2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bábel Balázs érsek Kiskunhalason nyitotta meg a II. Rákóczi Ferenc emlékévet

2019. 04. 02., 11:05

A kiskunhalasi Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt templomban március 31-én ünnepi szentmisét mutatott be Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Rákóczi-emlékév megnyitása alkalmából. A környékbeli hívek mellett jelen voltak a halasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium tanárai és növendékei is - írja a Magyar Kurír Katolikus portál.


Forrás: Magyar Kurrír

Hozdik Zsolt plébános megköszönte a főpásztornak, hogy eljött Kiskunhalasra a Rákóczi-emlékév megnyitására. A Magyar Kurrír szerint Bábel Balázs érsek válaszában kiemelte: illő, hogy a halasi iskola névadójáról megemlékezzenek, aki ugyan nem szent, de hitvalló emberként élte le megtérése után életének második részét.

Nagyböjt negyedik vasárnapjának evangéliumi része a tékozló fiú ismert története volt. Bábel érsek az apa és a jussát elkérő fiú közötti kapcsolat, a példabeszéd ma is aktuális mondanivalója köré fűzte szentbeszédét. Mint mondta, a fiú elszakadt az atyai háztól. Párhuzamot vonva: gyakran mi is elszakadunk Istentől, az atyai háztól, de mint a fiú, aki megbánta tettét, a bűnbánat szentsége, a gyónás által mi is bocsánatot nyerhetünk mennyei Atyánktól.


Forrás: Magyar Kurrír

Az evangéliumi rész az irgalmas atyáról és a bűnbánó fiúról szólt, mely arra buzdít minden keresztény embert, hogy örömmel kérje a bűnbánat szentségében a visszatérés lehetőségét az Atyához. Erre figyelmeztet, erre kér az Egyház a húsvéti, bűnbánati időszakban mindenkit; számunkra ennek lehetőségét ajánlja fel az irgalmas Isten. Örülnünk kell tehát, hogy nem csupán halálunkat követően reménykedhetünk, hogy visszatérünk az atyai házba, hiszen életünk során a templomba betérve is Atyánk házának vendégei vagyunk. A tékozló fiú megbántatta tettét. A gyónó is lelkiismeret-vizsgálatot tart. Ő is megbánja bűneit, bocsánatot kér, s utána térhet vissza az Atyához.


Forrás: Magyar Kurrír

A főpásztor a diákok figyelmébe ajánlotta az iskola névadójának, II. Rákóczi Ferencnek hitvalló cselekedeteit, imáit. Megemlítette, hogy Rákóczi – miként Szent Ágoston – megírta vallomásait, melyben életének bűneit, sorsfordító megtérését, lelki fejlődését követhetjük nyomon. Így maradhatott fenn a fejedelem templomba lépés előtt elmondott imája is, melyet Bábel Balázs érsek felolvasott.

Végül hangsúlyozta, a Rákóczi-évet megnyitó országos eseményeken a fejedelem tetteit, hazaszeretetét hangsúlyozzák, de a kiskunhalasiak, különösen a középiskola diákjai és tanárai a névadójuk lelki nagyságára is figyelmet kell, hogy fordítsanak - áll a Magyar Kurír katolikus hírportál cikkében.

A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította II. Rákóczi Ferenc Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választása 315. évfordulója alkalmából. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév szerves folytatása azon II. Rákóczi Ferenc-emléknapnak, amellyel az Országgyűlés határozata alapján a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelme 1676. március 27-i születésnapjáról a magyar nemzet 2015-től évről évre megemlékezik.
Az idei megemlékezések, programok az emléknaptól, II. Rákóczi Ferenc 1704. július 8-án erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulóján keresztül, egészen 2020. szeptember 17-ig tartanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés