2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Könyvbemutató az Astriceumban – Bábel érsek: van még mondanivalóm!

2017. 07. 19., 07:48

Legújabb könyvét sajtótájékoztatón mutatta be hétfő délelőtt a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke, aki a sorban hatodik hasonló jellegű kiadványával lepi meg olvasóközönségét. Ezúttal a 2016-os és 2017-es beszédeiből, prédikációiból válogat az „Asztrik érsek örökségében” címet viselő kiadvány, Koloh Elek szerkesztésében. A kötet gondolatiságáról és üzeneteiről első kézből tudhattak meg többet a bemutatón megjelentek.

A kiadó képviseletében a könyvbemutató koordinátora Farkas P. József köszöntötte a megjelenteket, majd intézett gondolatébresztő kérdéseket jobbján a szerkesztő, balján a főpásztor felé.


Forrás: KALOhírek

Előbbi arról beszélt, hogy komoly kihívást jelentett számára a hozzá eljuttatott közel hatvan hanganyagból kiválasztani azokat, amelyek végül nyomtatásban is megjelentek, nehéz ugyanis kezelni „a bőség zavarát”.

Bábel érsek éppen a mennyiség újszerű tartalommal való megtöltését illető készségéről szólt szerény bizonytalansággal, mondván, az eseményen szintén jelen lévő Kalocsa TV operatőre a megmondhatója, hogy tizennyolc esztendeje szeptembertől júniusig minden héten 45 percig tartja szóval a hallgatóságát hittanórái alkalmával (amelyeket a helyi televízió évek óta rögzít és műsorba szerkeszt). Elmondta, hogy nehéz műfaj ennyit, tartalommal megtöltve beszélni, ezért igyekszik témáit is folyamatosan naprakészen tartani, természetesen azon keretek között mozogva, amelyeket értékrendje enged.


Forrás: KALOhírek

- Az idő véges, a könyvek száma végtelen – mondja a főpásztor, majd Kölcsey Ferenc intelmeiből idéz – éppen ezért csak olyan könyvet vehetünk kézbe, ami magán hordozza a zseni bélyegét – hangzik a folytatás. Bár az érsek gyorsan leszögezte, hogy nem tartja magát zseninek, hangsúlyozta, hogy próbál ebben a kötetben is olyan gondolatokat adni, amit maga is meghallgatna, elolvasna.

Az „Asztrik érsek örökségében” című könyv három alappillérre támaszkodik, derült ki a bemutatón.
Az egyik, a központilag hirdetett 2017-es Szent László év, a másik az ötszáz éves reformáció emlékezete, a harmadik a főegyházmegye által hirdetett Asztrik év.


Forrás: KALOhírek

– Van egy hagyományos keresztény tanítás, amit mindig időszerűsíteni kell – tér rá arra, miképp ötvözi a témaválasztásból fakadó több száz éves üzenetet a ma kérdéseivel, hogy azok új és aktuális értelmet nyerjenek a mindennapok embere számára.


Forrás: KALOhírek

– A visszaköszönő témák egyfelől feladják a leckét, hogy próbáljam meg a ma emberének az Igehirdetés által felkelteni a figyelmét, másrészt tisztázni sok mindent, főképp a történelmi hiányos ismereteket, harmadrészt, törekszem arra is, hogy valamiképp tanulságos legyen, amit mondok. Legyen benne hagyományos és legyen benne újszerű! A korszellem egy éven belül is folyamatosan változik, hiszen ezer dolog befolyásolja azt, ezért kell az örök dolgoknak rányitnia a mi jelenünket. Ez a legnagyobb kihívásunk, hogy hogyan szólítsuk meg a ma hívőjét. Szerb Antalt szoktam idézni, aki azt mondta, hogy a hívő pontosan tudja, hogy a pap mire fog kilyukadni a mondandójával, az érdekli, hogy hogyan jut el odáig – így Bábel érsek, hozzátéve, hogy a vázolt aktualitások közül többek között a migrációs kérdés is visszaköszön a lapokról, amelyről hosszas eszmefuttatás bontakozott ki.

Erre a „nem lehetünk kőszívűek, de legyen eszünk is” zárógondolattal az érsek tett pontot, akinek tehát „Asztrik érsek örökségében” címmel keresheti legújabb kiadványát.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei