2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Első Cigány Ételek Főzőversenye – Résztvevők, ételek, eredmények

Illés György Cinó  |  2022. 03. 30., 14:43

A Cigány Szív Egyesület és Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata közös szervezésében valósult meg a cigány kulturális értékek, hagyományok átörökítését elősegítő program, amelynek kínálatába a zene tánc és irodalom mellé a gasztronómiát is fölvették. Az I. Cigány Ételek Főzőversenyén tízen kötöttek kötényt, ragadtak fakanalat. A főzőcskézők közt bekapcsolt kamerával is sétáltunk egy kicsit, hátha megtudunk valamit a cigány konyha titkairól…

Szombaton a Petőfi utca végénél, a Szőlőkközi Sporttelep mellett található Vásártéren felállított, az Őseink Útján egész napos programjának helyet adó kulturális rendezvénysátor mellett már reggel óta sürgölődtek a cigány ételek főzőversenyének nevezői. Rotyogtak a bográcsok, finom illatok töltötték be a teret.

A főzőhelyeken a versenyzőket az ételeikről szokásokról, receptekről, a cigány konyha titkairól próbáltuk faggatni:


Némi fejtörést okozott, hogy mi lehet ez, ami olyan, mintha pacal lenne, de mégsem az – kiderült, sertésgyomorból készült a pörkölt, amely egyébként ezüstérmet érdemelt. A gyomor, vagy, ahogy a zsűri eufemizálta, ’bendő’ tudvalevőleg igen olcsó hentesáru, ám ha hiszik, ha nem, nem emiatt főzik! Hanem miért? Válasz a videóban:


Főzőverseny-eredmények

A gasztronómiai versengés és a kapcsolódó Chirikji cigány tehetségkutató program eredményhirdetését is délután, a válogatókon feltűnt legígéretesebb tehetségek bemutatói után és a programot záró koncertek előtt tartották.
A zsűrinek ezek az ételek ízlettek legjobban:

  • Első helyezett lett Rapcsák Judit és Jakab Zoltán cigánylecsója.
  • Második helyen Korsós Ilona Gyöngyi sertésgyomorból készült bendő pörköltje zárt.
  • Harmadik lett Schmidtné Kollányi Margit töltött káposztája és kapros-túrós csuszával tálalt kakaspörköltje.

 

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az ételeket értékelő Müllner Dóra gasztronómiai szakíró azonban hangsúlyozta, hogy az étkek kivétel nélkül finomak és különlegesek voltak, ezért igen nehéz volt közülük választani, viszont könnyű volt velük jóllakni.

Ezért álljon itt a többi főző neve és étele is: Sóki Jenőné sertéspörköltet készített, Kolompár Brigitta lecsós szeletet, joghurtos-kapros nokedlivel, Rostás Heni cigánylecsóval, Rostás Mária bodaggal tálalt húsos káposztával, Sárközi János József egy remek halászlével, Orsós János pedig marhapörkölttel örvendeztette meg a zsűrit és vendégeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK