2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Chirikji” Cigány Kulturális Seregszemle, tehetségkutató programsorozat –Kalocsán volt a válogató

Illés György Cinó  |  2022. 03. 22., 08:08

A cigány kultúra megőrzését és ünneplését szolgálja a Chirikji nevű kulturális seregszemle, amelyet a Cigány Szív Egyesület és Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata (CNÖ) szervezett pályázati forrás segítségével, és amelynek keretében roma fiatalok részére kiírt tehetségkutató versenyt tartanak. Három helyszínen – Kalocsán vasárnap tartották, hétfőn és kedden pedig Solton és Kiskőrösön – tartják a válogatókat, majd szombaton Kalocsán lesz a döntő. A legjobbnak ítélt produkciók a nagyközönség előtt is bemutatkoznak majd az e hét szombaton tartandó gálán. Erre egy nagyszabású rendezvény keretében kerül sor, amelynek részeként pénteken bemutatkozik Kalocsán a Cinka Panna Cigány Színház is, szombaton pedig először tartják meg a Cigány Ételek Főzőversenyét.

Vasárnap délelőtt 10 órakor Kalocsán a Kamarateremben kezdődött, a hét első napjain Kiskőrösön és Solton folytatódik a cigány tehetségkutató válogatója, amelyre hat kategóriában várták a jelentkezőket: csoportos és egyéni zenés, illetve táncos produkciókkal, prózai előadásokkal és szavalatokkal, valamint képzőművészeti alkotásokkal lehetett nevezni.


A válogatókon tovább jutott produkciókat a március 26-án, szombaton a Kalocsai Színházban tartandó döntőn zsűrizik. A legszínvonalasabb produkciókat a nagyközönség is megtekintheti az e hét szombaton az "Őseink útján – Amare phure romengo drom" című, szintén pályázat segítségével megvalósuló program keretében tartandó gálán. A rendezvényen a Chirikji tehetségkutató felfedezettjein kívül fellép a Kalocsai Fiúk zenekar és a Szilvási Gipsy Folk Band.

A Cigány Szív Egyesület és a CNÖ közös szervezésében megvalósuló, rendezvény azonban más programokkal is szolgál majd:
Hagyományteremtő szándékkal

ELSŐ ALKALOMMAL KERÜL MEGRENDEZÉSRE A CIGÁNY ÉTELEK FŐZŐVERSENYE.

Már a cigány kultúra ünnepnapjának is tekinthető program előestéje is meglepetést tartogat:

PÉNTEK ESTE A KALOCSAI SZÍNHÁZBAN PREMIERREL MUTATKOZIK BE A CINKA PANNA CIGÁNY SZÍNHÁZ.

A programokról tudósítunk!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés