2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Könyvbemutató az Astriceumban – Bábel érsek: van még mondanivalóm!

2017. 07. 19., 07:48

Legújabb könyvét sajtótájékoztatón mutatta be hétfő délelőtt a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke, aki a sorban hatodik hasonló jellegű kiadványával lepi meg olvasóközönségét. Ezúttal a 2016-os és 2017-es beszédeiből, prédikációiból válogat az „Asztrik érsek örökségében” címet viselő kiadvány, Koloh Elek szerkesztésében. A kötet gondolatiságáról és üzeneteiről első kézből tudhattak meg többet a bemutatón megjelentek.

A kiadó képviseletében a könyvbemutató koordinátora Farkas P. József köszöntötte a megjelenteket, majd intézett gondolatébresztő kérdéseket jobbján a szerkesztő, balján a főpásztor felé.


Forrás: KALOhírek

Előbbi arról beszélt, hogy komoly kihívást jelentett számára a hozzá eljuttatott közel hatvan hanganyagból kiválasztani azokat, amelyek végül nyomtatásban is megjelentek, nehéz ugyanis kezelni „a bőség zavarát”.

Bábel érsek éppen a mennyiség újszerű tartalommal való megtöltését illető készségéről szólt szerény bizonytalansággal, mondván, az eseményen szintén jelen lévő Kalocsa TV operatőre a megmondhatója, hogy tizennyolc esztendeje szeptembertől júniusig minden héten 45 percig tartja szóval a hallgatóságát hittanórái alkalmával (amelyeket a helyi televízió évek óta rögzít és műsorba szerkeszt). Elmondta, hogy nehéz műfaj ennyit, tartalommal megtöltve beszélni, ezért igyekszik témáit is folyamatosan naprakészen tartani, természetesen azon keretek között mozogva, amelyeket értékrendje enged.


Forrás: KALOhírek

- Az idő véges, a könyvek száma végtelen – mondja a főpásztor, majd Kölcsey Ferenc intelmeiből idéz – éppen ezért csak olyan könyvet vehetünk kézbe, ami magán hordozza a zseni bélyegét – hangzik a folytatás. Bár az érsek gyorsan leszögezte, hogy nem tartja magát zseninek, hangsúlyozta, hogy próbál ebben a kötetben is olyan gondolatokat adni, amit maga is meghallgatna, elolvasna.

Az „Asztrik érsek örökségében” című könyv három alappillérre támaszkodik, derült ki a bemutatón.
Az egyik, a központilag hirdetett 2017-es Szent László év, a másik az ötszáz éves reformáció emlékezete, a harmadik a főegyházmegye által hirdetett Asztrik év.


Forrás: KALOhírek

– Van egy hagyományos keresztény tanítás, amit mindig időszerűsíteni kell – tér rá arra, miképp ötvözi a témaválasztásból fakadó több száz éves üzenetet a ma kérdéseivel, hogy azok új és aktuális értelmet nyerjenek a mindennapok embere számára.


Forrás: KALOhírek

– A visszaköszönő témák egyfelől feladják a leckét, hogy próbáljam meg a ma emberének az Igehirdetés által felkelteni a figyelmét, másrészt tisztázni sok mindent, főképp a történelmi hiányos ismereteket, harmadrészt, törekszem arra is, hogy valamiképp tanulságos legyen, amit mondok. Legyen benne hagyományos és legyen benne újszerű! A korszellem egy éven belül is folyamatosan változik, hiszen ezer dolog befolyásolja azt, ezért kell az örök dolgoknak rányitnia a mi jelenünket. Ez a legnagyobb kihívásunk, hogy hogyan szólítsuk meg a ma hívőjét. Szerb Antalt szoktam idézni, aki azt mondta, hogy a hívő pontosan tudja, hogy a pap mire fog kilyukadni a mondandójával, az érdekli, hogy hogyan jut el odáig – így Bábel érsek, hozzátéve, hogy a vázolt aktualitások közül többek között a migrációs kérdés is visszaköszön a lapokról, amelyről hosszas eszmefuttatás bontakozott ki.

Erre a „nem lehetünk kőszívűek, de legyen eszünk is” zárógondolattal az érsek tett pontot, akinek tehát „Asztrik érsek örökségében” címmel keresheti legújabb kiadványát.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK