2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Első Cigány Ételek Főzőversenye – Résztvevők, ételek, eredmények

Illés György Cinó  |  2022. 03. 30., 14:43

A Cigány Szív Egyesület és Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata közös szervezésében valósult meg a cigány kulturális értékek, hagyományok átörökítését elősegítő program, amelynek kínálatába a zene tánc és irodalom mellé a gasztronómiát is fölvették. Az I. Cigány Ételek Főzőversenyén tízen kötöttek kötényt, ragadtak fakanalat. A főzőcskézők közt bekapcsolt kamerával is sétáltunk egy kicsit, hátha megtudunk valamit a cigány konyha titkairól…

Szombaton a Petőfi utca végénél, a Szőlőkközi Sporttelep mellett található Vásártéren felállított, az Őseink Útján egész napos programjának helyet adó kulturális rendezvénysátor mellett már reggel óta sürgölődtek a cigány ételek főzőversenyének nevezői. Rotyogtak a bográcsok, finom illatok töltötték be a teret.

A főzőhelyeken a versenyzőket az ételeikről szokásokról, receptekről, a cigány konyha titkairól próbáltuk faggatni:


Némi fejtörést okozott, hogy mi lehet ez, ami olyan, mintha pacal lenne, de mégsem az – kiderült, sertésgyomorból készült a pörkölt, amely egyébként ezüstérmet érdemelt. A gyomor, vagy, ahogy a zsűri eufemizálta, ’bendő’ tudvalevőleg igen olcsó hentesáru, ám ha hiszik, ha nem, nem emiatt főzik! Hanem miért? Válasz a videóban:


Főzőverseny-eredmények

A gasztronómiai versengés és a kapcsolódó Chirikji cigány tehetségkutató program eredményhirdetését is délután, a válogatókon feltűnt legígéretesebb tehetségek bemutatói után és a programot záró koncertek előtt tartották.
A zsűrinek ezek az ételek ízlettek legjobban:

  • Első helyezett lett Rapcsák Judit és Jakab Zoltán cigánylecsója.
  • Második helyen Korsós Ilona Gyöngyi sertésgyomorból készült bendő pörköltje zárt.
  • Harmadik lett Schmidtné Kollányi Margit töltött káposztája és kapros-túrós csuszával tálalt kakaspörköltje.

 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az ételeket értékelő Müllner Dóra gasztronómiai szakíró azonban hangsúlyozta, hogy az étkek kivétel nélkül finomak és különlegesek voltak, ezért igen nehéz volt közülük választani, viszont könnyű volt velük jóllakni.

Ezért álljon itt a többi főző neve és étele is: Sóki Jenőné sertéspörköltet készített, Kolompár Brigitta lecsós szeletet, joghurtos-kapros nokedlivel, Rostás Heni cigánylecsóval, Rostás Mária bodaggal tálalt húsos káposztával, Sárközi János József egy remek halászlével, Orsós János pedig marhapörkölttel örvendeztette meg a zsűrit és vendégeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés