2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Pálinkaszentelő érseki szentmise a Szent István király templomban

Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 07., 08:34

December 5-én, Advent második vasárnapján a kalocsai Szent István király templomban tartották a hagyományos, Szent Miklós püspök ünnepéhez kapcsolódó pálinkaszentelő érseki szentmisét. Az egyházi esemény meghirdetésekor a hívek még csak remélhették, hogy a Covid-világjárvány nem lehetetleníti el a közös ünneplést, amelyen végül több mint 100 üveg pálinkát áldott meg az érsek.

A szentmise végén dr. Mészáros István templomigazgató elmondta:

Bíztunk abban, hogy további szigorító intézkedések nem lehetetlenítik el a hagyományos pálinkaszentelés megtartását, hiszen az igény ott volt bennünk a találkozásra, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett a baráti kapcsolataink ápolására. Sokakkal évente csak ekkor van lehetőségünk találkozni, ezért is ragaszkodtunk annyira a rendezvényhez. Magam úgy látom, hogy valamiképpen aktualizálni is kell ezt az ünnepet, hogy még elevenebben fogalmazhassa meg mondanivalóját, amit a magyar asztal elengedhetetlen hungarikumáról, a pálinkáról és Szent Miklós püspök személyéről mondani akarunk. Keserűen időszerű ez akkor, amikor már Szent Miklós személye sem szent…” – mondta a prépost.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Kákonyi István


István atya hozzátette:

A vendégeinket, érdeklődőket, templomi közösségünk tagjait 16.30 órára hívtam a Szent István király templomba. Az érseki szentmise előtt mini-konferenciát tartottunk, amelyet dr. Filvig Géza polgármester úr nyitott meg. A továbbiakban Horváth Nándor fém-ötvös restaurátor, aranyműves beszélt az általa Szent Miklós ereklyénkhez készített tartóról, majd jómagam szóltam az ereklyetiszteletről és konkrétan az olaszországi Bariból származó csontereklyéről. Végül Font Sándor országgyűlési képviselőnk osztotta meg velünk gondolatait a hungarikumok közé tartozó pálinkáról, illetve, hogy ez utóbbi miként kapcsolódik Szent Miklóshoz, lévén hogy a képviselő maga is a Magyar Pálinka Lovagrend tagja.” Ezt követte 17 órai kezdettel az ünnepi érseki szentmise, amelyre ki-ki magával hozta a megáldásra szánt pálinkáját, amit sokan már érkezésükkor az oltár elé helyeztek.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! | Forrás: Kákonyi István


Mire az áldásra sor került, közel 100 üveg pálinka sorakozott az oltár előtt. Dr. Bábel Balázs érsek a szentmise után kínálásra szánt pálinkákat is megáldotta, mindenki kedvére választhatott a szilva, körte, meggy, őszi- és sárgabarack párlat között, ami mellé még sós sütemény is jutott.

Dr. Mészáros István kifejtette:

Úgy láttam, hogy jó társaságban időzhetett a templomban, aki erre időt szánt és hála Isten, sokan is voltak! Országgyűlési képviselőnkön és polgármesterünkön kívül itt volt többek között Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Csinga Mihály ezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke, Rózsa Géza őrnagy, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis, Bázisparancsnokság bázisparancsnoka is.”Az atya arra a kérdésre, hogy a pálinkaszentelés miért kapott ekkora figyelmet az egyházon belül, a következőt mondta:

2016-ban, amikor Kubában Kirill pátriárka és Ferenc pápa találkozott, a két egyházfő közötti megbeszélés egyik eredménye az volt, hogy az orosz ortodox egyház kiemelkedően fontos szentjének, Szent Miklósnak csontereklyéje Moszkvába érkezhetett. Milliók álltak sorba, hogy tiszteletüket tegyék Nyikolaj Csudotvorec, azaz Csodatevő Miklós ereklyéje előtt. Itt, Kalocsán, nem kell senkinek napokig sorban állni, csak bejönni ebbe a templomba és kérni Szent Miklós, a tizennégy segítőszent egyikének közbenjárását.”

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK