2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Őseink Útján ’Amare phure romengo drom’ – A roma kultúra és tehetség ünnepe volt szombaton Kalocsán

Illés György Cinó  |  2022. 03. 30., 14:56

A Cigány Szív Egyesület és Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata közös szervezésében, a Kultúrpart Egyesület szakmai támogatásával valósult meg a cigány kulturális értékek, hagyományok átörökítését elősegítő program, amelynek kínálatát a most először megtartott cigány ételek főzőversenye is színesítette. A rendezvény keretében tartották a Chirikji cigány kulturális seregszemle programsorának gálaműsorát és díjkiosztóját is. A jó hangulatú nap műsorára koncertek tették föl a koronát, a sztárvendég a Szilvási Gipsy Folk Band volt.

Mi előre szóltunk, hogy nagy buli várható! Aki bánja, hogy lemaradt, reménykedhet, hogy jövőre még nagyobb szabású rendezvényt szerveznek majd, hiszen mindkét kapcsolódó programot hagyományteremtő szándékkal hívták életre.

Az Őseink Útján nagyrendezvényhez az előző napon, pénteken este egy színházi előadás is tartozott volna: Az én babám egy fekete nő címmel a Cinka Panna Cigány Színház premierjét láthatta volna a közönség a Kalocsai Színházban, amint azt előzőleg népszerűsítettük is, bemutatva a darab szinopszisát és szereposztását. Ám az előadás előtti nap kaptuk a hírt: az egyik művész sérülése következtében az előadást el kellett halasztani, így azt a művész felgyógyulása utáni későbbi időpontban tartják majd meg – az időpontról tájékoztatjuk olvasóinkat!


Másnap, szombaton a Petőfi utca végénél, a Szőlőkközi Sporttelep mellett található Vásártéren változatos programsor várta az érdeklődőket.
Már reggel óta sürgölődtek a cigány ételek főzőversenyének nevezői. Rotyogtak a bográcsok, finom illatok töltötték be a teret. A versenyzők körében népszerű volt a lecsó és annak számos különféle változata, de többen főztek pörköltet, köztük borban főtt marhával és sertés pacallal, és terítékre került az elmaradhatatlan töltött káposzta is.
A nevezők és étkeik listáját, valamint az eredményeket külön cikkben közöljük, amelybe beágyazott videókból a cigány konyha egy-két titkát is megtudhatják.

Ekkor tartották meg a ’Chirikji’ cigány tehetségkutató gáláját és eredményhirdetését is, amelyről szintén külön cikkünk készült, több videóval és képgalériával illusztrálva.

A hivatalos programok előtt Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza polgármester is köszöntötte a résztvevőket, köszönetet mondva a szervezőknek a színvonalas, városunk kulturális életét is színesítő rendezvény életre hívásáért, a közönségnek pedig jó szórakozást, tartalmas időtöltést kívántak programokhoz.
A díjkiosztó után a Kalocsai Fiúk adott koncertet.
A roma pop műfajban is tevékeny Fiúk ezúttal autentikus repertoárjukból vonultattak föl jó néhány darabot, tekintettel arra, hogy


A RENDEZVÉNY CÉLJA KIFEJEZETTEN A CIGÁNY HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS AZ ŐSI KULTÚRA AUTENTIKUS FORMÁINAK, ZENÉJÉNEK, TÁNCAINAK, VISELETEINEK, GASZTRONÓMIÁJÁNAK ÁTÖRÖKÍTÉSE A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓKRA.

A Szilvási Gipsy Folk Band ezt az ősi, tiszta forrást kicsit újragondolva tárja a hallgatóság elé: az autentikus cigány zene motívumait és dallamait más műfajokból vett hatásokkal, ritmusokkal, hangzásokkal ötvözve.
A jó zenéhez jó közönség is kell, amiben itt nem volt hiány – kis túlzással a fele nép a színpadon táncolt, a másik fele a nézőtéren. Ezt videóra is vettük:


A rendezvény fő üzenetének jelképe is lehetett volna az a pillanat, amikor a legidősebb kalocsai cigányt szólították a színpadra, aki korát meghazudtoló táncot lejtette legszebb cigánylányok egyikével, aki nem  mellesleg az unokája, sőt, egy időre a dédunokája is bekapcsolódott. 

 

E két koncerttel zárult Kalocsán az első ’Őseink Útján – Amare phure romengo drom’ cigány kulturális találkozó – és vele a Chirikji tehetség program is –, de a jó hangulatra és nagy sikerre, valamint a szervezők nyilatkozataira tekintettel valószínű, hogy lesz jövőre is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK