2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Bufurc bácsi dedikált – Bemutatták az olvasóközönségnek András Róbert első kötetét

Illés György Cinó  |  2019. 03. 29., 17:27

A Tomori Pál Könyvtár Kamaratermében szerda este hattól megtartott könyvbemutató író-olvasó találkozón a színpadon a húsz elbeszélést közreadó, fotókkal illusztrált füzet megjelenését anyagilag támogató András Attila, az ANDA Present tulajdonosa, a kiadás sajtó alá rendezése során és a kötet promontálásában segédkező, a moderátor feladatait is vállaló Török Ferenc, a szerző munkásságát elsőként fölkaroló KALOhírek főszerkesztője, Borbély-Juhász Ágnes mellett maga Bufurc bácsi, alias András Róbert foglalt helyet a színpadon. Velük szemben a közönség, akiknek sok vidám pillanatot hozott a dedikálást megelőző kötetlen, kedélyes beszélgetés.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

A színpadon András Róbert mellett ülők a kötet megjelenésének körülményeit és előzményeit a saját szemszögükből ismertették, majd kérdéseket tettek föl a szerzőnek, amelyre Bufurc bácsi a tőle megszokott közvetlen hangon válaszolt.

Megtudtuk többek közt, hogy

a Bufurc nevet a fiúnevelős tanítványai ragasztották rá, akkori, ugyane nevet viselő kutyája után.

Akkoriban jutott el a mélypontra, amikor a munkaidő után első útja már mindig a kocsmába vezetett, és a mindennapos részegeskedés miatt kiüresedettnek érezte már az életét. Emiatt, igazolatlan távollétei okán kellett távoznia közös megegyezéssel arról a munkahelyéről is.

Előzőleg többször is volt pszichiátrián, ahol alkoholfüggőségét próbálták kezelni, de vajmi kevés sikerrel, mert hiányzott belőle az elhatározás,

így az osztályról kikerülve első útja egyenesen a kocsmába vezetett. Ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen, saját magának kellett fölismernie, hogy változtatnia kell életén. Ekkor – immár hét éve – fordult segítségért dr. Tóth Norberthez, aki terápiás célzattal is bíztatta az írásra.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Az önpusztító „halkoholista”

Ez is közrejátszhatott abban, hogy András Róbert

a korábbi függősége helyett választott horgászat mellett egy ideje már az írásba fekteti energiáit. Igaz, ezek a függőségek sokkal kevésbé ártalmasak, hacsak nem a halakra nézve

– ennek kapcsán egy szójátékkal „halkoholistának” mondta magát Bufurc –, az írásról pedig megtudtuk, hogy kezdetben recepteket írt, mégpedig elrontott ételeinek tréfás leírását. Később kezdte el megírni régi emlékeit, amelyek stílusa sokak tetszésével találkozott.

Ma már saját honlapja is van, ahol a horgászatnak külön kategóriát indított, aki pedig ismeri őt, a „halkoholista” szójátékon dobhat egyet, azzal, hogy önpusztító életmódját „őnpusztítóra” váltotta, mivel talán legkedveltebb horgászprédája a balin, más néven ragadozó őn, amelynek horgászatában mesteri szintre fejlesztette tudását.

András Róbert egyébként

büszke arra, hogy most már képes rá, hogy szenvedélybeteg sorstársainak segítségére legyen,

amire bőven nyílik is lehetősége jelenlegi munkahelyén, a kalocsai Sorsok Házában. Elhangzott, hogy e téren is vannak sikerei.

A most bemutatott, füzet formátumú kiadvány a ’70-es évek kékeslila iskolai borítópapírjait idéző külsőt kapott, a hagyományos, piros szegélyű címkével, ezzel is utalva arra, hogy sok történet azokba az időkbe vezet vissza, amikor szülein kívül nagyapja, Gergő papa próbált embert nevelni belőle.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Ennek kapcsán szóba kerültek az kisiskolás évek is, amiből a hallgatóság megtudhatta, hogy Bufurc általános iskolában még végig kitűnő tanuló volt – bár édesanyja már akkor is minden mozdulatában hibát talált –, és csak a gimnáziumi évei alatt kanászodott el.

Várjuk a folytatást

A kiadvánnyal kapcsolatban elhangzott, hogy azt több hasonló kiadvány, sőt később akár egy komolyabb kötet is követ majd a tervek szerint. Egyrészt bőven vannak még kiadatlan írásai, másrészt ígérete szerint folytatja is majd. Többek között

a megszokott, humoros formában föl szeretné dolgozni azt a nagyjából 36 éves korában kezdődő folyamatot, hogy hogyan mászott ki az alkohol csapdájából.

András Róbert végül hosszasan mondott köszönetet mindenkinek, aki a kötet létrejöttében segítségére voltak, támogatták, kiemelten „kuzinjának”, András Attilának, aki már korábban is sokat és sokszor segített rajta, anyagilag és lélektanilag is. Amint Bufurc fogalmazott, volt, amikor csak ő bízott már benne.

Az első kötetes szerző ugyanakkor kifejezte háláját azoknak is, akik a közösségi médiában történt korábbi publikációk kapcsán bátorították őt, megosztották írásait, vagy véleményükkel segítették a fejlődésben, köztük név szerint is említve Szigeti Attilát, alias Szixát, Sűrű Adélt, és Zsadon Gábort, utóbbi egyébként több mint kétszáz kilométert utazott, hogy jelen lehessen az eseményen.

Képgaléria megtekintése (23 db kép)

Köszönetet mondott portálunknak – személy szerint e sorok írójának is – írásai gondozásáért, népszerűsítéséért, de név szerint megköszönte a bíztatást Török Ferencnek, a betegsége leküzdésében nyújtott segítségért pedig dr. Tóth Norbertnek, míg Bagó Istvánnak és Korsós Anikónak absztinenciája megszilárdításában nyújtott támogatásukért fejezte ki háláját.

A közönségtalálkozó végén a hallgatóság kérdéseire is válaszolt András Róbert, majd a helyszínen megvásárolható köteteket dedikálta is, amiért hosszú sort alkotva várakozott a lelkes hallgatóság. A kötetet a későbbiekben a szerzőnél, vagy a Balaton Könyvesboltban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK