2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan tető alatt a Kertvárosi Általános Iskola új épületrésze

Illés György Cinó  |  2019. 07. 31., 08:59

Úgy tűnik, nem okozott behozhatatlan lemaradást az építkezésben a csapadékos májusi idő miatt történt beázás, várhatóan tartható lesz a szeptember végi határidő – tudtuk meg Major József ügyvezetőtől, aki a károk okozta veszteségek finanszírozásának kérdéseiről is tájékoztatta portálunkat. A tető ácsolata lényegében kész, a külhéjazat is hamarosan a helyére kerül, miközben az új épületrész belsejében már megkezdték az elektromos hálózat kiépítését. Amint ismeretes, a beruházásra EFOP pályázaton nyert mintegy félmilliárd forintot az iskola fönntartója, a Bajai Tankerületi Központ. A forrásból többek közt tantermek és könyvtárterem épül.

A Bajai Tankerületi Központ félmilliárdos beruházásának keretében az egyik, eddig földszintes épületrészre készül emeletráépítés.

A fejlesztés keretében

  • egy informatikai szaktanterem,
  • egy természettudományi szaktanterem,
  • nyelvi labor,
  • nagy könyvtárterem,
  • fejlesztőszoba,
  • drámaszoba

létesül.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A régi épületrészben is történik kisebb átalakítás, amely a tanári kar által használt termeket érinti.

Megnagyobbítják a tanári szobát, amire azért van szükség, mivel a tantestület létszáma is nőni fog. Így a pedagógusoknak mintegy 30 százalékkal nagyobb alapterületű terem áll majd a rendelkezésére. Az igazgatóhelyettesi iroda helyét egy átjáró folyosónak átadva új helyre költözik, akárcsak az igazgatói iroda.

A bővítést lehetővé tevő pályázatról először 2017 decemberében hallottunk, amikor a Tankerület a kalocsai önkormányzatnak mint tulajdonosnak kérte a hozzájárulását a beruházáshoz, ami végett akkor rendkívüli testületi ülést hívtak össze.

Az építési munkálatokat idén februárban kezdték meg, szeptember 30-ai határidővel – amint arról annak idején tájékoztattuk olvasóinkat. A beruházást további hat iskola fejlesztésével együtt az EFOP pályázati rendszer keretében 2019-re elnyert, összesen 2,3 milliárd forintos támogatás tette lehetővé, amely összegből a kalocsai intézményre mintegy félmilliárd forint jut.

Az iskola mellett, a Tóth Mike utcában egy parkoló is épül, önálló beruházás keretében. Ezt a kalocsai székhelyű Dobos Beton-Út Kft. építi. Hétfői ottjártunkkor épp a teherbíró betonréteget készítették a munkások.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Vihar minden szinten…

Amint emlékezetes,

MÁJUSBAN EGY VIHAR FÖLTÉPTE AZ ELBONTOTT TETŐZET HELYETTESÍTÉSÉRE KIÉPÍTETT IDEIGLENES TETŐSZIGETELÉST, AMI ÁLTAL AZ ISKOLA EBÉDLŐJE ÉS FOLYOSÓJA, VALAMINT A KONYHA IS BEÁZOTT.

Ennek kapcsán Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő a közösségi médiában kongatta meg a vészharangot, amire Font Sándor országgyűlési képviselő ugyanott közzétett bejegyzésben válaszolt. A két képviselő szópárbajáról portálunkon is olvashattak. Ez talán már nem is az első, de semmiképp sem utolsó olyan eset volt, amikor Font és Bolvári a közösségi médiában, a nagy nyilvánosság előtt szólalkozott össze: legutóbb a kalocsai „trójai faló” ügyében történt hasonló szóváltás a képviselők között, és az őszi választásokig még könnyen jöhet folytatás.

A májusi beázás ügye az eset után soron következő képviselő-testületi ülésen is téma volt: Bolvári mellett Simon Zoltán képviselő is az egyebek napirendje keretében szólalt föl ez ügyben, jelentősen különböző szempontból interpretálva a történteket. Simon jogszerűtlen intézkedéssel, hatáskörének túllépésével vádolta meg az építési területre engedély nélkül behatoló, ott fotókat és videót készítő Bolvári Ferdinándot, aki viszont azzal érvelt, hogy az iskola tanulóinak és dolgozóinak biztonsága és testi épsége érdekében érezte szükségét, hogy a nyilvánossághoz forduljon.

AZÓTA SZERENCSÉRE ELCSITULT AZ ÉPÍTKEZÉS KÖRÜLI VIHAR, DE CSAK AMI A SZÓ ÁTVITT ÉRTELMÉT ILLETI, AZ ESŐS IDŐJÁRÁS UGYANIS TOVÁBBRA IS NEHEZÍTI AZ ÉPÍTŐK MUNKÁJÁT.

Továbbra is gondokat okoz a sok csapadék

Erről beszélt portálunknak a kivitelezési munkálatokat végző kiskőrösi építőipari vállalkozás, a Hun-Bau Holding Kft. ügyvezetője, Major József. Az ügyvezető elmondta, hogy az állandó beázások, a csapadékos időjárás nagyon megnehezíti a munkájukat:

Negyven éve vagyok a szakmában, de ilyen nyarunk még nem volt. Huszonegy olyan esős nap volt ebben a néhány hónapban, amikor nem tudtunk haladni a munkával. Hiába raktuk le az ideiglenes szigetelést, most is 800 négyzetméternyi fólia van fönt a födémen, de ennek a mennyiségű víznek nem tud ellenállni.”Major József elmondta, hogy a májusi beázás után folyamatosan szellőztettek, hogy minél hamarabb száradjon ki az épület, mégis

CSAK MOST KEZDTEK OLYAN NEDVESSÉGI ÁLLAPOTBA KERÜLNI AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK, HOGY A FELÜLETKEZELÉST MEG TUDJÁK KEZDENI. ÁM SAJNOS VASÁRNAP MEGINT TÖBB HELYEN BEÁZOTT AZ ÉPÍTÉSI TERÜLET:

Olyan helyeken is bejutott a víz, ahol már az új tető szigetelése is elkészült, ugyanis a szinte vízszintesen szakadó eső bevert az ablakokon. 
– mondta el munkatársunknak az ügyvezető, aki a májusi káresemény finanszírozásának kérdéseiről is nyilatkozott portálunknak.

Újra megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint az ilyen jellegű károkra van érvényes biztosításuk, mégpedig 300 milliós keretösszegig. A keletkezett nyolcmillió forint körüli kár ebbe bőven belefér. Most arról is tájékoztatott Major József, hogy a biztosító épp ma kereste föl e-mailben, hogy a májusi káresemény műszaki tartalmáról egyeztetést kezdjenek. Ez akár még el is húzódhat, ami azonban az építkezés menetét nem befolyásolja, késedelmet sem okoz, ugyanis

A TÖBBLETMUNKÁKAT A CÉG SAJÁT KÖLTSÉGÉRE MEGELŐLEGEZVE ELVÉGEZTE, ILLETVE FOLYAMATOSAN ELVÉGZI.

A nedvesség okozta problémákat azzal is próbálják csökkenteni, hogy olyan műszaki megoldásokat választottak, amelyekkel a lehető legkevesebb nedvesség kerül a szerkezetekbe, ezzel is elősegítve a száradást. A nem tökéletesen kiszáradt felületekre ugyanis a hidegburkolatok még fölvihetőek, de a melegburkolatokat csak kiszáradt felületekre lehet elkészíteni.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Lehetséges, hogy a nem tökéletes száradás miatt esetleg keletkezhetnek kisebb hibák, amelyek jobbára esztétikai jellegű hiányosságot jelentenek majd, de az épület használhatóságát nem fogják befolyásolni. Az ilyen jellegű hibákat az egyéves garancia keretében fogja kijavítani a kivitelező társaság.

Tartható a határidő

A jelenleg folyó munkálatokról Major Józseftől megtudtuk, hogy az emeleti épületrész fő szerkezetei már elkészültek, az alátámasztásokat és a zsaluzatot javarészt el is távolították, jelenleg a tetőt készítik föléje. A tető tartószerkezetének ácsmunkái is már elkészültek, most arra rögzítenek sűrű deszkaborítást, a deszkázatra pedig speciális szigetelő réteg kerül – ennek is mintegy harmada már kész. A fa és a szigetelő rétegekkel párhuzamosan haladnak, mivel a szigetelt tetőzetnek már nem árthat a csapadék.
Erre kerül majd a Prefa fémlemezből készülő külhéjazat.

Az ügyvezető számításai szerint

A TETŐ DESZKÁZÁSA ÉS A VÍZSZIGETELŐ RÉTEG KÉT-HÁROM HÉT ALATT TELJESEN ELKÉSZÜL, A FÉMLEMEZ FEDÉS FÖLHELYEZÉSE PEDIG TOVÁBBI EGY HÓNAPNYI MUNKA LESZ MAJD.

Közben az épület belsejében a szerelési munkákkal tudnak haladni, jelenleg az elektromos hálózatot építik ki.
Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a nedvesség miatt késedelemmel nem számolnak, így megítélése szerint

NEM LESZ AKADÁLYA AZ EREDETI, SZEPTEMBER VÉGI HATÁRIDŐRE TÖRTÉNŐ ÁTADÁSNAK.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 07., 13:50
Kiemelt téma volt a Paks II. projekt a Magyar Nukleáris Társaság szakmai fórumán. A szervezet huszadik alkalommal tartotta meg szimpóziumát, hogy elősegítse a hazai műszaki és tudományos eszmecserét, és lehetőséget biztosítson egymás kölcsönös tájékoztatására az aktuális szakmai ügyekről. (x)
2023-12-04 16:02:00
Advent első vasárnapján a Szentháromság téren felállított városi karácsonyfa körül mintegy ötszáz ünneplő gyűlt össze az első adventi gyertyagyújtó ünnepségre, amelyen Simon Zoltán alpolgármester köszöntőt, Gera-Csontos Hajnalka református lelkész áldást mondott, műsort a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola énekkara adott.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 09., 08:44
A kilencedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 08., 15:03
A fagyra elsősorban a leander gyökérzete érzékeny, ha az károsul, a növényben visszafordíthatatlan károsodást idéz elő. Még >>>
2023. 12. 08., 14:44
Ma este debütál új műsoruk, a Híradó Extra, ahol az első vendég Elekes Enikő lesz! Még >>>
2023. 12. 08., 09:12
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 07., 07:04
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, a feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 12. 06., 09:20
Ma érkezik a városháza dísztermébe a Mikulás, kinek puttonya ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK