a jobb minőségű malmi (euro) és az étkezési búza kevés, ezért a gazdálkodóknak jelenleg 66-67 ezer forintot fizetnek tonnánként. Szólni kell még a durumbúzáról, amelynek termésátlaga 5-6 tonna / hektár, pillanatnyi felvásárlási átlagára 105 ezer Ft / tonna.

A kapás növényekkel hogyan állunk?
- A kapások fejlődésére egyértelműen jó hatással volt a közelmúltban lehullott nagy mennyiségű csapadék. Jelentős méretű belvizes területek sehol sem alakultak ki. Nem véletlen, hogy a kukorica jól fejlett, a táblák homogének, és úgy 7-8 tonnás hozamokat ígérnek. A napraforgó a tengerihez hasonlóan meghálálta az esős időjárást, 2,5-3,5 tonnás hozamokkal kecsegtet. A burgonya esetében 25-30 tonnás termésátlaggal terveznek azokon a területeken, ahol nem öntöznek. Az állományról elmondható, hogy az elvárásoknak megfelelően növekszik. A szója különösen jó formát mutat. A növény magassága eléri az ötven centit és eddig zömében a fertőzések is elkerülték az állományt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK