2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fiatalok és fogvatartottak részesültek a bérmálás szentségében Dunapatajon

2016. 10. 10., 16:32

Az irgalmasság szentévében együtt bérmálta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet húsz fogvatartottját, valamint Dunapataj és Harta fiataljait október 7-én, a dunapataji Magyarok Nagyasszonya-templom búcsúnapjának ünnepén.

Bár két külön oldalon ültek, mégis együtt vettek részt a szentmisén, együtt fogadták a bérmálás szentségét fogvatartottak, valamint Dunapataj és Harta fiataljai. Soha nem látott esemény helyszíne volt ezzel a dunapataji templom.


Forrás: Lambert Attila / Magyar Kurír

A szentmisét Bábel Balázs érsek koncelebrálva Csorba József dunapataji plébános börtönlelkésszel, Sebők Norbert hartai és Móró László homokmégyi plébánossal mutatta be, és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét tíz dunapataji, tíz hartai fiatalnak és húsz fogvatartottnak. Ők Állampusztáról érkeztek, őrök kíséretében, hozzátartozók nélkül, miután börtöncursillón készületek a szentség vételére – írja a Magyar Kurír honlapján, ahol Bábel Balázs érsek prédikációjából is lehet részletek olvasni.

A bérmáláshoz két oszlopban járultak. Az egyikben a fiatalok, akiket bérmaszüleik kísérték, a másikban a fogvatartottak. Őket nem tudták sem hozzátartozók, sem bérmaszülők kísérni, így a már megbérmált lépett társa mögé támogatást nyújtva – olvasható a katolikus hírportálon.

Dunapataj plébánosa, Csorba József készítette fel a fogvatartottakat a bérmálás szentségének vételére. Már a börtönlelkészi szolgálat 2000-ben történt indulása előtt is látogatta az állampusztai és a hozzá tartozó solti börtönt, ahol ma mintegy 1200 fogvatartott él. Csorba József naponta bemegy a börtönbe. Kezdeményezésére már többször tartottak cursillót, voltak Mátraverebély-Szentkúton a fogvatartottak zarándoklatán. Fontosak számukra az ünnepek, kiemelt esemény mindkét börtönben a búcsú. Ilyenkor a szentmisét követően közös főzés és vendéglátás teszi teljessé az ünnepet. Az atya csoportja most éppen börtönök közötti bibliaismereti versenyre készül. Csorba József örömét fejezte ki, hogy megvalósult a település fiataljai és a fogvatartottak közös bérmálása.

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK