2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fiatalok és fogvatartottak részesültek a bérmálás szentségében Dunapatajon

2016. 10. 10., 16:32

Az irgalmasság szentévében együtt bérmálta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet húsz fogvatartottját, valamint Dunapataj és Harta fiataljait október 7-én, a dunapataji Magyarok Nagyasszonya-templom búcsúnapjának ünnepén.

Bár két külön oldalon ültek, mégis együtt vettek részt a szentmisén, együtt fogadták a bérmálás szentségét fogvatartottak, valamint Dunapataj és Harta fiataljai. Soha nem látott esemény helyszíne volt ezzel a dunapataji templom.


Forrás: Lambert Attila / Magyar Kurír

A szentmisét Bábel Balázs érsek koncelebrálva Csorba József dunapataji plébános börtönlelkésszel, Sebők Norbert hartai és Móró László homokmégyi plébánossal mutatta be, és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tíz dunapataji, tíz hartai fiatalnak és húsz fogvatartottnak. Ők Állampusztáról érkeztek, őrök kíséretében, hozzátartozók nélkül, miután börtöncursillón készületek a szentség vételére – írja a Magyar Kurír honlapján, ahol Bábel Balázs érsek prédikációjából is lehet részletek olvasni.

A bérmáláshoz két oszlopban járultak. Az egyikben a fiatalok, akiket bérmaszüleik kísérték, a másikban a fogvatartottak. Őket nem tudták sem hozzátartozók, sem bérmaszülők kísérni, így a már megbérmált lépett társa mögé támogatást nyújtva – olvasható a katolikus hírportálon.

Dunapataj plébánosa, Csorba József készítette fel a fogvatartottakat a bérmálás szentségének vételére. Már a börtönlelkészi szolgálat 2000-ben történt indulása előtt is látogatta az állampusztai és a hozzá tartozó solti börtönt, ahol ma mintegy 1200 fogvatartott él. Csorba József naponta bemegy a börtönbe. Kezdeményezésére már többször tartottak cursillót, voltak Mátraverebély-Szentkúton a fogvatartottak zarándoklatán. Fontosak számukra az ünnepek, kiemelt esemény mindkét börtönben a búcsú. Ilyenkor a szentmisét követően közös főzés és vendéglátás teszi teljessé az ünnepet. Az atya csoportja most éppen börtönök közötti bibliaismereti versenyre készül. Csorba József örömét fejezte ki, hogy megvalósult a település fiataljai és a fogvatartottak közös bérmálása.

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK