2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bábel Balázs érsek Kiskunhalason nyitotta meg a II. Rákóczi Ferenc emlékévet

2019. 04. 02., 11:05

A kiskunhalasi Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt templomban március 31-én ünnepi szentmisét mutatott be Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Rákóczi-emlékév megnyitása alkalmából. A környékbeli hívek mellett jelen voltak a halasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium tanárai és növendékei is - írja a Magyar Kurír Katolikus portál.


Forrás: Magyar Kurrír

Hozdik Zsolt plébános megköszönte a főpásztornak, hogy eljött Kiskunhalasra a Rákóczi-emlékév megnyitására. A Magyar Kurrír szerint Bábel Balázs érsek válaszában kiemelte: illő, hogy a halasi iskola névadójáról megemlékezzenek, aki ugyan nem szent, de hitvalló emberként élte le megtérése után életének második részét.

Nagyböjt negyedik vasárnapjának evangéliumi része a tékozló fiú ismert története volt. Bábel érsek az apa és a jussát elkérő fiú közötti kapcsolat, a példabeszéd ma is aktuális mondanivalója köré fűzte szentbeszédét. Mint mondta, a fiú elszakadt az atyai háztól. Párhuzamot vonva: gyakran mi is elszakadunk Istentől, az atyai háztól, de mint a fiú, aki megbánta tettét, a bűnbánat szentsége, a gyónás által mi is bocsánatot nyerhetünk mennyei Atyánktól.


Forrás: Magyar Kurrír

Az evangéliumi rész az irgalmas atyáról és a bűnbánó fiúról szólt, mely arra buzdít minden keresztény embert, hogy örömmel kérje a bűnbánat szentségében a visszatérés lehetőségét az Atyához. Erre figyelmeztet, erre kér az Egyház a húsvéti, bűnbánati időszakban mindenkit; számunkra ennek lehetőségét ajánlja fel az irgalmas Isten. Örülnünk kell tehát, hogy nem csupán halálunkat követően reménykedhetünk, hogy visszatérünk az atyai házba, hiszen életünk során a templomba betérve is Atyánk házának vendégei vagyunk. A tékozló fiú megbántatta tettét. A gyónó is lelkiismeret-vizsgálatot tart. Ő is megbánja bűneit, bocsánatot kér, s utána térhet vissza az Atyához.


Forrás: Magyar Kurrír

A főpásztor a diákok figyelmébe ajánlotta az iskola névadójának, II. Rákóczi Ferencnek hitvalló cselekedeteit, imáit. Megemlítette, hogy Rákóczi – miként Szent Ágoston – megírta vallomásait, melyben életének bűneit, sorsfordító megtérését, lelki fejlődését követhetjük nyomon. Így maradhatott fenn a fejedelem templomba lépés előtt elmondott imája is, melyet Bábel Balázs érsek felolvasott.

Végül hangsúlyozta, a Rákóczi-évet megnyitó országos eseményeken a fejedelem tetteit, hazaszeretetét hangsúlyozzák, de a kiskunhalasiak, különösen a középiskola diákjai és tanárai a névadójuk lelki nagyságára is figyelmet kell, hogy fordítsanak - áll a Magyar Kurír katolikus hírportál cikkében.

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította II. Rákóczi Ferenc Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választása 315. évfordulója alkalmából. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév szerves folytatása azon II. Rákóczi Ferenc-emléknapnak, amellyel az Országgyűlés határozata alapján a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelme 1676. március 27-i születésnapjáról a magyar nemzet 2015-től évről évre megemlékezik.
Az idei megemlékezések, programok az emléknaptól, II. Rákóczi Ferenc 1704. július 8-án erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulóján keresztül, egészen 2020. szeptember 17-ig tartanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK