2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Asztrik! Deo Gratias! – Harangszentelés tegnap, hálaadó mise holnapután

Illés György Cinó  |  2017. 11. 10., 20:53

Ma (pénteken) történt meg a déli toronyban lakó négy harang beemelése a helyükre. A harangokat, amelyek már jó ideje a templom előtt közszemlére téve várták, hogy elkészüljenek az őket tartó harangszékek, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek tegnap délután megáldotta, holnapután pedig hálaadó misét mutat be a főpásztor a Nagyboldogasszony főszékesegyházban, amelyen más illusztris vendégek közt jelen lesz köztársasági elnökünk is.

Munkában a daru: e cikk írásakor is folynak a déli torony négy lakója beemelésének munkálatai. A négy harang, név szerint Szűz Mária és Szent Mihály, illetve Deo Gratias és Asztrik közül az előbbi kettő öt év múlva már épp 100 esztendős lesz, az utóbbi kettőt pedig 2002-ben öntötték.
Újraszentelésükre a tegnap délután fél négytől tartott ünnepség keretében került sor. A harangokra dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek kérte Isten áldását.


A NÉGY HARANG KÖZÜL AZ ASZTRIK TITULUSÚ BIZONYOS ÉRTELEMBEN AZ ALKALOM FŐSZEREPLŐJÉNEK IS TEKINTHETŐ, HISZEN KALOCSA ELSŐ ÉRSEKE NEVÉT VISELI, AKINEK TISZTELETÉRE SZENTELTE BALÁZS ÉRSEK AZ IDEI ESZTENDŐT, S AKINEK SZENTKÉNT VALÓ TISZTELETÉT IMMÁR PÁPAI JÓVÁHAGYÁS IS ERŐSÍTI.

Szent Asztrikért és a templom felújító munkálataiért az Asztrik-év kiemelt pillanataként vasárnap hálaadó ünnepi szentmisét celebrál dr. Bábel Balázs. A Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajló szentmisén részt vesz a teljes magyar püspöki kar, az egyházmegye papjai, valamint az egyházi fenntartású iskolák intézményvezetői, s azon az egyházi előkelőségek mellett számos állami elöljáró is tiszteletét teszi.

Forrás: Vörös Márta / Facebook

Biztosan számítunk Áder János köztársasági elnök és felesége jelenlétére, ahogyan itt lesz dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, és több államtitkár szintén jelezte érkezését.

A misére zarándokokat is várnak, tehát időben kell érkeznie annak, aki ülőhelyet szeretne kapni a mise idejére!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>