2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Búcsú Nagyboldogasszony napján – Megtelt a Nagytemplom a szerdai ünnepi misén

Illés György Cinó  |  2018. 08. 17., 11:50

Szerda délután hat órakor kezdődött a Nagyboldogasszony főszékesegyházban a Nagytemplom névadójának, a mennybe fölvétetett Szűz Máriának ünnepe tiszteletére bemutatott ünnepi, érseki mise, amelyen dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek felkérésér dr. Udvardy György pécsi püspök volt a főcelebráns és a mise fő szónoka.

A szentélyben a papság rangos tagjaival, a főhajóban a padsorokat színültig megtöltő, részben a főegyházmegye más településeiről érkezett hívek sokaságával – köztük az egyházközség tagjaival és számos városi elöljáróval – zajlott a tegnapi ünnepi szentmise, amelynek elején Bábel Balázs hangsúlyozta, hogy

BÁR EZ A TEMPLOM FŐÜNNEPE ÉS FŐ BÚCSÚNAPJA IS, DE NEM CSUPÁN HELYI ÜNNEP, HANEM A KATOLIKUS VILÁGEGYHÁZ KÖTELEZŐEN RENDELT ÜNNEPE, SZŰZ MÁRIA LEGNAGYOBB ÜNNEPE IS.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A misén zenei szolgálatot adott a Zsebics Ilona vezette Főszékesegyházi Énekkar, valamint Leányfalusi Vilmos, orgonaművész, a főszékesegyház karnagya.

UTÓBBITÓL A MISE VÉGÉN OLYAN FERGETEGES IMPROVIZÁCIÓT HALLHATTAK, AKIK A PAP ELBOCSÁTÓ SZAVA UTÁN MÉG NEM SIETTEK KI A TEMPLOMBÓL, AMILYENT TALÁN HOSSZÚ ÉVEK ÓTA SEM.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A misét záró, az egykor nemzeti fohászként, kvázi himnuszunkként énekelt Boldogasszony Anyánk kezdetű népének dallamából kiindulva, arra építkezve, de a Himnusz és a Szózat motívumait is belecsempészte a karnagy a korábban, a mise folyamán fölcsendült dallamok közé.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az improvizáció hatását jellemzi, hogy a hívek közül sokan a padsorokban ülve hallgatták azt végig, majd tapssal jutalmazták, akit Leányfalusi Vilmos – szokása szerint – fejét szerényen lehajtva, kezét az arca elé emelve utasított vissza, emlékeztetve hallgatóságát, hogy nem koncerten, hanem misén vannak.

Ez a mise egyben már a Szent István-naphoz kapcsolódó ünnepeket is bevezeti, hiszen István a Nagyboldogasszonynak ajánlotta föl a Szent Koronát, így lett a Nagyboldogasszony „régi, nagy Pátrónánk”.
A Szent István Napok pénteken veszi kezdetét, majd vasárnap változatos programok sorával folytatódik, és hétfőn, az augusztus 20-ai ünnepi menetrenddel zárul Kalocsán.
A Szent István Napok részletes programját már közöltük.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés