2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Búcsú Nagyboldogasszony napján – Megtelt a Nagytemplom a szerdai ünnepi misén

Illés György Cinó  |  2018. 08. 17., 11:50

Szerda délután hat órakor kezdődött a Nagyboldogasszony főszékesegyházban a Nagytemplom névadójának, a mennybe fölvétetett Szűz Máriának ünnepe tiszteletére bemutatott ünnepi, érseki mise, amelyen dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek felkérésér dr. Udvardy György pécsi püspök volt a főcelebráns és a mise fő szónoka.

A szentélyben a papság rangos tagjaival, a főhajóban a padsorokat színültig megtöltő, részben a főegyházmegye más településeiről érkezett hívek sokaságával – köztük az egyházközség tagjaival és számos városi elöljáróval – zajlott a tegnapi ünnepi szentmise, amelynek elején Bábel Balázs hangsúlyozta, hogy

BÁR EZ A TEMPLOM FŐÜNNEPE ÉS FŐ BÚCSÚNAPJA IS, DE NEM CSUPÁN HELYI ÜNNEP, HANEM A KATOLIKUS VILÁGEGYHÁZ KÖTELEZŐEN RENDELT ÜNNEPE, SZŰZ MÁRIA LEGNAGYOBB ÜNNEPE IS.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A misén zenei szolgálatot adott a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar, valamint Leányfalusi Vilmos, orgonaművész, a főszékesegyház karnagya.

UTÓBBITÓL A MISE VÉGÉN OLYAN FERGETEGES IMPROVIZÁCIÓT HALLHATTAK, AKIK A PAP ELBOCSÁTÓ SZAVA UTÁN MÉG NEM SIETTEK KI A TEMPLOMBÓL, AMILYENT TALÁN HOSSZÚ ÉVEK ÓTA SEM.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A misét záró, az egykor nemzeti fohászként, kvázi himnuszunkként énekelt Boldogasszony Anyánk kezdetű népének dallamából kiindulva, arra építkezve, de a Himnusz és a Szózat motívumait is belecsempészte a karnagy a korábban, a mise folyamán fölcsendült dallamok közé.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az improvizáció hatását jellemzi, hogy a hívek közül sokan a padsorokban ülve hallgatták azt végig, majd tapssal jutalmazták, akit Leányfalusi Vilmos – szokása szerint – fejét szerényen lehajtva, kezét az arca elé emelve utasított vissza, emlékeztetve hallgatóságát, hogy nem koncerten, hanem misén vannak.

Ez a mise egyben már a Szent István-naphoz kapcsolódó ünnepeket is bevezeti, hiszen István a Nagyboldogasszonynak ajánlotta föl a Szent Koronát, így lett a Nagyboldogasszony „régi, nagy Pátrónánk”.
A Szent István Napok pénteken veszi kezdetét, majd vasárnap változatos programok sorával folytatódik, és hétfőn, az augusztus 20-ai ünnepi menetrenddel zárul Kalocsán.
A Szent István Napok részletes programját már közöltük.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés