2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hálaadó szentmise a KDNP megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Főszékesegyházban

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 23., 08:53

A Kereszténydemokrata Néppárt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából mondott hálaadó szentmisét Kalocsán december 22-én, vasárnap a Főszékesegyházban dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke. Az 10 órakor kezdődő szentmisén az első padsorokban foglalt helyet Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszterelnök-helyettes, Kalocsa város díszpolgára, Font Sándor, a választókörzet országgyűlési képviselője, Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun Megyei Szervezete elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke, Filvig Géza, a KDNP Kalocsai Szervezetének elnöke, Kalocsa város polgármestere.

A neves eseményt mások mellett jelenlétével tisztelte meg Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, valamint a KDNP országgyűlési frakciójának tagjai.


Forrás: Facebook / Filvig Géza


Bábel Balázs érsek a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban tartott hálaadó szentmisén prédikációjában felidézte Barankovics István egyik parlamenti felszólalását, amellyel megvédte az egyházi iskolákat. Az iskolák államosításáról című beszédében a Demokrata Néppárt egykori elnöke XIII. Leó pápa egyik megállapítását idézte, amely szerint

az atyai hatalom olyan természetű, amelyet az állam sem el nem nyomhat, sem fel nem szívhat, mivel közös eredete van az emberiség életével."A főpásztor szerint az atyaság isteni eredetű, amelyben megkülönböztethető a biológiai atyaság és a lelki atyaság formája, de kiterjesztve a fogalmat,

EGY KÖZÖSSÉG ATYJÁVÁ VÁLNI A HONATYASÁG.

Bábel érsek szerint a nemzetet, az embereket képviselő honatyai feladatokra méltónak kell lenni, mert ez sokkal több, mint a szavazatok által elnyert parlamenti tagság. Óriási feladatnak nevezte, amihez fel kell nőni – mondta az érsek.


Forrás: Facebook / Filvig Géza


Semjén Zsolt ünnepi beszédében hangsúlyozta:

A Kereszténydemokrata Néppárt ugyanazt vallja 75 éve, viszont a megfogalmazás korról korra változik. Éppen ezért a párt tagjainak feladata, hogy hűségesek legyenek az örök értékekhez és rugalmasak a megfogalmazás tekintetében.” - mondta a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt a szentmisét követő interjúban rámutatott:

A KDNP EGY OLYAN SAJÁTOS PÁRT, AMELY AZÉRT JÖTT LÉTRE, HOGY AZ EVANGÉLIUMOT KÉPVISELJE A POLITIKAI ÉLETBEN.

Hozzátette: elveik lényege egyrészt az örök értékek megvalósítása a mindennapokban, másrészt az adott kor kihívásaira olyan válaszokat adni, amelyek megfelelnek a kornak, de mégis az örök értékekben gyökereznek.


Forrás: Facebook / Filvig Géza


A pártelnök örök értéknek nevezte a perszonalitást, a személyiség tiszteletének elvét, a szolidaritást, a közösség gondolatát, illetve a szubszidiaritás elvét, a kölcsönös kisegítés elvét, amelyen az egész európai civilizáció nyugszik.

Semjén Zsolt szerint, ennek értelmében, amit egy kisebb közösség megtehet, azt egy nagyobb nem veheti el. A család feladatát például nem veheti el az állam, de ha a kisebb közösség valamilyen oknál fogva nem tudja ellátni a saját feladatát, akkor a nagyobbnak ki kell segítenie - fogalmazott.

Mint mondta:

„EZEN NYUGSZIK AZ EGÉSZ ÖNKORMÁNYZATISÁG GONDOLATA, AMELY ARISZTOTELÉSZTŐL ERED, DE SZENT TAMÁSNÁL KRISTÁLYOSODOTT KI, ÉS A KERESZTÉNY TÁRSADALMI TANÍTÁS EGYIK FUNDAMENTUMA.”

A miniszterelnök-helyettes szerint a Kereszténydemokrata Néppárt politikája és a programja azért mindig kiszámítható, mert az egyház társadalmi tanításából következik.

Emlékeztetett:

A KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT AZ EGYETLEN TÖRTÉNELMI PÁRT, AZ EGYETLEN VILÁGNÉZETI ÉRTELEMBEN VETT KERESZTÉNYDEMOKRATA PÁRT A MAGYAR POLITIKAI PALETTÁN.

Mint felidézte, a pártot 1944-ben alapították a német, náci megszállással, kifejezetten a nyilasokkal szemben. Tagjai később a kommunista megszállással szemben, 1956-ban újra részt vettek az ellenállásban Bibó István támogatására, majd Antall József kormányában lettek rendszerváltoztató kormánypárt, és jelenleg Orbán Viktor kormányában építik az országot.

Semjén Zsolt a Fidesz-KDNP szövetségét nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének is a legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte, mert mint mondta, soha nem volt precedens arra, hogy egy évtizeden keresztül egy pártszövetség abszolút többség felett legyen, és ilyen óriási eredményeket érjen el.

Hangsúlyozta, a Kereszténydemokrata Néppárt férfi és női tagjainak egyaránt nagyon nagy feladata van: példát kell mutatniuk, mert a mai világban kevés a jó példa. A példaadás viszont maradandó, ezért is fontos Szent József emlékezete.

Bábel Balázs szentbeszédében szintén aláhúzta: Szent József tisztelete megerősíti azt a közösséget, amely Krisztusra épül, amelynek Krisztus a központja, és amelynek befejezése a Krisztussal való végső találkozás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés