2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Asztrik! Deo Gratias! – Harangszentelés tegnap, hálaadó mise holnapután

Illés György Cinó  |  2017. 11. 10., 20:53

Ma (pénteken) történt meg a déli toronyban lakó négy harang beemelése a helyükre. A harangokat, amelyek már jó ideje a templom előtt közszemlére téve várták, hogy elkészüljenek az őket tartó harangszékek, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek tegnap délután megáldotta, holnapután pedig hálaadó misét mutat be a főpásztor a Nagyboldogasszony főszékesegyházban, amelyen más illusztris vendégek közt jelen lesz köztársasági elnökünk is.

Munkában a daru: e cikk írásakor is folynak a déli torony négy lakója beemelésének munkálatai. A négy harang, név szerint Szűz Mária és Szent Mihály, illetve Deo Gratias és Asztrik közül az előbbi kettő öt év múlva már épp 100 esztendős lesz, az utóbbi kettőt pedig 2002-ben öntötték.
Újraszentelésükre a tegnap délután fél négytől tartott ünnepség keretében került sor. A harangokra dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek kérte Isten áldását.


A NÉGY HARANG KÖZÜL AZ ASZTRIK TITULUSÚ BIZONYOS ÉRTELEMBEN AZ ALKALOM FŐSZEREPLŐJÉNEK IS TEKINTHETŐ, HISZEN KALOCSA ELSŐ ÉRSEKE NEVÉT VISELI, AKINEK TISZTELETÉRE SZENTELTE BALÁZS ÉRSEK AZ IDEI ESZTENDŐT, S AKINEK SZENTKÉNT VALÓ TISZTELETÉT IMMÁR PÁPAI JÓVÁHAGYÁS IS ERŐSÍTI.

Szent Asztrikért és a templom felújító munkálataiért az Asztrik-év kiemelt pillanataként vasárnap hálaadó ünnepi szentmisét celebrál dr. Bábel Balázs. A Főszékesegyházi Énekkar szolgálatával zajló szentmisén részt vesz a teljes magyar püspöki kar, az egyházmegye papjai, valamint az egyházi fenntartású iskolák intézményvezetői, s azon az egyházi előkelőségek mellett számos állami elöljáró is tiszteletét teszi.

Forrás: Vörös Márta / Facebook

Biztosan számítunk Áder János köztársasági elnök és felesége jelenlétére, ahogyan itt lesz dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, és több államtitkár szintén jelezte érkezését.

A misére zarándokokat is várnak, tehát időben kell érkeznie annak, aki ülőhelyet szeretne kapni a mise idejére!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés